Kako provjeriti sigurnost veze?

Posjetite bilo koju web stranicu i na njoj će biti nekoliko veza – čak i ovu stranicu koju sada čitate. Pogledajte oko sebe i ima nekoliko klikova. Premda veze mogu biti primamljive i ljudi uvijek mogu kliknuti na njih za dodatne informacije, jesu li oni zaista vrijedni vašeg klika? Postoje klikovi koji vam obećavaju zabavan članak, ali obično sadrže pogrešne podatke. Ali klikovi nisu štetni. Ono o čemu mi ovdje govorimo su veze koje bi vas mogle odvesti do web stranica s virusima i zlonamjernim elementima. To dovodi do sigurnosnih prijetnji vašim osobnim podacima i može dovesti do krađe identiteta. Stoga je uvijek važno provjeriti sumnjive veze prije nego što kliknete na njih.


Kako provjeriti sigurnost veze?

Kako provjeriti sigurnost veze?

Tko stvara štetne veze i zašto?

Internetski prevaranti koji su poznatiji kao hakeri stoje iza ovih zlonamjernih veza. Oni uglavnom objavljuju internetske veze za krađu identiteta i pokušavaju prevariti ljude. Ponekad klikom na sumnjivu vezu pokrećete postupak preuzimanja, a da toga niste ni svjesni. Na primjer, to može dovesti do instaliranja zlonamjernog softvera na vašem uređaju.

Ako ste ikad primili e-poruku u kojoj piše da ste pobijedili na lutriji, vjerovatno je da je riječ o lažnoj e-pošti kojom pokušavate dobiti svoje podatke ili novac. Pazite na e-poruke od tvrtki ili kreditnih kartica s kreditnim karticama. Ako poruka e-pošte zatraži vaše osobne podatke ili zatraži da kliknete na sumnjivu vezu, to bi mogla biti samo adresa e-pošte s prijevarom.

Kako ćete saznati je li veza sigurna?

Postoji nekoliko načina koji će vam pomoći da procijenite izvornost veze.

Pročitajte naziv domene

Ako poruka e-pošte navodno dolazi od vaše banke, a veza vas vodi do druge web stranice koja nije službena web stranica vaše banke, tretirajte je kao crvenu zastavu. To bi mogao biti pokušaj krađe identiteta. Ako je web lokacija vaše banke https://www.bankofamerica.com/, ali veza vas vodi do https://www.bankofamerica.wordpress.com/ (samo primjer), ne kliknite na nju. Očito je lažna web stranica.

Iako možete pročitati prvi dio URL-a i mislite da je originalan, važno je čitati čitav URL pravilno. Neki phishing zamjenjuju 1 slovom “I” i 0 slovom “o” da zbune korisnike. Na primjer, mogli bi vas preusmjeriti na https://bank0famerica.com/. Imajte na umu ove male detalje kada iz e-pošte prelazite na vanjsku vezu.

Zadržite pokazivač iznad veze

Kad miša pređete preko veze, primijetite donji lijevi kut zaslona. Tamo se prikazuje URL veze. Provjerite URL iz tog dijela i pročitajte URL u potpunosti da biste bili sigurni da niste preusmjereni na web mjesto sa zlonamjernim softverom.

Ako niste sigurni u web mjesto, kopirajte URL i tražite ga na Googleu. Vrhunski rezultati pomoći će vam da otkrijete je li URL zaista originalan ili ne.

Provjerite zaglavlje na adresi e-pošte

Mnogi davatelji e-pošte skraćuju zaglavlje kad primite e-poštu. Međutim, kad proširite zaglavlje, vidjet ćete sve detalje zaglavlja. Obavezno proširite zaglavlje da biste pročitali detalje. Ako mislite da ne znate pošiljatelja e-pošte, nemojte kliknuti na veze u e-poruci.

Možda ćete primiti e-poštu koja izgleda originalno. Međutim, ako ne znate pošiljatelja e-pošte, to bi mogla biti samo poruka prijevara.

