Kako osigurati da je Android aplikacija sigurna za instaliranje

Kako možete saznati od mnogih aplikacija koje su dostupne za preuzimanje u Google Play Storeu i koje su virusi bez virusa? Mnogo je slučajeva gdje je Google skinuo programe za uklanjanje zlonamjernog softvera, iako su do tada te aplikacije već preuzete milijun puta. Znači li to da tvrdnja Google Play Protecta da je “sigurnosni sustav koji nikad ne spava” nije dovoljno jaka za filtriranje zlonamjernog softvera? Pristajmo samo da je bolje nego ovisno o njihovom internom antivirusu prikupljati svijest o zaštiti svog Android uređaja od novijih sojeva zlonamjernog softvera.


Kako osigurati da je Android aplikacija sigurna za instaliranje

Kako osigurati da je Android aplikacija sigurna za instaliranje

Kako provjeriti je li Android aplikacija sigurna za upotrebu

Kako se zaštititi od pada plijena takvim aplikacijama? Evo nekoliko pokazivača kako biste provjerili je li aplikacija koju namjeravate instalirati sigurna:

Prvo, upoznajte se s terminologijom

Mogu li na Android uređaje utjecati zlonamjerni softver ili virus? Znate li razliku između virusa i zlonamjernog softvera? U osnovi, zlonamjerni softver, skraćen za zlonamjerni softver, kao što ime govori, je bilo koji softver osmišljen sa zlonamjerenom namjerom da se infiltrira u uređaj i ošteti postojeće datoteke ili programe.

Zlonamjerni softver je širok pojam koji obuhvaća mnoge oblike – rootkit, špijunski softver, crve, adware, trojanske programe i viruse – da nazovemo samo neke. Virus je zlonamjerni softver koji kopiranjem datoteke može oštetiti datoteku. Android uređaji prema zadanim postavkama zaštićeni su od virusa, ali podložni su i drugim vrstama zlonamjernog softvera. Na njih najviše utječu preuzimanje i instaliranje aplikacija iz nepouzdanih izvora.

Koju štetu može uzrokovati zlonamjerni softver?

Zlonamjerni softver može pristupiti vašim privatnim i osjetljivim podacima poput fotografija, kontakata, SMS-a itd. Mogu pratiti vašu lokaciju, ukrasti zaporke ili poslati poruke premium dobavljačima usluga. Vaša povijest pretraživanja može se upotrijebiti protiv vas, ciljajući vas oglasima ili ukrasti podatke o vašoj bankovnoj i kreditnoj kartici i izvršiti kupovinu na vaše ime.

U novije vrijeme zlonamjerni softver Fakedtoken i ExpensiveWall krali su podatke o kreditnim karticama predstavljajući se kao lažni davatelji usluga. Preuzeti su na milijunima Android pametnih telefona i tableta instaliranjem aplikacija s nepouzdanih web mjesta. Otkrivene su zlonamjerne aplikacije zlonamjernog softvera poput Android / ztorg i Android / deng u datotekama aplikacija com.android.provision.confirm i org.rain.ball.update.

Morate biti svjesni potencijalnog poremećaja koji zlonamjerni softver može uzrokovati vašem uređaju neželjenim oglasima ili ugrožavanjem vaših osobnih podataka.

Kako sačuvati svoj uređaj

Sada ste ustanovili da većina zlonamjernog softvera ulazi na vaš mobilni putem instalacije aplikacija. Je li moguće suzdržati se od preuzimanja bilo koje aplikacije? Ne baš. Ono što možete učiniti umjesto toga je poduzeti nekoliko mjera opreza.

Napiši domaću zadaću

Prije preuzimanja aplikacije prođite sve informacije koje se u vezi s njom mogu prikupiti. Provjerite je li aplikacija originalna ili lažna. Budite dobro upućeni u najnovije vijesti vezane uz tehnologiju.

Da biste saznali je li aplikacija originalna, pogledajte povijest razvojnog programera. Jednostavno možete nazvati naziv tvrtke ili web lokacije za razvoj aplikacija i potražiti sve prethodne aplikacije koje su izdali. Provjerite dostupne podatke i u većini slučajeva prošli uspjesi govore sami za sebe.

