Kako spriječiti Google da vas prati

Internet je izvrstan izvor informacija i znanja. No ipak traži cijenu za obećanje vrijednih informacija. Prikuplja vaše podatke dok pregledavate web. Od pretraga do vaše prisutnosti na društvenim mrežama ostavljate tragove svaki put kada pristupite internetu. Tvrtke poput Googlea i Facebooka skupile su mnoštvo vrijednih informacija svojih korisnika. To je riskiralo privatnost milijuna. Ali sada se stvari počinju mijenjati. Ljudi se sada pitaju koliko informacija te web lokacije prikupljaju i daju trećim osobama. Korisnici su postali svjesniji i žele naučiti više o tome što mogu učiniti kako bi zaštitili svoju privatnost na mreži. Nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste spriječili da vas Google primjerice prati.


Kako spriječiti Google da vas prati

Kako spriječiti Google da vas prati

Kako mogu zaustaviti Google da me prati?

Google priznaje da pohranjuje vaše podatke – vaša pretraživanja, klikane oglase, gledane videozapise i mnoge druge stvari. Google tvrdi da to čini kako bi poboljšao vaše iskustvo. Međutim, jednostavnost upotrebe stičete plaćanjem u smislu privatnosti.

Ako ste korisnik koji vodi računa o privatnosti, možete isključiti značajke praćenja. Posjetite Google My Activity.

Nakon što se prijavite, vidjet ćete koliko je podataka o vama već pohranjeno. Vaše podatke sprema s više uređaja koji se sinkroniziraju zajedno.

Kako isključiti Google praćenje

Kako biste spriječili Google-ovo automatsko praćenje, kliknite ikonu izbornika u gornjem desnom kutu u prozoru Moja aktivnost. Odaberite Kontrole aktivnosti. Nakon što ste tamo, pronaći ćete šest segmenata:

 • mreža & Aktivnost u aplikaciji
 • Povijest lokacije
 • Informacije o uređaju
 • Glasovna i audio aktivnost
 • Povijest pretraživanja YouTubea
 • Povijest gledanja na YouTubeu

Ako ne želite da Google prati bilo koju od vaših aktivnosti, isključite ih. Međutim, imajte na umu da će to također spriječiti da dobivate prijedloge od Googlea.

Ako želite da vas Google prestane privremeno pratiti, možete upotrebljavati anonimni način na pregledniku Chrome. Aktivnosti koje izvodite u programu Incognito ostat će privatne. I nakon što koristite uobičajeni način rada preglednika, Google će vas ponovo početi pratiti.

Kako se riješim povijesti lokacije?

Da biste izbrisali povijest lokacije koju je spremio Google, posjetite stranicu povijesti lokacije. Prikazat će vam se karta vašeg trenutačnog mjesta. U donjem desnom kutu vidjet ćete ikonu za brisanje. Kliknite na nju da biste izbrisali svu povijest lokacija.

Isključivanje povijesti lokacija

Značajka Povijest lokacija može se isključiti sa stranice Moja aktivnost. Nakon što to učinite, vaši podaci o lokaciji neće se pohraniti. Tako Google neće upoznati mjesta koja posjećujete.  

Kako se oslobodim povijesti lokacije sa svog Android uređaja?

 1. Otvorite Googleove postavke na svom Android uređaju.
 2. Odaberite lokaciju i idite na Google povijest povijesti.
 3. Tamo možete vidjeti klizač. Prema zadanim postavkama ono je UKLJUČENO. Kliknite na nju da ga isključite.
 4. Također će postojati mogućnost brisanja povijesti lokacije. Kliknite na njega.

To će izbrisati svu prethodnu povijest lokacija i zaustaviti vaš uređaj da bilježi sve buduće podatke o lokaciji.

Kako onemogućiti glas & Audio aktivnost?

Ako to već niste znali, Google snima vaš glas zajedno sa zvukom. Također može snimiti zvuk nekoliko sekundi prije nego što kliknete ikonu mikrofona ili kažete „U redu Google“. To znači da vaš telefon može slušati razgovore cijelo vrijeme! Na nekim je uređajima nemoguće isključiti značajku Okay Google. Ako vaš telefon uređaj omogućuje isključivanje značajke Okay Google, slijedite ove korake:

 1. Idite na Kontrole aktivnosti
 2. Isključite glasovne i audio aktivnosti.

Ovo će zaustaviti vašu audio aktivnost na svim uređajima. Međutim, postoje mnogi korisnici koji se žale da bez obzira na sve što rade, značajka Okay Google neće nestati.

Provjerite glasovne i audio podatke

Sadrži sve glasovne i audio poruke koje ste koristili za interakciju s Googleom. Na primjer, ako ste pitali Googleovog pomoćnika za nešto, to će se zabilježiti ovdje. Samo idite na Glas i audio aktivnost s kontrola aktivnosti i moći ćete vidjeti sve svoje pohranjene podatke.

Imajte na umu da će se ponekad, ako postoji pozadinska buka ili je mikrofon isključen, prikazati poruka “Transkript nije dostupan”.

Kako izbrisati ove podatke

Izbrišite pojedinačne snimke

 1. Prijavite se i idite na Glas & Audio aktivnost.
 2. Odaberite stavku koju želite izbrisati i kliknite na Detalji.
 3. Kliknite na izbornik na skočnoj ikoni i odaberite Izbriši.

Time će se izbrisati pojedinačni zapis.

Izbriši sve podatke

 1. Prijavite se i idite na Glas & Audio aktivnost.
 2. Gore lijevo, bit će opcija “Izbriši aktivnost prema”. Kliknite na njega.
 3. Idite na “Izbriši po datumu” i odaberite Sve vrijeme.
 4. Kliknite Izbriši.

Koristite virtualnu privatnu mrežu

Ako vas brine što Google toliko zna o vama, instalacija virtualne privatne mreže najbolja je opcija. VPN čuva povijest pregledavanja privatnim i čini vaše mrežne aktivnosti sigurnijima. Spajanjem na VPN poslužitelj možete sakriti svoju IP adresu i šifrirati sav svoj internetski promet. Evo najboljih VPN usluga koje možete koristiti da biste dodali dodatni sloj sigurnosti i privatnosti svim svojim mrežnim poslovima. Za detaljniji pregled i više informacija o VPN-u, pročitajte ovaj pregled.

Idi izvan mreže

U slučaju da želite otići potpuno izvan mreže, web stranica u Švicarskoj može vam pomoći upravo to. Deseat.me koristi Googleov OAuth protokol za dohvaćanje svih računa i njihovo brisanje.

Posjetite Deseat.me i utipkajte svoju Gmail adresu. Tada će vam se dati popis svih računa povezanih s tom adresom i možete ih izbrisati.

Kako spriječiti Google da vas prati – zaključak

Internet prati sve vaše aktivnosti. Postoji nekoliko tehnoloških divova koji traže vaše podatke i oni imaju nekoliko načina da dobiju vaše dragocjene podatke. Ali to nije kao da ne možete ništa učiniti oko toga. Sa samo nekoliko promjena u vašim postavkama možete sačuvati svoje mrežne aktivnosti skrivene. Slijedite gornje savjete da biste ostali skriveni od Googlea.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me