Provjerite HTTPS

Svaka pouzdana bankarska / financijska web stranica ili trgovina e-trgovine uvijek ima HTTPS u svom URL-u, a nikad HTTP. Prilikom provjere URL-a, obavezno potražite “s” nakon http u adresnoj traci.

Kad vidite HTTPS, prikazat će i malu ikonu sigurnosnog lokota prije adrese. To znači da je web mjesto sigurno i da su vaši detalji dijeljeni na web mjestu sigurni.

Iako HTTPS u URL-u nije potpuno jamstvo originalnosti web lokacije, ali HTTP je siguran podatak da je web mjesto lažno. Budući da financijske web stranice koriste potpune sigurnosne standarde, u svojim URL-ovima imaju HTTP-ove.

Ako web stranica ima HTTPS u svom URL-u, ali web lokacija nije sigurna, preglednik će prikazati poruku upozorenja da adresa web stranice ne odgovara njegovom certifikatu. Najbolje je kladiti se pažljivo pročitati URL i tek tada krenuti dalje s web stranicom koju želite posjetiti.

Ne provjeravajte svoje podatke putem e-pošte

Sve banke, tvrtke za izdavanje kreditnih kartica i druge financijske institucije jasno daju do znanja da nikad ne traže vaše osobne podatke putem e-pošte ili telefona.

Vrlo je malo vjerojatno da će vas banka ili web mjesto za e-trgovinu ikada zatražiti da potvrdite svoje vitalne podatke putem e-pošte. Čest način da se prikupe financijske informacije i podaci o bankovnom računu jest slanje e-pošte s podacima o pošiljci i traženje da potvrdite neke detalje kako biste primili pošiljku.

Također, pripazite na e-poruke od banaka koje tvrde da ima neuobičajene aktivnosti na vašem računu i da morate potvrditi zaporku. Ako ste ikada primili takvu poruku e-pošte i zbunjeni ste, uvijek se obratite određenoj tvrtki na telefon u vezi s problemom.

Što je s skraćenim vezama?

Internet je postao sve o uštedi prostora i pisanju kratkih rečenica. Postoji nekoliko usluga za skraćivanje URL-ova (poput Bit.ly) koji će znakove u URL-u smanjiti mijenjanjem u kraći niz riječi.

Što ako vas veza u e-pošti vodi do skraćenog URL-a? Zadržite pokazivač iznad njih neće se prikazati korisni podaci o web mjestu. Da biste saznali URL na koji se ova kratka veza preusmjerava, možete upotrijebiti funkciju “pregleda”.

Zalijepite skraćenu vezu u preglednik i nakon nje stavite znak “+”. Na taj ćete način dobiti relevantne informacije o web mjestu koje želite posjetiti. Možete koristiti i web stranice trećih strana da znate o skraćenim vezama. Možete isprobati www.getlinkinfo.com da biste saznali detalje veze koju ćete posjetiti.

Pogledajte kako vam se obraća u e-poruci

Lažno otkrivanje identiteta obično je dio veće prevare te je tako masovni proizvod, što znači da imaju neke zajedničke stvari. Jedna od njih je da mnoge e-poruke prijevara počinju sa „Dragi kupci“ ili „Dragi korisniče“, a ne da zapravo koriste vaše ime. Možda će vam se čak obratiti po imenu u vašoj adresi e-pošte prije znaka @. Ako ovo primijetite u svojoj e-pošti, trebali biste biti upozoreni da nešto nije u redu.

Ne podnosi se upozorenjima, rokovima i prijetnjama

Ne žurite s klikom na tu vezu samo zato što vas je pošiljatelj e-pošte upozorio ili prijetio. Upozorenje je vjerojatno i lažno i samo pokušavaju dobiti novac od vas. Kad vidite rok ili upozorenje, to je dobar pokazatelj da će veza dovesti do pokušaja krađe identiteta. Korištenje iskušenja ili neobično primamljiva ponuda također su pokazatelji prijevare. Provjerite imate li na vašem uređaju antivirusni program. Uvijek ažurirajte i svoj antivirusni softver. Puno se zlonamjernih veza i programa može otkriti upotrebom antivirusnih aplikacija.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me