Kako flash vaš usmjerivač s DD-WRT – Potpuni vodič za instalaciju

Instaliranje DD-WRT-a na usmjerivač nije lagan nastup. Ako niste baš pametni i nemate pozadinu u računalnim znanostima, resursi koje možete pronaći na internetu mogu vas zbuniti više nego pomoći. Istina je da treptanje rutera nije lako. To nije ni izuzetno teško, samo treba puno fokusa, istraživanja i vodiča za instalaciju.

Kako bljesnuti vaš usmjerivač s DD-WRT - Puni vodič

Ovo je mjesto gdje dolazi ovaj vodič. Ako ste netko tko nema puno pozadine softvera, ali i dalje želi usmjeriti vaš usmjerivač DD-WRT, ovo je vodič za vas.

Zapamtite, ipak. Ovo je kompliciran proces i puno istraživanja koja su vam potrebna prije nego što započnete postupak instalacije potrebno je obaviti vi i sami. Ovaj bi vam vodič trebao pomoći tijekom postupka, ali nije na kraju svih DD-WRT vodiča za instalaciju. Molimo pročitajte vodič pažljivo i u potpunosti prije nego što započnete instalirati DD-WRT na usmjerivač.

Što je DD-WRT?

DD-WRT je firmware, koji je vrsta trajnog softvera, a koristi usmjerivač. DD-WRT je temeljen na Linuxu, besplatan i s otvorenim izvorima, što ga čini visoko konfigurirajućim. To znači da imate usmjerivač s DD-WRT-om kao njegovim operativnim sustavom koji će vam dati veću kontrolu nad usmjerivačem. Također će vaš usmjerivač dobiti veću funkcionalnost jer to što nije komercijalno znači da može imati mnoštvo funkcija.


Drugim riječima, DD-WRT je operacijski sustav usmjerivača koji poboljšava i nadograđuje vaš bežični internetski usmjerivač.

Zašto bi ti bljeskalicu?

Kao što sam gore rekao, DD-WRT vam daje veću kontrolu nad vašom vezom. Napredni korisnici mogu koristiti DD-WRT za kontrolu mnogih različitih aspekata svoje veze, ali najčešće korištenje DD-WRT usmjerivača su:

 • Instalirajte VPN na svoj usmjerivač: Nakon što imate usmjerivač koji radi na DD-WRT, možete konfigurirati VPN na usmjerivač i zaštititi sve povezane uređaje. Ovdje možete pogledati naš popis najboljih VPN-ova koji se koriste s DD-WRT usmjerivačima.
 • Pojačajte svoj WiFi signal: DD-WRT omogućava vam da promijenite svoj bežični kanal unutar njegovih postavki. Možete odabrati kanal na kojem nema puno usmjerivača i uživajte u bržoj internetskoj vezi.
 • Daljinski pristupite svojoj matičnoj mreži: Ako ste odlučili pretvoriti usmjerivač u svoj osobni VPN poslužitelj, tada možete daljinski pristupiti svim uređajima na vašoj kućnoj mreži. Ovo je jako korisno ako imate važne datoteke koje su vam potrebne u pokretu, ali ne želite ih kopirati s računala.

UPOZORENJE: Na stvari na koje biste trebali obratiti pažnju

Prije nego što započnete proces bljeskanja usmjerivača, trebate provjeriti nekoliko stvari. Ne želite ciglirati (lomiti) usmjerivač instaliranjem pogrešne verzije DD-WRT. Iako se u ovom vodiču detaljno raspravlja o usmjerivanju vašeg usmjerivača, neki kućni zadatak još uvijek morate napraviti sami.

Opet, vrlo je važno napraviti vlastito istraživanje prije nego što pokušate upaliti usmjerivač.

Prvo što trebate provjeriti je marka i model vašeg usmjerivača. Nije svaki usmjerivač kompatibilan sa DD-WRT, a DD-WRT nije kompatibilan sa svim usmjerivačima. To ne bi trebao biti težak korak za dovršavanje, sve što trebate učiniti je skinuti model i model sa stražnje strane usmjerivača, a zatim provjeriti je li kompatibilan. Možete provjeriti imate li podržani uređaj tako što ćete pregledati ovaj popis na wiki stranici DD-WRT. Nakon što to učinite, pogledajte ovaj popis poznatih nespojivih uređaja samo da biste bili sigurni. Ako otkrijete da vaš usmjerivač dobro funkcionira s DD-WRT, možete krenuti dalje.

Nakon što ste provjerili kompatibilnost, morate provjeriti odgovara li firmver koji preuzmete za instalaciju s vašim usmjerivačem. Ako instalirate pogrešan firmver, opekovat ćete usmjerivač. Na stranici podržanih uređaja naći ćete sve potrebne informacije o firmveru koji biste trebali preuzeti i sastavu koji biste trebali odabrati za usmjerivač. Stranica je malo neuredna i koristi mnogo naprednog tehničkog žargona, ali to vas ne bi trebalo uplašiti. Pojedinosti o upravljačkom softveru koji biste trebali preuzeti pomičite se prema dolje do popisa uređaja. Svakako slijedite stranicu do T. Također biste trebali provjeriti ovaj forum, jer postoji puno informacija koje vam mogu pomoći pronaći pravi firmver za preuzimanje.

