Kako blokirati ISP da vas prati – VPN vs Tor vs Proxy

Kako spriječiti davatelja internetskih usluga u praćenju vaših mrežnih aktivnosti? Bez obzira živite li u SAD-u, Velikoj Britaniji, Kanadi ili Australiji, vaš davatelj internetskih usluga može pratiti što radite na mreži. To uključuje vaše aktivnosti pregledavanja i povijest, preuzimanja i aplikacije koje koristite. Budući da su se pojavile vijesti da američki ISP sada može legalno prodati vašu povijest pregledavanja trećim stranama, postalo je još važnije blokirati da vas vaš davatelj internetskih usluga prati. U ovom ćemo vodiču usporediti VPN, Tor, i punomoćnici i pogledajte koji je od ova tri anonimizatora najbolji za sprečavanje križanja ISP-a.


Kako spriječiti da ISP špijunira na vas

Kako blokirati davatelja internetskih usluga da vas prate

Davatelji internetskih usluga uvijek vode evidencije vaših mrežnih aktivnosti

Davatelji internetskih usluga uvijek vode evidenciju o tome koje web stranice posjećujete i koje datoteke preuzimate koristeći njihov internetski promet. Sve što radite na mreži može pronaći vaš ISP, osim ako ne koristite VPN ili Tor preglednik.

 • Comcast zadržavaju IP adrese koje koriste BitTorrent više od 6 mjeseci.
 • Verizon čuvaju privatne podatke povezane s IP adresom svojih korisnika 18 mjeseci.
 • Qwest / stoljeće čuvaju zapise IP adresa približno godinu dana.
 • krmanoš se vjeruje da drže trupce do šest mjeseci.
 • Čarter čuvajte trupce do jedne godine.

Kakve vrste informacija prati moj ISP?

Prema AT-u&U skladu s politikom privatnosti, oni vode evidenciju sljedećih podataka kada koristite njihove usluge.

 • Informacije o računu uključuje vaše ime, adresu, telefonski broj, adresu e-pošte, podatke vezane uz uslugu kao što su podaci o plaćanju, sigurnosni kodovi i povijest usluge.
 • Izvedba mreže & Podaci o korištenju govori AT&Kako koristite njihove mreže, proizvode i usluge.
 • Web preglednik & Informacije o bežičnoj aplikaciji poručuje vašem davatelju internetskih usluga o web lokacijama koje posjetite i mobilnim aplikacijama koje koristite na njihovim mrežama.
 • Podaci o lokaciji kaže svom davatelju internetskih usluga gdje se nalazi vaš bežični uređaj, kao i svoj poštanski broj i adresu ulice.
 • Informacije o gledanju televizije otkriva koje programe gledate i snimate i slične podatke o korištenju naših video usluga i aplikacija.

Zna li moj davatelj internetskih usluga koje web stranice posjećujem?

Da, vaš davatelj internetskih usluga može nadzirati web mjesta koja posjećujete, aplikacije koje koristite i datoteke koje preuzimate. Jednostavno rečeno, svaka web lokacija ima IP adresu. Svaki ISP može lako pratiti na koje IP adrese kontaktiraju njihovi korisnici. Stoga ništa ne može spriječiti da znaju koje web stranice posjećujete, kao i kada i gdje ih posjetite. U osnovi, osim ako kriptirate promet putem VPN-a, vaš davatelj internetskih usluga može pratiti sve podatke koje šaljete / primate putem Interneta.

Nemojte da vas internetski pružatelj prati. Koristite VPN

Kako biste spriječili da vaš davatelj internetskih usluga prati vaše mrežne aktivnosti, morate usmjeriti sav svoj internetski promet putem sigurnog privatnog tunela. Vaš ISP zapravo može vidjeti da ste povezani s tim tunelom, ali ne može pratiti što radite na mreži dok ste povezani na tunel. To se upravo događa kad koristite VPN.

Kako vas VPN štiti od špijuniranja putem internetskih usluga

Kako vas VPN štiti od praćenja ISP-a

Kad se povežete s VPN serverom, u osnovi kriptirate sav svoj internetski promet i maskirate svoju IP adresu. To znači da vaš davatelj internetskih usluga, web stranice koje posjetite ili aplikacije koje koristite više ne mogu pratiti što radite na mreži. Dakle, sve dok koristite VPN, vi praktično štitite sve svoje privatne podatke. Postupak postavljanja VPN-a prilično je lak.

