Kako onemogućiti geolokaciju u preglednicima i zašto

Geolokacija je bio pojam nečuven prije samo desetak godina. No, s porastom pametnih telefona, tableta i prijenosnih računala svijet je ušao u novu eru nadzora. Geolokacijske usluge sada mogu upućivati ​​na točnu ulicu u kojoj se nalazite.


Kako onemogućiti geolokaciju u preglednicima i zašto

Kako onemogućiti geolokaciju u preglednicima i zašto

Nemojte pogriješiti, geolokacija ima svoje prednosti. Stvari poput vrućih ponuda dok trčite skok ili upute do najbliže benzinske postaje na usamljenom autoputu fenomenalne su. Ali sve znanje dolazi po cijeni i trebate biti sigurni u ono što dajete, tj. Svoju privatnost.

Najlakši način za otkrivanje geolokacijskih usluga je kada se bilo koja web stranica pojavi s nekom obavijesti poput:

 • “Ova web stranica koristi kolačiće za pohranu podataka o vašoj posjeti (uključujući vašu lokaciju).”
 • “Ova web lokacija želi znati vašu lokaciju.”

Ako vidite bilo koju takvu obavijest, znate da se vaša lokacija traži. E sad, ovo vam može ili ne mora biti potrebno da ponudite i znate kada iskoristiti svoja prava od presudne je važnosti.

Što je točno Geolokacija?

Najjednostavnije rečeno, geolokacija je aproksimacija vaše lokacije u stvarnom vremenu na temelju vašeg internetskog uređaja. To znači da je vaša lokacija izravno povezana s lokacijom vašeg uređaja. Dakle, ako negdje ostavite uređaj s aktivnim dopuštenjem za geolokaciju, tada će vaša zabilježena lokacija za to vrijeme biti to mjesto. S druge strane, vaš pametni sat ili fitness tracker pokriva svaki korak koji ste poduzeli dok ste ga nosili.

Kako Geolokacija može ugroziti vašu sigurnost?

Vaš telefon ima ugrađeni GPS sustav. Ovaj se sustav koristi za pružanje usluga temeljenih na lokaciji. Pored toga, određene aplikacije poput Facebooka, Instagrama, Ubera i drugih mogu upotrebljavati vašu lokaciju iz različitih razloga.

Sada to nije kao da je ovaj objekt bez zasluga. Kao iu dva primjera koja smo ranije spomenuli, može se koristiti u određenim kontekstima. Ako ste zaglavili negdje daleko od civilizacije, tada bi vam praćenje zapravo moglo spasiti život. Ista stvar vrijedi i za vruće ponude i jednosatnu prodaju samo u popularnim trgovinama.

Međutim, malo je što trebate pratiti svaki dan na svom uređaju. I doista, to može dovesti do niza rizika. Na primjer, dijeljenje neposredne lokacije s osobama u koje imate povjerenja nije velika stvar. Zapravo, vi to možda želite učiniti iz sigurnosnih razloga ili neke druge svrhe. Međutim, kada više aplikacija može pristupiti vašoj lokaciji, imate malu kontrolu nad time tko zna gdje ste. Recimo da putem aplikacije napravite geografski označen post na Facebooku. Ako niste pravilno sakrili svoje postove, bit će vidljivi svima.

Još jedno veliko razmatranje je sigurnost vaše djece. U svijetu gotovo da nema djece bez pametnih telefona i to se može iskoristiti za gadne ciljeve. Roditelji bi trebali poduzimati dodatne mjere opreza s djecom i uređajima koji imaju internet koji koriste. Sva dopuštenja koja ih izlažu opasnostima na mreži i izvan mreže, uključujući geolokaciju. Geolokacija također može biti razlog za ugrožene GPS podatke. Ti se podaci prikupljaju korištenjem bilo kojeg telefonskog resursa koji imate na svom uređaju, osim ako opcija nije isključena.

Ono što predstavlja problem je što puno korisnika uopće ne zna da postoji. Dakle, mogli bi imati njihove osobne podatke snimljene i dijeliti sa gotovo bilo kim, a da ih nisu shvatili. Iako to ne mora nužno dovesti do bilo kakvog opasnog ishoda, ipak se radi o privatnosti i sigurnosti. Kladimo se da će sigurnost biti prioritetna u odnosu na dijeljenje otvorenih fotografija na bilo kojoj platformi društvenih medija.

Onemogućavanje funkcija geolokacije na temelju preglednika

Nekoliko web stranica koja imaju veliku količinu prometa može vas pitati za svoju lokaciju prije pravilnog rada. Ali na kraju, na vašem je izbor hoćete li ponuditi ove informacije ili ne. Dakle, evo nekoliko načina na koje možete isključiti značajke dozvola za automatsko postavljanje geolokacije.

Google Chrome

 1. Kliknite gumb Izbornik (≡ ili ⋮)
 2. Idite na Postavke
 3. Dođite do opcije Advanced
 4. Idite na Privatnost i sigurnost i kliknite na Postavke sadržaja …
 5. Pronađite segment lokacije
 6. Uključite opciju Ask prije pristupa (preporučuje se)

Microsoft Edge

 1. Ako imate Windows 10, posjetite Akcijski centar
 2. Otvorite postavke
 3. Odaberite Privatnost
 4. Kliknite na Lokacija
 5. Pronađite klizač Povijesti lokacije i isključite ga
 6. Odaberite opciju Clear

Mozilla Firefox

 1. Idite na adresnu traku i utipkajte “enterabout: config”
 2. Pojavit će se obavijest koja kaže “Ovo može poništiti vaše jamstvo”. Kliknite na Prihvaćam rizik! dugme
 3. Opet idite na traku za pretraživanje i upišite “entergeo.enabled”
 4. Kliknite dvaput na postavku geo.enabled da biste vrijednost pretvorili u false

Dodatni savjeti i trikovi

Neki su načini na kojima možete koristiti usluge Geolocation bez ugrožavanja sigurnosti

 • Poništite odabir opcije GPS s opcije postavki na vašem pametnom telefonu / digitalnom fotoaparatu. Ako dijelite slike s ovog uređaja, tada je to pametno. Točan postupak isključivanja geo-lokacije ovisi o uređaju. Također provjerite imaju li neke aplikacije uređaja dopuštenja lokacije i isključite ih.
 • Ako koristite društvene medije, morate biti sigurni da nitko drugi osim ljudi u koje imate povjerenja ne može pristupiti vašim podacima. To znači da su vaše fotografije i bilo koji drugi dokazi koji upućuju na to gdje ste bili prije ili bili česti s bilo kojom redovitošću. Isto tako, sve informacije u vezi s vašim prijateljima, obitelji, suradnicima i bilo kojim drugim osobama koje poznajete trebaju biti zadane izvan granica.
 • Konačno, odgovorni ste za slike koje dijelite i kojima dozvoljavate pristup. Većina popularnih društvenih medija na raspolaganju ima prilično pristojnu mogućnost odabira publike prilikom dijeljenja. To biste trebali koristiti da biste osigurali da vaši postovi budu vidljivi samo onima u koje imate povjerenja.

Završne misli

GPS i lokacijske usluge nisu jedine metode na koje posjećujete web lokacije i aplikacije koje koristite da biste odredili svoju lokaciju. Vaša javna IP adresa odaje i vašu stvarnu lokaciju. Dakle, jednostavno onemogućavanje lokacijskih usluga na vašem uređaju nije dovoljno. Ključno je da sakrijete i svoju IP adresu. Najbolji način za to je korištenje virtualne privatne mreže pod nazivom VPN. Pogledajte detaljne VPN usluge preglednika u našem detaljnom pregledu.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me