Je li Google pogon siguran i siguran za upotrebu?

Većina ljudi koristi oblačne usluge za potrebe pohrane i za sigurnosnu kopiju datoteka. Ideja spremanja obiteljskih slika ili video zapisa i njegovanje tih trenutaka u nostalgiji ima to emocionalni prsten. Profesionalna upotreba za pohranu u oblaku ne zahtijeva uvod. Većina korisnika prenosi svoje dokumente i datoteke na Google disk, a naša digitalna prisutnost povezana je s Google računima. Svi se vaši podaci sinkroniziraju s vašim Android uređajima, što olakšava pristup Google disku kad god vam zatreba. Ali znate li kako Google održava sigurnost i privatnost naših prenesenih podataka? Je li Google Drive zaista siguran i siguran za upotrebu? Idemo istražiti kako su datoteke šifrirane i spremljene u oblak.


Je li Google pogon siguran i siguran za upotrebu?

Je li Google pogon siguran i siguran za upotrebu?

Šifriranje na Google disku

Google pogon koristi AES, algoritam sigurnog enkripcije koji slijedi standard šifriranja vlade SAD-a. AES ne reagira na većinu napada na privatnost.

Komadi dolaznih podataka odvojeno su šifrirani podatkovnim ključem jedinstvenim za svaki dio. Ovaj ključ podataka nadalje prolazi postupak šifriranja pomoću posebnog ključa za šifriranje podataka. Na ovaj način Google pogon pruža zaštitu dok su datoteke u procesu prijenosa (u tranzitu) i kasnije kada su u stanju mirovanja nakon što su spremljene.

Google svojim korisnicima ne pruža objašnjenje kako se ovaj postupak provodi u okruženju Google diska. Stoga nema načina znati je li integrirana enkripcija dovoljna za vašu privatnost i sigurnost.

Ograničenja za šifriranje

  • Vaša datoteka ima zaštitu transportnog sloja (TLS) koja je dizajnirana za zaštitu podataka tijekom prijenosa. Ali čim vaši podaci stignu do Google diska, dešifriraju se samo na trenutak tako da Google može analizirati datoteke prije druge enkripcije. Iako se skeniranja brzo događaju, u ovom trenutku može doći do curenja podataka.
  • Možda se osjećate kao da nemate kontrolu nad prilagođavanjem i odlučivanjem jer nemate pristup Googleovim ključevima za šifriranje. To znači da nemate stvarnu kontrolu nad vlastitim podacima.

Mogu li poboljšati sigurnost Google diska?

Ne postoji sustav koji je apsolutno besprijekoran. Znači li to da morate razmišljati dvaput prije nego što povjeravate u Google pogon i prenesete svoje privatne datoteke? Međutim, zasigurno možete slijediti neke korake za poboljšanje privatnosti i sigurnosti računa.

Koristite dodatno šifriranje

Šifrirajte datoteke prvo u vašem vlastitom sustavu prije nego što ih prenesete u oblak. Iskoristite bilo koju od aplikacija na tržištu. Ovo su neki od njih.

Boxcryptor

Pomoću Boxcryptor možete promijeniti postavke na računu Google Drive tako da samo vi možete pregledavati i uređivati ​​datoteke i mape koje šifrirate. Boxcryptor također kriptira vaše datoteke i mape iz vašeg sustava stvarajući virtualni pogon, a zatim te datoteke prenosi na vaš račun na Google disku. Buduće datoteke i ostali pružatelji usluga oblaka automatski se dodaju u pogon.

Budući da je Boxcryptor aplikacija zatvorenog koda, postoji određena sumnja u pozadinu rada. Besplatno preuzimanje Boxcryptor nudi visoku sigurnost, ali ima ograničenja jer ga možete koristiti samo na 2 sinkronizirana uređaja. Pokušajte kupiti premium verziju da biste pristupili više značajki i broju poslovnih i osobnih računa.

Cryptomator

Zabrinuti zbog zaleđa? Isprobajte Cryptomator, aplikaciju otvorenog koda koja ne zahtijeva registraciju korisnika. Cryptomator ne stvara dodatne mape na vašem sustavu, već samo dodaje trezor Cryptomatora na vašem Google disku. Datoteke možete dodati na virtualni tvrdi disk koji je potreban za pregled i uređivanje podataka. To znači da se samo datoteka na kojoj radite mijenja mijenja i ostale datoteke ostaju šifrirane.

Rclone

Rclone, još jedna aplikacija otvorenog koda, nudi prijeko potrebnu kontrolu nad sinkroniziranjem podataka u oblak. Ovaj program naredbenog retka ima funkciju kriptiranja koja vam omogućuje šifriranje datoteka na vašem sustavu i prilagođavanje postupka sinkronizacije.

Postavljanje dvofaktorske provjere autentičnosti (2FA)

Saznali smo da Google pogon koristi dvostruko enkripciju. Uz to, postavili ste način provjere u dva koraka koji će činiti dodatno pokriće sigurnosti. Dvofaktorska provjera autentičnosti (2FA) znači da ćete dodavati dva koraka provjere na uređaju pomoću upravitelja lozinki. Zbog toga je hakerima mnogo teško dobiti pristup vašim podacima. Ako koristite Google pogon i posjedujete Android uređaj, uložite malo vremena i truda da osigurate svoj Android ekosustav.

Povežite se pomoću sigurnih mreža

Kad ste zabrinuti zbog svoje privatnosti podataka, ima smisla poduzeti mjere opreza da koristite samo sigurne veze. U jednom trenutku svi su trebali pristupiti svom računu na Google disku izvan posla ili prebivališta. U takvim je slučajevima bolje povezati se putem internetskih podataka na svom mobilnom uređaju, a ne pomoću nesigurnih Wi-Fi mreža. Održavajte postavku Wi-Fi-ja jer neželjeni elementi mogu dobiti pristup putem mreže koja se povezuje bez zaporke. Vaši su financijski podaci najranjiviji ako često kupujete u pokretu.

Obratite pažnju na dozvole aplikacija

Kada preuzimate aplikacije iz trgovine Google Play, morate ih odobriti za pristup nekim funkcijama na vašem uređaju. Ovo bi moglo biti potrebno da aplikacije pročitaju podatke sinkronizirane s vašim računom na Google disku.

Pomoću postavki Google računa provjerite i promijenite dopuštenja koja ste odobrili svojim aplikacijama. Na kartici Sigurnost u odjeljku Dozvole računa možete pregledati cijeli popis. Možete opozvati pristup nekim aplikacijama koje više ne koristite.

Koristite VPN

VPN će vas zaštititi i kriptirati sve vaše podatke. Dakle, čak i ako pristupite nezaštićenom Wi-Fi-ju, vaša će korisnička imena, lozinke i ostali podaci ostati sigurni. Kad koristite VPN, vaši se podaci šalju u šifriranom obliku. Dakle, čak i ako netko presreće datoteke između njih, dobit će šifrirane dijelove podataka koji im ne bi imali smisla..

Je li Google Drive siguran i siguran za upotrebu?

Google interno kriptira sve vaše datoteke i Google pogon je doista siguran. Ali često vidimo vijesti o propuštenim fotografijama slavnih ili neke grupe hakera koji pristupaju ključnim podacima. Korisnici su najslabije veze koje ciljaju prilagođeni oglasi dok koriste svoj besplatni proizvod Google pogon. Korištenjem savjeta spomenutih ovdje možete poboljšati sigurnost i privatnost računa.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me