Kako ukloniti VPN s Windows računala – Vodič za deinstaliranje

VPN je važan alat kada je riječ o očuvanju vaše privatnosti i sigurnosti na mreži. Međutim, ponekad VPN možda ne radi kako je planirano. Također možete osjetiti da se više ne trebate povezivati ​​na VPN poslužitelj kad god idete na mrežu. Bez obzira na razlog, uklanjanje VPN-a s računala ponekad se može pokazati problematičnim. To je zato što deinstaliranje VPN-a ponekad može iza sebe ostaviti zapisnike ili zapise povezane s različitim aktivnostima u registru ili sistemskim datotekama. Ovdje ćemo vam pokazati kako možete riješiti takve neželjene zapise ili zapise koji ostaju na vašem računalu. Postupak deinstalacije VPN-a prilično je sličan onome bilo kojeg drugog programa sa samo nekoliko dodatnih koraka.


Kako ukloniti VPN s Windows računala - Vodič za deinstaliranje

Kako ukloniti VPN s Windows računala – Vodič za deinstaliranje

Uklonite VPN s Windows računala – Prvi korak

Prije izvođenja uobičajenog postupka deinstalacije VPN programa, važno je utvrditi lokaciju programa.

Da biste saznali lokaciju svog VPN programa, morate izvršiti sljedeće korake:

 1. Pritisnite kombinaciju tipki ‘Ctrl + Shift + Esc’ za prikaz prozora Windows upravitelja zadataka.
 2. Pronađite svoj VPN postupak na kartici “Procesi”. Poredajte sve procese pomoću danog zaglavlja za imena i pronađite VPN s odgovarajućim imenom i nastavkom ‘.exe’ na kraju.
 3. Desnom tipkom miša kliknite program i odaberite opciju “Otvori lokaciju datoteke” za prikaz prozora koji sadrži .exe datoteku VPN-a.
 4. Zabilježite ili kopirajte put koji se pojavljuje u adresnoj traci u datoteku bilježnice.

Deinstalirajte VPN s računala – Drugi korak

Nakon što pronađete VPN program, izvedite sljedeće korake za deinstaliranje:

 1. Dođite do upravljačke ploče > Programi i značajke > Deinstalirajte ili promijenite program.
 2. Na popisu pronađite odgovarajuću VPN i deinstalirajte program.

Nakon deinstalacije VPN programa možete locirati i deinstalirati TAP pogonitelj, koji je virtualni mrežni adapter za VPN klijent. Da biste pronašli virtualni mrežni adapter za vaš VPN, morate sortirati popis instaliranih programa po abecednom redu. Zatim ćete na popisu moći vidjeti program s nazivom poput “TAP-” VPN name here “”. Nakon što ga pronađete, desnom tipkom miša kliknite program i deinstalirajte ga.

Ako ne možete pronaći svoj VPN na popisu instaliranog softvera, idite na mjesto gdje smo pronašli njegovu .exe datoteku kroz gore navedene korake. Pronađite i pokrenite uninstall.exe datoteku.

Nakon što ste deinstalirali VPN program i ostale programe povezane s njim, možete ponovo pokrenuti računalo da biste dovršili postupak.

Do sada ste učinili ono što 90% ljudi može učiniti kada deinstalirate VPN. Međutim, kako biste osigurali da na vašem računalu ne ostanu tragovi deinstaliranog VPN programa, nastavite čitati.

Kako u potpunosti ukloniti VPN zapise sa svog računala?

Vratite se na mjesto VPN programa koji smo saznali ranije. Koristite gore navedene korake za lociranje programa, ako je potrebno. Ako sada ne možete pronaći lokaciju, to znači da ste uspješno deinstalirali program. Međutim, postoji nekoliko programa koji ostavljaju za sobom neželjene datoteke ili zapise. Stoga je moguće da na toj lokaciji otkrijete nešto.

Nekoliko VPN-ova obično stvara datoteke dnevnika koje sadrže informacije, poput najnovijih VPN veza i IP adrese na vašem računalu. Da biste osigurali da nema preostalih datoteka nakon deinstalacije, morate potražiti datoteke sa sličnim nazivom. Te se datoteke mogu pojaviti na sljedećim mjestima:

 • Programske datoteke (x86)
 • Programske datoteke
 • Korisnici \\ AppData \ Local
 • Podaci o programu
 • Korisnici \\ AppData \ Roaming

Izbrišite sve one datoteke za koje pronađete da su povezane s VPN-om. Kad niste sigurni, izvršite brzo Googleovo pretraživanje kako biste provjerili jesu li drugi pronašli iste pojave tijekom deinstalacije tog određenog VPN-a..

Provjerite Registar

Kao i drugi softverski programi, VPN klijenti obično pohranjuju nekoliko postavki u Windows Registry. Stoga, da biste bili sigurni u svoju deinstalaciju VPN-a, morate ući u Registar i ukloniti sve relevantne unose koje pronađete.

Važno je napomenuti da brisanje pogrešnog unosa iz registra može nanijeti veliku štetu vašem računalu. Stoga morate biti oprezni dok brišete unose. 

Otvorite Registar i idite na sljedeće skupove: HKEY_LOCAL_MACHINE \ SOFTWARE i HKEY_CURRENT_USER \ SOFTWARE.

Pažljivo pogledajte oba skupa tipki da biste pronašli bilo što povezano s VPN-om. Da biste bili izuzetno sigurni, ove tipke možete čak i izbrisati pod uvjetom da ste u potpunosti sigurni u njihovu funkciju. No, savjetuje se da pretražite Google kako biste pronašli relevantne informacije o tome što brišete prije nego što zapravo nešto izbrišete.

Mrežni adapteri

Da bi radili, VPN klijenti postavili su virtualne mrežne adaptere za ostale programe koje koriste. Ovi adapteri obično ostaju na vašem računalu nakon deinstalacije klijenta, što dovodi do nepotrebnih nereda i negativno utječe na vaše mrežne postavke..

Da biste izbrisali takve adaptere, poduzmite sljedeće korake:

 1. Idite na Upravitelj uređaja i proširite “Mrežni adapteri” da biste vidjeli trenutne adaptere na vašem računalu. Prilagođeni VPN adapter obično ima naziv vezan za VPN klijent koji ste deinstalirali.
 2. Desnom tipkom miša kliknite adapter i odaberite opciju Deinstaliranje uređaja u slučaju da ste sigurni da adapter više ne treba..

Kako ukloniti VPN s Windows računala – Finalne misli

Nadamo se da vam je gornji vodič pružio sve potrebne korake koje morate slijediti kako biste u potpunosti uklonili VPN s vašeg Windows računala. Jeste li pokušali deinstalirati VPN s prijenosnog računala pomoću ovih uputa? Jeste li naišli na bilo kakve probleme? Javite nam to ostavljajući komentar u nastavku.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me