Jesu li VPN-ovi doista neupitljivi i anonimni?

Je li VPN zaista anoniman i ne može se pratiti? Naravno, VPN-ovi ili virtualne privatne mreže od vitalnog su značaja za osiguranje privatnosti na mreži. Međutim, iako se to može primijeniti na vašu kućnu ili službenu mrežu, korištenje javnog Wi-Fi-ja teško je sigurno VPN zaštita.

Jesu li VPN-ovi uistinu neizdrživi?

Jesu li VPN-ovi uistinu neizdrživi?

Rizici javnog Wi-Fi-ja

Postoje veliki rizici u otvaranju PayPala, bankovnih računa ili čak osobne e-pošte putem javnog WiFi-a. Kad to učinite preko VPN-a, nitko ne može znati kojim web stranicama pristupate. To postaje nužno za skrivanje ostalih mrežnih aktivnosti osobne i povjerljive prirode, a šifriranje podataka i sigurna transakcija imaju simbiotski odnos koji osigurava privatnost i sigurnost.

VPN-ovi se mogu pratiti

Činjenica je, međutim, da sve VPN-ove nisu tako sigurne koliko mislite. Iako oni mogu izvikivati ​​mnoštvo sigurnosnih zvižduka i zvona, oni zapravo nemaju. Koncept potpune anonimnosti događa se kao mit. Štoviše, iako možete plaćati godišnju naknadu s povjerenjem da vam se jamči anonimnost, to zapravo nije. Ne postoji sigurnost koliko je zahtjev za VPN davatelja usluge “Bez zapisnika”.

Drugo što treba napomenuti je da anonimnost i privatnost nisu ista stvar. Određeni VPN-ovi koriste alate za poboljšanje vaše privatnosti. Iako takvi alati mogu pristupiti vašim povjerljivim podacima, oni sigurno ne brišu sve podatke koji se koriste za vašu identifikaciju. To se također odnosi i na VPN-Tor kombinacije s šifriranim porukama, koje opet ne jamče potpunu anonimnost. To je zato što se svi takvi alati podrežu pronalaženju ako ste stekli status “osobe od interesa” određenoj vladi.

Tu je i Skype koji ima i svoje nedostatke. Vaš hardver se šifrira i možda ćete preći masovni nadzor. Međutim, i dalje ste otvoreni za ciljani ili određeni nadzor. To ipak nije spriječilo određene zemlje kao što je UAE da zaključaju glasovne i videopozive putem Skypea.

Besplatni VPN-ovi su još gori. U nekim slučajevima ove besplatne VPN usluge prodaju propusnost svojih korisnika. U drugim su slučajevima neki VPN-ovi čak prodali privatne podatke svog korisnika trećim oglašivačima.

Anonimnost VPN-a i mit „Bez zapisivanja“

VPN-ovi uvijek daju obećanje da nikada nećete zabilježiti bilo koju od svojih aktivnosti. Ovo je velika prodaja, ali nažalost, je mit. Nijedan poslužitelj ne može se upravljati bez zapisnika, jer ako se dnevnici ne čuvaju, niti jedan VPN dobavljač ne bi mogao spriječiti zlouporabu, brinuti se o DNS zahtjevima ili otkloniti probleme. Štoviše, budući da su u više navrata VPN zaista prenijeli podatke raznim tijelima za provođenje zakona, što dokazuje da se evidencija vodi, bez obzira na sve.

Pravila o privatnosti

Podaci zapisivanja uglavnom se nalaze na stranici o privatnosti VPN-a. Činjenica je da su informacije koje se odnose na marketing vrlo često u kontrastu s detaljima VPN-a. Sustav zapisi bilježi vaše korisničko ime, IP adresu, vrijeme povezivanja i prekida veze, operativni sustav.

Zapis je potreban pomoću unajmljenih poslužitelja u oblaku

Imate VPN-ove koji koriste vlastite poslužitelje ili se oslanjaju samo na cloud poslužitelje. S većinom pružatelja usluga VPN-a koji se odlučuju za treće poslužitelje, postaje im gotovo nemoguće raditi bez sustava za bilježenje. Iako VPN-ovi ne mogu sami stvarati zapisnike, to rade njihovi unajmljeni poslužitelji, putem pružatelja usluga hostinga.

Nebrojeno puta je dokazano da svatko tko je zaista zainteresiran za praćenje vaših internetskih pokreta može to učiniti pomoću alata kao što su kolačići i vaša IP adresa, koji su uvijek dijeljenje svima onima koji su u potrazi za tim. U određenim slučajevima, vaša IP adresa može otkriti i vašu zemljopisnu i dužinsku poziciju, uključujući vrstu preglednika i internetski internetski program koji koristite.

U redu je, stoga, sakriti svoju IP adresu putem VPN-a da biste ostali anonimni na mreži. Potonji služi kao prikriveni tunel koji također koristi šifriranje za zaštitu vaših podataka. Vaši internetski pokreti mogu postati potpuno neprimjećeni i učinkovito će vas učiniti anonimnima na mreži. Pitanje koje se sada postavlja je li ta anonimnost sigurna? Odgovor je opet NE.

Dakle, jesu li VPN-ovi uistinu neodredivi i anonimni?

Ovo je dobro pitanje, a svako bi trebao pitati svoje VPN usluge. Jednom riječju, to je zato što vaš pružatelj VPN usluga ne može bez logiranja i možda će biti prisiljen predati vaše osobne podatke pod pritiskom zakona. Dakle, nema stvarnih VPN-ova bez evidentiranja, a negdje niže, postoji i sjena vaše osobne IP adrese, web prometa, preuzimanja ili pregledavanja, što totalnu anonimnost čini nemogućom..

Dno crta, dakle, ne prihvaćaju sve marketinške tribine koje pružatelji VPN usluga tako oštro propadaju. Proučite sitni tisak, dobro razmislite i javite se na završni postupak odabira VPN-a. Inače bi rezultati mogli biti ozbiljni. 

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me