Kako provjeriti pušta li VPN IP adresu i kako to popraviti

Kako provjeriti pušta li VPN vašu IP adresu? VPN-ovi su nesumnjivo sigurnosni alati sterlinga i pomažu svojim korisnicima da promijene ili maskiraju svoje IP adrese. To im pomaže da zaobiđu ograničenja na preferiranom sadržaju na temelju lokacije ili čak provjere jesu li davatelji namjerno ugase ili usporavaju internetsku vezu. Na žalost, promašaji sigurnosti mogu iznenada otkriti vašu pravu IP adresu, čak i ako se koristi VPN i postane lako iskoristiv. To znači da bi mogla ugroziti vaša privatnost i sigurnost na mreži. A da se i ne spominje kako bi geoblokirani kanali također mogli otkriti vašu stvarnu lokaciju. Propusnosti VPN-a su ozbiljna. Oni mogu ugroziti vaše bankovne podatke, e-poštu, lozinke, pa čak i brojeve socijalnog osiguranja.

Otkrijte VPN propuste i popravite ih

Kako provjeriti istječe li VPN vašu IP adresu i zaustavite je

Kako uzrokuje istjecanje VPN-a?

Suština svega je u tome što VPN ili virtualna privatna mreža prikrivaju vašu IP adresu, kao i identitet vašeg davatelja usluga i vaše lokacije. Ako posjetite YouTube i vidite da određeni videozapis nije za gledanje u vašoj zemlji ili ako pokušate prijaviti novu uslugu, ako vam se kaže samo da vaša zemlja ne uživa podršku, to podrazumijeva da znaju vaš IP adresa. Korištenje VPN-ova pomoći će vam da zaobiđete ta ograničenja lokacije. Evo tri glavna načina na koje VPN može procuriti vaše osobne podatke.

Zastareli protokoli i pogreške

Mnogo VPN davatelja ne uspijeva ažurirati svoje VPN protokole. Još u 2014. godini, Buba u obliku srca bio je iskorišten za otmicu VPN sesija. Godinu dana kasnije, sigurnosni propust otkrio je da je lako vidjeti stvarne IP adrese mnogih VPN korisnika putem protokola Značajka WebRTC. Drugim riječima, čak i kada ste povezani s VPN-om, web stranice koje posjetite još uvijek mogu vidjeti vašu stvarnu adresu u nekim slučajevima.

DNS curenja

Možda su curenja DNS-a najpoznatiji oblik načina na koji VPN veza može procuriti vašu IP adresu. Protjecanja DNS-a uglavnom su uzrokovana lošom konfiguracijom operativnog sustava, pogreškama korisnika i pogreškama dobavljača VPN-a. DNS znači “Sustav naziva domena”. U osnovi je to mehanizam koji adrese web stranica pretvara u IP adrese. Slično kao IP propuštanja, DNS curenje može također otkriti vašu lokaciju. Windows OS je vjerojatno najviše pod utjecajem DNS-ovih propuštanja zbog načina na koji on rješava DNS zahtjeve i rezoluciju.

IPv6 propuštanja

Čak i IPv6 protokol može prouzrokovati istjecanje VPN-a. Bez svjesnosti toga, IPv6 može izložiti privatne podatke poput trenutne lokacije. IP protokoli potrebni su kako biste mogli slati i primati podatke putem Interneta. Bez njih ne biste mogli posjetiti web stranice, preuzeti datoteke ili slati e-poštu. Zbog činjenice da IPv4 IP adrese ponestaju, uvedene su IPv6 IP adrese.

Problem je u tome što neke VPN usluge mogu obrađivati ​​samo IPv4 zahtjeve i zanemariti IPv6 zahtjeve. Ako vam davatelj internetskih usluga pruža IPv6, ali vaša VPN usluga ignorira IPv6 zahtjeve, vaša VPN veza vjerojatno curi vašu stvarnu lokaciju i druge osjetljive podatke.

Kako provjeriti pušta li VPN vašu IP adresu?

Ovako to funkcionira: Kada se prijavite na VPN, imate mogućnost odabira „izlaznog poslužitelja“ ili bilo koje lokacije za koju će se VPN „pretvarati“ da se nalazite. To uvjerava bilo koju uslugu koja se zapravo nalazi u podržanoj zemlji. Dakle, evo kako provjerite pušta li vaš VPN i što možete učiniti da ga zaustavite.

  1. Da biste provjerili utječe li na VPN u radu, uđite na web mjesto kao što je Whatismyip.network i zabilježite vašu stvarnu IP adresu koju je dao ISP..
  2. Nakon toga prijavite se na svoju VPN, odaberite izlazni poslužitelj u drugoj zemlji i provjerite vezu.
  3. Vratite se na web mjesto Whatismyip.net radi ponovne provjere vaše IP adrese.
  4. U idealnom slučaju, vidjet ćete novu IP adresu, koja odgovara vašem osobnom VPN-u kao i zemlji koju ste odabrali.

