Kako pretvoriti Windows PC ili Mac u virtualni usmjerivač

Jeste li ikada bili u sobi u vašoj kući u kojoj Wi-Fi jednostavno ne može doći do vašeg uređaja? Umjesto da sjedite točno ispod usmjerivača, jeste li znali da svoje računalo ili Mac možete pretvoriti u virtualne usmjerivače? Ovaj kriterij ima puno prednosti na kraju retka. U ovom će vam se vodiču prikazati kako dijeliti Wi-Fi vezu s vašeg Windows PC-a i Macintosh-a i od čega tačno imate koristi.


Kako dijeliti Wi-Fi vezu na PC-u i Mac-u

Kako svoj Mac učiniti virtualnim usmjerivačem

Uporaba internetske veze za Mac je poput povezivanja izravno s bilo kojim drugim usmjerivačem. Doslovno možete Mac pretvoriti u žarišnu točku na koju se mogu povezati svi uređaji kod kuće. Uz korisničko ime i zaporku, internetska veza koja se dijeli je slična bilo kojoj drugoj u hotelima, kafićima, pa čak i vašoj kućnoj mreži.

Mac je poznat po tome što ograničava radnje svojih korisnika. U tom se slučaju istovremeno možete povezati na Wi-Fi mrežu i hotspot. Stoga nam ovo pruža dvije metode za dijeljenje Macove internetske veze. Pogledajte ih u nastavku:

Ethernet

  1. Priključite ethernet kabel na Mac
  2. Pokrenite „System Preferences” iz izbornika  Apple ili pritisnite ikonu na vašem zaslonu.Postavke sustava
  3. Kliknite “Dijeljenje”Kliknite Dijeljenje
  4. Kliknite “Internet Sharing” na lijevom izborniku
  5. Odaberite padajući izbornik pored “Dijelite svoju vezu s:” i odaberite “Ethernet”
  6. Pored “Za računala koja koriste:” potvrdite okvir uz “Wi-Fi” ili “AirPort” (naziv ovisi o OS X 10.8+ u odnosu na 10.6)Internet-dijeljenje-mac
  7. Zatim kliknite na “Wi-Fi mogućnosti” i odredite naziv mreže.
  8. Ispunite potrebne podatke.Popunite podatke o WiFi
  9. Kliknite “U redu” i potvrdite da želite započeti dijeljenje interneta

Omogući Internet dijeljenje s Mac računala

Wi-FI adapter

Kada sebi nabavite adapter za bežičnu mrežu, možete podijeliti Wi-Fi Mac Mac kao i bilo koji drugi uređaj. Ovo omogućava da jedan mrežni uređaj primi internetsku vezu, a drugi da je dijeli. Za razliku od Mac-a koji radi sam. Ako želite, Amazon u svojoj trgovini nudi puno tih uređaja. Pogledajte ovo Mrežni adapter Wi-Fi i nakon što ga dobijete, slijedite ove upute:

  1. Uključite Wi-Fi adapter na Mac.
  2. Idite na “Postavke sustava”.Postavke sustava
  3. Odaberite “Dijeljenje”Kliknite Dijeljenje
  4. Odaberite “Internet Sharing” s izbornika.
  5. Prijeđite na “Podijelite svoju vezu s:” i odaberite “Wi-FI”.
  6. Zatim, sljedeće “Za računala koja koriste:” odaberite “AirPort”.Internet-dijeljenje-mac
  7. Zatim pritisnite “Wi-Fi mogućnosti” i popunite pojedinosti.
   Popunite podatke o WiFi
  8. Kliknite “OK” i odaberite Start.

Omogući Internet dijeljenje s Mac računala

Gotov si. Vaš Mac sada emitira bežični signal koji mogu pokupiti bilo koji drugi uređaji s omogućenom wi-fi vezom.

Dijelite Wi-Fi Hotspot kroz Windows PC

Windows PC možete pretvoriti u bežičnu žarišnu točku samo nekoliko klikova tu i tamo. No, ono što se razlikuje od Maca je da zahvaljujući Windows 10 Wi-Fi adapteru možete stvoriti Wi-Fi žarišnu točku dok ste povezani s drugom Wi-Fi mrežom, dijeleći jednu Wi-Fi vezu preko druge. Evo kako to učiniti:

 1. Na računalu otvorite Postavke pritiskom na Windows + I na tipkovnici.
 2. Kliknite “Mreža” & Internet.”Postavke sustava Windows
 3. Nakon što se otvori, u donjem lijevom dijelu zaslona pritisnite tipku Mobile Hotspot.Windows Mobile Mobile Hotspot
 4. Sada idite na desni dio zaslona i uključite “Dijeli moju internetsku vezu s drugim uređajima”.
 5. Zatim kliknite Uredi.Kliknite Uredi Wi-Fi
 6. U prozoru Uredi upišite mrežno ime i lozinku koju želite koristiti i zatim kliknite “U redu”.Umetnite pojedinosti o vezi
 7. Sada ste spremni koristiti prijenosno računalo kao virtualni usmjerivač.