Kako preuzeti DD-WRT firmver

Kada odete na wiki-DDR-WRT, možda ćete se malo svladati. Kao prosječni korisnik koji želi upaliti svoj usmjerivač, ne morate ulaziti u sve tehničke detalje. Zapamtite, DD-WRT je softver s otvorenim izvorima. To znači da svaki programer koji želi stvoriti vlastitu verziju može preuzeti primarni kôd i prilagoditi ga onako kako želi. Zato postoji toliko različitih verzija i verzija za DD-WRT. U pravilu, preuzimajte samo softver koji je napravio Kong ili BrainSlayer (koji je originalni programer).

Da biste ostali na sigurnoj strani, držimo se sastava BrainSlayera. BrainSlayer redovito ažurira svoje dijelove, ali ne morate. Ovdje možete preuzeti firmver. Sve što trebate učiniti je otići na najnoviju nadogradnju, kliknite na datoteku s imenom i proizvodom vašeg usmjerivača i preuzmite datoteku koja u svoje ime sadrži riječ “firmware”..

Postavljanje hardvera

Sada kada imate potrebnu datoteku, trebate postaviti hardver koji ćete koristiti. Za to će vam trebati:

 • Tvoj usmjerivač
 • Računalo ili laptop
 • Ethernet kabel
 • Stabilno napajanje

Kad sve to učinite, jednostavno slijedite ove korake za postavljanje hardvera:

 1. Uključite usmjerivač i uključite ga.
 2. Uzmite ethernet kabel i povežite usmjerivač s računalom ili prijenosnim računalom. Na usmjerivaču priključite ethernet kabel u jedan od LAN priključaka. Nemoj uključite ga u priključak na kojem piše “WAN”.
 3. Uključite drugi kraj ethernet kabela u LAN priključak računala ili prijenosnog računala.
 4. Isključite internetsku vezu vašeg računala. Zapravo samo isključite WiFi u cijelosti. Ako vam je računalo spojeno na Internet dok bljeskate usmjerivačem, vrlo je velika mogućnost da ćete usmjerivač usmjeriti greškom..

Nakon što sve ovo podesite, možete prijeći na instaliranje firmvera koji ste preuzeli ranije.

Kako instalirati DD-WRT

Od ovog trenutka vani, sve je stvar da pratite postupak korak po korak. Neki usmjerivači mogu imati male varijacije, a ja vam savjetujem (ne, kažem vam da to učinite) da provjerite vodiče za instalaciju vašeg pojedinačnog usmjerivača ako su dostupni. Vodiče trebate pronaći na istom mjestu na kojem ste pronašli verzije usmjerivača na stranici podržanih uređaja. Ako nema posebnog vodiča za instalaciju, slijedite ove korake:

 1. Prijavite se u usmjerivač Stranica administratora. To možete učiniti tako da upišete IP usmjerivač u adresnu traku preglednika. IP adresu ćete pronaći na stražnjoj strani rutera ili u priručniku rutera. Najvjerojatnije, započet će s „192.168.x.x“ ili „10.0.x.x.“.
 2. Prijavite se na svoj račun i idite na Odjeljak za administraciju.
 3. izabrati Nadogradnja firmvera.
 4. Kliknite na “Odabir datoteke” i prenesite svoj DD-WRT firmware (datoteku koju ste preuzeli ranije).
 5. Sada pričekajte da se usmjerivač ažurira. Nemojte raditi ništa s ruterom ili prijenosnim računalom dok se to događa. Zapravo, idite u cijelosti nešto drugo i vratite se za nekoliko minuta.

Sada kada ste instalirali firmver, možete se ponovo povezati s internetom. Vratite se usmjerivaču administratorska stranica. Od vas će se možda tražiti da unesete korisničko ime / lozinku. Zadani je za to root / admin.

Nakon što se prijavite, možete vidjeti zadanu stranicu novopošiljanog DD-WRT usmjerivača. Odatle možete razmisliti o svim značajkama koje sada imate. Ako želite zaštititi svoj DD-WRT, trebali biste razmotriti konfiguriranje VPN-a na vaš DD-WRT usmjerivač..

Kako tvrdo resetirati usmjerivač

Sada se preporučuje da učinite Hard Reset za svoj usmjerivač kako biste bili sigurni da je nestala sva memorija s vašeg starog firmwarea. Ne brinite, napornim resetiranjem neće se ukloniti vaš novi firmver. Da biste ispravno resetirali, trebali biste:

 1. Držite pritisnut gumb za resetiranje. Gumb za resetiranje trebao bi biti pritisnut tijekom cijelog postupka resetiranja
 2. Odbrojite do 30 sekundi
 3. Isključite usmjerivač iz izvora napajanja 30 sekundi
 4. Na kraju, ponovno uključite usmjerivač i pričekajte još 30 sekundi

Na taj način možete biti sigurni da ništa iz vašeg starog softvera neće utjecati na DD-WRT.

Blistanje rutera s DD-WRT – završne misli

DD-WRT usmjerivač vam omogućuje neviđenu kontrolu nad internetskom vezom. Zato je važno znati kako usmjeriti usmjerivač s DD-WRT bez da ga blokirate. Kad slijedite ovaj vodič ili se općenito bavite firmverima, svakako pročitajte sve informacije i provedite istraživanje prije nego što započnete postupak instalacije. I zapamtite, ovo je proces učenja. U redu je izdvojiti vrijeme prije nego što ovo zaključite, a potpuno je prihvatljivo kupiti usmjerivač s unaprijed instaliranim DD-WRT.

Sretno!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me