Zatim posjetite testnu stranicu WebRTC uz napomenu IP adrese koja je tamo prikazana. Kad oba alata projiciraju IP adresu vašeg VPN-a, znate da je sve u redu. Međutim, ako WhatIsMyIP.network odražava vašu VPN dok test WebRTC otkriva vašu normalnu IP adresu, znate da vaš preglednik definitivno curi na adresu koju vam daje vaš davatelj internetskih usluga..

Popravite istjecanje VPN-a – onemogućite WebRTC preglednika

Firefox, Chrome i Opera te preglednici koji se temelje na njima imaju zadani WebRTC omogućen. Internet Explorer i Safari ne. Dakle, oni nisu pogođeni. Bilo kako bilo, ako navedeni test funkcionira u vašem pregledniku, znate da na vas to utječe.

Prijelaz na preglednik koji nije omogućen WebRTC ovdje radi. U slučaju da želite nastaviti s istim preglednikom kao što su Opera i Chrome, instalirajte proširenje ScriptSafe za Chrome web-trgovinu. Zapravo je pretežak, ali onemogućit će WebRTC preglednika. Korisnici Opere mogu koristiti ovaj dodatak tako što će zaobići neke korake.

S Firefoxom dostupne su dvije mogućnosti. Možete instalirati Mozilla-ov Disable WebRTC dodatak ili izravno onemogućiti WebRTC otvaranjem nove kartice i pronalaženjem “about: config” u adresnoj traci. Kliknite pogrešnu postavku na “media.peerconnection.enabled”. Međutim, proširenja preglednika koja štite privatnost poput uBlock-a, AdBlocka, Prekida i Ghosteryja ne eliminiraju ovo ponašanje. Također, imajte na umu da će se vaš omiljeni dodatak za privatnost ili blokator oglasa ažurirati kako bi blokirao WebRTC u budućnosti.

Popravite istjecanje VPN-a – konfigurirajte VPN na svojem usmjerivaču

Ovo je sigurniji način zaštite od prevazilaženja preglednika prilikom ažuriranja ili instaliranja dodataka. Trajna metoda je pokretanje VPN-a na usmjerivaču, a ne izravno na računalu. To će zaštititi sve uređaje na kućnoj mreži kao i druge uređaje poput tableta, pametnih telefona i set-top boxa s istim enkripcijama koje vaša radna površina dobiva s VPN-a..

Međutim, ako često mijenjate izlazne poslužitelje, svaki put kad želite promijeniti podešavanje rutera morate prilagoditi. Slično tome, ako je vaša veza ponekad potrebna samo, posebno za rad, a ne za strujanje, morate onemogućiti ili omogućiti VPN na usmjerivaču svaki put kada je prekidač potreban. Proces je možda kompliciran ili lak, a ovisi o vašem VPN-u i usmjerivaču. Samo nemojte tražiti Napoleon Dynamite da to učini za vas!

Popravite istjecanje VPN-a – koristite svoje VPN aplikacije

Ako ručno konfigurirate VPN vezu, rizik od curenja DNS-a je veći i ovisi o vašoj točnoj konfiguraciji operativnog sustava. VPN pružatelji usluga ExpressVPN stalno ažuriraju i optimiziraju svoje VPN aplikacije kako bi se spriječilo curenje DNS-a.

Odaberite pravog davatelja VPN-a

U nekim slučajevima, VPN korisnici mogu biti prevareni u prijavi s jeftinom VPN uslugom. Iako biste mogli to pokušati uštedjeti nekoliko bugova, možda tijekom postupka ugrožavate svoju privatnost. Besplatne VPN usluge za instance poznate su po curenju IP adresa. Želite biti sigurni da koristite VPN uslugu zaštićenu od metaka. Sastavili smo sve najbolje VPN davatelje u ovom priručniku za pregled.

Kako vidjeti izlazi li VPN iz vaše IP adrese – zaključak

Istjecanje VPN-a utječe uglavnom na korisnike Windows-a, no ovisno o korištenom VPN-u i njegovoj konfiguraciji, vaša IP adresa može procuriti i na Linux ili Mac sustav. Najgora vijest je da zbog propuštanja VPN-a mislite da štitite svoje osjetljive podatke dok ste zapravo izloženi. Nadamo se da vam je gornji vodič dao bolju ideju o tome kako VPN može stvarno procuriti vašu IP adresu i kako se nositi s takvim slučajevima u slučaju da naiđete na njih.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me