Kako živjeti u svijetu bez netočnosti

Kao što možda znate, FCC je odlučio poništiti neutralnost mreže. To znači da Internet više nije otvoren. Iako su velike kompanije poput Facebooka, Googlea i Netflixa podržavale neutralnost mreže, FCC je odlučio to ukinuti i posljedice ove nesretne odluke su dalekosežne. Kako izgleda budućnost Interneta sada kad više nema Neutralnosti Interneta?


Kako živjeti u svijetu bez netočnosti

Kako živjeti u svijetu bez netočnosti

Kraj otvorenog svijeta

Neutralnost mreže učinila je internet otvorenim za sve Amerikance. FCC je već usvojio prijedlog zakona koji je učinkovito ubio neutralnost mreže. Što to znači za prosječnog korisnika interneta? Otvoreni internet omogućio je korisnicima da odlučuju kojem će sadržaju pristupiti na internetu. Spriječio je davatelje internetskih usluga u povlaštenom pristupu bilo kojoj aplikaciji ili usluzi i tako internet učinio riznicom mogućnosti.

Sada kada je neutralnost mreže mrtva, davatelji internetskih usluga poput Verizon, Comcast i AT&T će odlučiti koji će vam sadržaj biti dostupan na internetu. Kad steknu kontrolu nad internetom, nije dobro za vas. Oni mogu blokirati popularne usluge za koje smatraju da su konkurentne. I mogu tražiti od korisnika da plaćaju više za pristup tim uslugama. Ukratko, Internet će biti skuplji, a pristup ograničen. Nikad ne možete predvidjeti kada će vaš davatelj internetskih usluga odlučiti staviti Instagram ili Facebook pod krovni dodatak za koji morate dodatno platiti.

Svijet bez netočne neutralnosti

Pa koji su problemi s kojima će se uobičajeni korisnici suočiti u svijetu bez neutralnosti mreže? Evo nekoliko mogućnosti.

Propusnost propusnosti

Ovo je već bilo pitanje prije nego što je neutralnost mreže stupila na snagu. Kad god bi ISP-ovi otkrili da potrošač struji sadržaj, oni bi smanjili brzinu interneta za tog kupca. Davatelji internetskih usluga inzistiraju na tome da samo smanjuju propusnost kako bi smanjili zagušenja na svojim mrežama, ali ne postoji način da provjerimo jesu li njihove tvrdnje istinite ili ne.

Sada kada je ukinuta neutralnost mreže, nikada ne možete predvidjeti kako će se vaš internetski pružatelj ponašati kada otkrije da imate naviku strujanja sadržaja putem interneta. Oni će vam ponovno smanjiti propusnost. Mogli su sklopiti ugovore s nekim uslugama i tražiti novac od njih da umanjuju brzinu svojih suparničkih usluga. Na taj način oni mogu ograničiti vaš pristup omiljenim uslugama. Oni također mogu spriječiti inovativne startapove da se dignu s tla.

Blokirane web stranice

Kad davatelji internetskih usluga imaju apsolutnu kontrolu nad internetom, nitko ih ne može spriječiti da blokiraju web stranice koje im se ne sviđaju. Na primjer, oni mogu zaključiti ugovor s određenom uslugom za strujanje i blokirati rivalske web stranice navodeći različite razloge. To je nepošteno prema uslugama koje se blokiraju. To je, također, nepošteno prema njihovim potrošačima.

Sukobi peeringa

Iako je istina da su svi davatelji internetskih usluga jednoglasno protiv neutralnosti mreže, među njima nema mnogo suradnje. Oni su međusobno suparnici. To može uzrokovati više problema korisnicima koji sudjeluju u dijeljenju P2P-a preko dvije ISP mreže. Sukobi će se vjerojatno pojaviti kada jedan ili oba davatelja internetskih usluga pokušaju frustrirati potrošača koji preuzima sadržaj. To će smanjiti brzinu preuzimanja korisnika. Ovi su problemi već neko vrijeme prisutni, ali sada će se oni samo intenzivirati dok se internetski pružatelji usluga natječu jedni s drugima.  

Budućnost interneta izgleda prilično mračno, bez neutralnosti mreže. Ne radi se o tome što će pružatelji internetskih usluga raditi. Radi se o tome kako drugi igrači na internetu reagiraju na to. Velike tvrtke poput Googlea, Netflixa ili Amazona imaju resurse za plaćanje dodatnih naknada koje ISP-ovi traže od njih. Također je moguće da ih davatelji internetskih usluga ne će naljutiti zbog njihovog velikog gubitka. Nažalost, mali startupi neće imati resurse da se natječu s većim rivalima na zatvorenom internetu. Internet ih više neće namamiti svojim mogućnostima.

Internet je važan za naš život i kao takav ne možemo čekati da ga zaštitimo. Trenutačna presuda protiv neutralnosti mreže omogućit će davateljima internetskih usluga i kablovskim tvrtkama da nastave raditi sve ovo dok rade. Uostalom, neograničeni internet na vašem pametnom telefonu uvijek je bio prilično ograničen i nikada ga zapravo niste primijetili. Sada riskirate da imate ‘ograničeni’ internet i na drugim uređajima.

Ono što FCC presuda znači je da vaši davatelji internetskih usluga i kablovske usluge mogu nastaviti raditi ono što već neko vrijeme rade. Nažalost, deregulacijom interneta vlada ne radi prosječnim potrošačima uslugu. Naravno, sudske bitke oko presude FCC-a trajat će godinama i na kraju bi se neutralnost mreže mogla vratiti.

Živjeti u svijetu bez netočnosti

Postoje načini za rješavanje odluke FCC-a. Na primjer, korisnici mogu koristiti VPN uslugu ili Tor. Iako postoje pitanja o sigurnosti upotrebe Tor-a, VPN-ovi su sigurni i omogućuju vam da riješite probleme poput propuštanja propusnosti..

VPN kriptira vaše podatke i na taj način sprečava vašeg davatelja internetskih usluga da vidi kojem sadržaju pristupate. Kao rezultat toga, oni ne mogu ugasiti vašu propusnost ili blokirati web mjesta koja im nisu favorizirana. VPN-ovi i proxy poslužitelji omogućuju vam da zaobiđete bilo kakve blokade na internetu. Za sada, ako želite neutralan internet, jedina dobra opcija koju imate imate VPN.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map