Kako izbrisati sebe s Interneta u 6 koraka

Često se događa da iz puke znatiželje na Googleu unesete svoje ime samo da provjerite koje informacije o vama imaju u javnosti. Možda ste pomalo iznenađeni, ako niste razdraženi kada vidite da na ekranu projicira puno pogrešnih ili zastarjelih informacija o vama. To može poslati puno pogrešnih signala potencijalnim poslodavcima ako ste lovac na posao ili također i drugi. Ali budite upozoreni da se potpuno uklanjanje s interneta nije moguće. Svoje noge možete smanjiti samo na mreži. Evo kako se izbrisati s interneta. 

Kako izbrisati svoju internetsku prisutnost

Kako izbrisati sebe s Interneta?

Brisanje društvene mreže, kupovina, & Ostali računi za internetske usluge

Prvo napravite popis svih društvenih mreža koje nose vaš profil. U slučaju da imate profile na relativno manjim web lokacijama poput Google+, Tumblr ili MySpace, osim na većim web lokacijama poput Twittera, Facebooka, Instagrama i LinkedIna, možete se ukloniti s onim. Jednostavno pronađite postavke računa i potražite mogućnosti za deaktiviranje, brisanje ili zatvaranje računa. To je obično dostupno u odjeljku Privatnost ili Sigurnost. Pomoću sljedećih veza potražite detaljne upute o brisanju računa na društvenim mrežama.

  • Facebook
  • Cvrkut
  • Instagram
  • Youtube
  • Snapchat

Ako brisanje računa postane nemoguće, promijenite informacije računa tako da umetnete prešani materijal ili nešto sasvim slučajno. Također možete koristiti usluge poput DeleteMe da biste se uklonili s interneta.

Povucite se s web-mjesta koja prikupljaju podatke

Određene tvrtke za posredovanje podataka prikupljaju podatke lukavo od bilo koje vaše mrežne aktivnosti. Zatim podatke prodaju bilo kojoj zainteresiranoj strani koja reklamira svoje proizvode i namjerava ih prodati vama.

Pokušajte pronaći takve posrednike podataka i posjetite svaku web stranicu pojedinačno i izbrišite svoje ime ako ga pronađete tamo. Možete se obratiti za uslugu poput DeleteMe koja će se pobrinuti za te stvari po cijenu jednogodišnje pretplate. Takođe će povremeno provjeravati da vaše ime nije vraćeno natrag.

Izravno uklonite svoje osobne podatke

Prvo se obratite svom davatelju usluga mobilne telefonije ili telefonskoj tvrtki kako biste bili sigurni da ih niste na mreži. Ako su na popisu, zamolite ih da obrišu vaše ime. U slučaju da želite ukloniti nešto nepoželjno, morate kontaktirati webmastera ovih web mjesta.

Pogledajte odjeljke Kontakti ili O nama kako biste pronašli osobu s kojom kontaktirate ili posjetite www.whois.com, tražeći ime domene s kojom želite stupiti u kontakt kako biste dobili informacije. Međutim, privatni operateri web stranica nemaju zakonsku obvezu brisati vaše postove.

Stoga pristojno izjavite zašto želite da se podaci izbrišu i nadamo se da će se obvezati. Ako se ponašate kao Mossi, iako smo u Let’s Be Cops, ne očekujte previše suradnje!

Brisanje svih osobnih podataka

Ako su objavljene osjetljive informacije poput broja bankovnog računa ili broja socijalnog osiguranja, dok ih webmaster neće izbrisati, Googleu sa vaše strane može biti poslan zakonski zahtjev. Googleove zakonske ovlasti su veće i mogu djelovati na brisanju takvih osobnih podataka s pomalo tvrdoglavih stranica. To bi, međutim, moglo potrajati i nema garancija za njegov uspjeh. To je samo opcija koju možete isprobati i koja može raditi ako imate sreće.

Uklonite zastarjele rezultate pretraživanja

Googleov alat za uklanjanje URL-ova zgodan je za brisanje bilo kakvih dokaza o sramotnom informatoru koji su se prije pojavljivali na Instantu. Na primjer, ovo bi mogla biti web stranica koja sadrži vaše osobne podatke koje želite eliminirati poput zaposlenika bivšeg poslodavca, dugo nakon što ste napustili posao.

Na vaš zahtjev, oni rade ono što je potrebno, ali kad se vaše ime nalazi u Googlu, stranica se i dalje prikazuje u rezultatima pretraživanja. To je unatoč činjenici da se kad se veza klikne, vaše ime nigdje ne prikazuje. To znači da je stara verzija stranice spremljena u predmemoriju negdje na Googleovom poslužitelju.

Tu Google igra ključnu ulogu. Pošaljite Google na ažuriranje njegovih poslužitelja kako bi izbrisao predmemorirani rezultat pretraživanja kako vaša povezanost sa stranom više ne postoji. No imajte na umu da Google ne daje jamstva da će ukloniti takve predmemorirane podatke. Ipak vrijedi pokušati.

Uklonite račune e-pošte

Ovo zahtijeva pažljivo razmatranje prije izvršenja jer bi brisanje ID-a e-pošte moglo kasnije dovesti do problema s komunikacijom. Proces brisanja ovisi i ovisi o vrsti računa e-pošte. Prvo se morate prijaviti na svoj račun, a zatim pronaći mogućnosti brisanja ili zatvaranja računa. Ovi računi, međutim, ostaju otvoreni određeno vrijeme i omogućuju ponovnu aktivaciju ako to želite. Evo nekoliko korisnih vodiča o tome kako izbrisati razne račune e-pošte.

  • Gmail
  • prostak
  • Hotmail
  • Live.com

Kako se izbrisati s interneta – završite

Osnovno što morate zapamtiti dok pokušavate nestati s interneta je da je to dugotrajan proces i ne može se dovršiti u jednom danu. Štoviše, pomiri se s činjenicom da trajno brisanje nije moguće. Možete se potruditi da veliki dio vaših osobnih podataka bude uklonjen, ali tragovi će i dalje postojati, bez obzira na sve.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me