 1. Prvo se prijavite s uglednom VPN uslugom.
 2. Zatim preuzmite i instalirajte softver ili aplikaciju vašeg davatelja VPN-a na svoj Windows PC, Mac, iPhone, iPad ili Android.
 3. Pokrenite VPN aplikaciju i prijavite se pomoću novootvorenog VPN računa.
 4. Unutar aplikacije spojite se na VPN poslužitelj.
 5. Pustite da se VPN aplikacija pokrene.
 6. Vaš ISP sada više ne može pratiti što radite na mreži.

Koji je VPN najbolji način za zaustavljanje ISP-a od praćenja mene?

Postoji bezbroj VPN usluga koje možete koristiti. Iako je većina njih pouzdana, postoje neki kojima se ne može vjerovati. Mnogi davatelji besplatnih VPN-a mogu potencijalno voditi zapisnike vaše aktivnosti pregledavanja, pobijajući svrhu korištenja VPN-a za anonimnost na mreži.

Neke VPN aplikacije mogu čak zaraziti vaše uređaje zlonamjernim softverom. Stoga morate biti sigurni da VPN koji koristite ima dobru reputaciju i da ima dobru evidenciju na polju mrežne privatnosti..

Ostale stvari na koje morate paziti u VPN uslugama uključuju:

 • Pravila o zapisi.
 • Ažurirani VPN protcols.
 • VPN aplikacije za PC, Mac, iPhone, iPad i Android.
 • Napredni standard šifriranja (AES-265)
 • Brzi VPN poslužitelji u Tier-1 mrežama.

Na temelju gore navedenih značajki, ovdje su najbolji pružatelji VPN-a koje možete upotrijebiti da spriječite vašeg davatelja internetskih usluga da prati vaše mrežne aktivnosti.

Spriječite da vas ISP špijunira koristeći Tor

Također možete koristiti Tor preglednik da biste kriptirali sav svoj promet i spriječili davatelja internetskih usluga i drugi u praćenju onoga što radite na mreži. Ova metoda ima svoje nedostatke u usporedbi s VPN-om. Bez previše tehničke prirode, kad god koristite Tor, vaš promet prolazi kroz nekoliko čvorova ili releja. Svaki od ovih čvorova dešifrira dio prometa prije nego što ga proslijedi na sljedeći čvor. Završni relej, nazvan izlazni čvor, dešifrira najunutarnji sloj i šalje izvorne podatke na odredište bez otkrivanja ili čak i nepoznavanja izvorne IP adrese, omogućujući upotrebu Tora za anonimno pregledavanje.

Problem je u tome što svatko može postaviti izlazni čvor i zato što je to mjesto na kojem se promet dešifrira, svatko tko pokreće izlazni čvor može pročitati promet koji prolazi kroz njega. A da i ne spominjemo činjenicu da vladine agencije poput NSA izrazito sumnjičavaju prema bilo kome tko koristi Tor, čak i ako nema prekršajnih igra.

Vaša internetska brzina također može patiti ovisno o putu kojim Tor putem mreže završava vaš promet.

Mogu li koristiti proxyje za zaustavljanje svog davanja internetskih usluga da me špijuniraju?

Iako proxyji pružaju određenu razinu anonimnosti na mreži, ne nude nikakvo šifriranje do sad. Možda ćete moći sakriti svoj identitet s web mjesta ili aplikacija koje posjetite, ali vaš davatelj internetskih usluga može i dalje pratiti vaše aktivnosti pregledavanja, čak i kada koristi proxyje. Za razliku od VPN-a, IP adresa je i dalje javno vidljiva.

Kako blokirati ISP da vas prati – VPN vs Proxies vs Tor

I Tor i proksiji korisni su alat u određenim slučajevima. Oni pružaju anonimnost na mreži u određenoj mjeri. Međutim, ako ozbiljno govorite o svojoj privatnosti na mreži i želite potpuno spriječiti davatelja internetskih usluga u praćenju vaših aktivnosti pregledavanja, potrebna vam je odgovarajuća VPN usluga.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me