Prednosti dijeljenja Wi-Fi veze putem Mac / PC-a

Kao što sam napomenuo prije, stvaranje prijenosnog računala virtualnim žarištem može olakšati vaše internetsko iskustvo. Jednostavno ćete riješiti puno problema kroz koje ste prolazili i možda uštedjeti nešto dodatnog plaćanja na putu. Dopustite mi da objasnim više.

Wi-Fi Extender

Kada sjedite u sobi koja je daleko od vašeg usmjerivača, internetska veza postaje sporija ili se ne prikazuje na vašim uređajima. Bio sam tamo i toliko puta proveo sjedeći točno ispod lokacije usmjerivača. No, onima koji vole pregledavati i pregledavati internetske sadržaje na svojim mobilnim uređajima i karticama, a da ne spominjemo streaming uređaje na TV-u, tada imate sreće.

Sve što trebate učiniti je pretvoriti svoj PC / Mac u virtualni usmjerivač tako što ćete ga staviti u ravnomjernu udaljenost između vas i vašeg kućnog usmjerivača. To će proširiti vaš Wi-Fi raspon bez pada brzina veze. Pored toga, uštedjet ćete toliko novca i vremena konfigurirajući stvarni Wi-Fi ekstender kod kuće.

To također radi u hotelima i kafićima. Neke javne mreže dopuštaju upotrebu jednog uređaja po računu. Ako ste u hotelskoj sobi, mreža je možda udaljena od uređaja koji upotrebljavate ili jednostavno možete koristiti jedan uređaj po rezervaciji sobe. Ako prijenosno računalo pretvorite u virtualni usmjerivač, moći ćete imati koristi od hotelske mreže na svim uređajima koje imate sa sobom. To je prilično prikladno da ne mislite?

Zadržavanje Wi-Fi-ja za sebe

Danas svaki gost koji posjeti vašu kuću traži lozinku za Wi-Fi prije nego što je čak izdao i pozdrav. Neki se zbog toga frustriraju jer ne žele da itko luta po njihovom mrežnom području radi besplatnog pristupa vezi.

Rješenje je sada na vašem razumijevanju. Ne morate dijeliti zaporku svoje mreže s bilo kim. Jednostavno, dodajte im virtualnu vezu koju ste već stvorili na računalu ili Mac-u i to je to. Možete je isključiti i promijeniti lozinku kad god želite, a privatnu mrežu zadržati kao svoju.

Podijelite VPN vezu

Za mene je najvažniji alat koji se koristi tijekom pristupa Internetu VPN. Ova usluga šifrira vaš promet i štiti vaše privatne podatke od prikupljanja stranih osoba, najčešće poznatih kao hakeri i cyber-kriminala. Kad djelujete na VPN vezu, sakrivat ćete svoju IP adresu. Dakle, možete pregledavati Internet bez da vas sve vrijeme nadgleda vaš ISP ili vlada.

I ne samo to, ali kada ste povezani s VPN-om, morate zaobići regionalna ograničenja. To znači da možete pristupati kanalima i web lokacijama s ograničenim pristupom bez obzira na mjestu na kojem se nalazite.

Još jedna stvar, davatelji VPN-a daju vam ograničen broj uređaja za povezivanje u okviru jedne pretplate. Međutim, dijeljenje VPN veze bilo za vaš Mac ili PC uzdiže taj broj do beskonačnog. Svi spojeni uređaji uključit će se u VPN vezu, te će svi imati šifrirani Wi-Fi.

Postavljanje virtualne mreže s VPN-om poduzima sve korake koje ste poduzeli prije, plus aktiviranje VPN klijenta na računalu ili Macu. Ako želite podijeliti VPN vezu na Macintosh-u, prijavite se s davateljem VPN-a, preuzmite VPN aplikaciju na Mac i slijedite Proces povezivanja za Mac dijeljenje.

Isto vrijedi i za vašu PC metodu. Aktivirajte VPN aplikaciju i povežite se s poslužiteljem po vašem izboru. Nakon toga prođite kroz upute za Windows Wi-Fi dijeljenje.

S tim u vezi, evo najboljih pružatelja VPN usluga koje možete koristiti da biste zaštitili sve uređaje povezane s vašom virtualnom mrežom.

Kako pretvoriti svoj PC / Mac u virtualne usmjerivače – zbrajanje

Postoje slučajevi kad vam Wi-Fi mreža jednostavno ne može dati vezu s internetom koja vam je potrebna. Bilo da je daleko od vaših uređaja ili jednostavno omogućava određeni broj veza, rješenje je mijenjanje vašeg PC / Mac-a u virtualni usmjerivač. Ne ograničavajte se na raspon koji vaš usmjerivač provodi na vama i definitivno se ne oslanjajte na istodobnu vezu koju vam daje VPN. Razmišljajte izvan okvira i uživajte u najboljem internetu.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me