Lažne aplikacije također nude nevjerojatne ponude i nečuvene popuste. Primijetite pravopis u naslovu aplikacije ili potražite gramatičke pogreške u njegovom opisu ili uzorcima. Ako ih vidite, one bi trebale poslužiti kao crvene zastave.

Mnogi ljudi ostavljaju svoju recenziju i povratne informacije o Trgovini Play, a neke aplikacije inzistiraju na ocjeni. Veći broj preuzimanja može značiti i da je aplikacija zakonita. Prateći preglede korisnika koji su preuzeli aplikaciju, možete znati ima li tehničkih kvarova u softveru. Također, ako je aplikacija lažna, neće se odgovoriti na prigovore korisnika s kraja programera. Čak i nevine izgleda treće tipkovnice mogu biti opasne za upotrebu.

Iskoristite karticu “pročitajte više” u trgovini Google Play. Datum objavljivanja i posljednje ažuriranje možete pronaći ovdje. Lažne aplikacije primarno se instaliraju s web-lokacija treće strane. Dakle, izbjegavajte preuzimanje iz ovih trgovina.

Držite se podalje od trgovina trećih strana

Trgovine aplikacija trećih strana mogu se činiti boljom alternativom prodavaonici Google Play za vaše proračunske potrebe, ali rizičan je korak povjerenja u dostupne aplikacije.

Lažne aplikacije i prevare koje nude lude popuste i besplatne bonus mogućnosti i slično, prikrivaju se kao najbolje dostupne ponude. Te aplikacije, zaražene zlonamjernim softverom, ako se instaliraju na vaš uređaj, mogu oštetiti datoteke i oštetiti softver sustava. Naizgled nevina aplikacija poput aplikacije za igre može biti dom zlonamjernog softvera koji može izvući podatke za prijavu za e-trgovinu ili bankarske aplikacije instalirane na uređaju. Mogli biste postati žrtva krađe identiteta.

Odlučiti se za instaliranje iz trgovine trećih strana nije ništa drugo nego predati sve svoje lozinke hakerima, što im olakšava posao. Na vaš se telefon postavljaju sigurnosne mjere, upravo za ovakva vremena, ali kad ih odlučite nadjačati, dovedete se u rizik.  

Ako određena aplikacija nije dostupna u vašoj lokalnoj trgovini Google Play, jednostavno koristite ovaj vodič za promjenu regije Play Store.

Razumijevanje dozvola aplikacije

Kada razgovarate o sigurnosnim mjerama na vašem uređaju, dopuštenja aplikacija možete pronaći na kartici postavki. Idite na postavke, potražite “Dozvole aplikacija”. Ove postavke mogu provjeriti je li web lokacija s koje je aplikacija preuzeta sigurna ili predstavlja li prijetnju. Možete postaviti i posebna dopuštenja za svaku aplikaciju.

Na Google Playu idite dolje do detalja programera i provjerite dopuštenja aplikacije. Nekim aplikacijama potreban je pristup vašoj lokaciji, na primjer, aplikacija za rezervaciju taksija. Aplikaciji za uređivanje fotografija možda će trebati dopuštenje za pristup vašoj kameri, ali pripazite na zahtjeve za dozvolom koji nisu povezani sa svrhom aplikacije – primjerice, ako trebate odobriti pristup osjetljivim podacima poput zaporki i podataka za prijavu.

Samo nemojte slijepo kliknuti gumb za instaliranje bez jasnog razumijevanja s čime se slažete.

Poduzmite dodatne mjere

Ako se sve to čini previše, možete potražiti pouzdan antivirusni softver. U samoj trgovini Google Play dostupne su mnoge provjerene i provjerene mobilne sigurnosne aplikacije. Odlučite se za antivirusni program koji nudi skeniranje prije instalacije i nakon instalacije – na taj način možete saznati više o aplikaciji prije instalacije, kao i riješiti se svih postojećih zlonamjernih programa na vašem uređaju.

Ne morate se brinuti kad god trebate preuzeti novu aplikaciju, samo upotrijebite savršenu sigurnosnu aplikaciju za Android kako biste zaštitili svoj uređaj od aplikacija koje vaš uređaj oštećuju zlonamjernim softverom.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map