Kako web-lokacije društvenih medija narušavaju vašu privatnost

Sigurno ste primijetili kako se oglasi koje vidite na mreži čarobno prilagođavaju vašim interesima. Na Internetu ništa nije slučajno. Ako se pitate kako Internet toliko zna o vama i vašim interesima, to je kršenjem vaše privatnosti. Na Internetu postoji jaka konkurencija, a oglašivači pribjegavaju svim sredstvima potrebnim da ostanu naprijed u trci, čak i ako to znači potajno preskakanje korisnika i prikupljanje privatnih podataka.


Kako web-lokacije društvenih medija narušavaju vašu privatnost

Kako web-lokacije društvenih medija narušavaju vašu privatnost

Web lokacije na društvenim mrežama nisu besplatne

Istina je da iako se web stranice društvenih medija oglašavaju kao besplatne, zapravo postoji skriveni trošak koji dolazi s njihovim korištenjem. Web lokacije na društvenim mrežama imaju izravno partnerstvo s uslugama oglašavanja. Informacije prikupljene od korisnika prodaju se tim oglašivačkim partnerima kako bi korisnici mogli prikazivati ​​prilagođene oglase na kanalima društvenih medija. Najčešće se ne može odustati od gledanja oglasa. Čak i ako se odustanete, ne znači to da vas više neće pratiti. Dno crta je da mnoge platforme društvenih medija zarađuju prodajući podatke o svojim korisnicima oglašavačima treće strane. 

Kako web-lokacije društvenih medija narušavaju vašu privatnost

Neki od najčešćih načina na koje web stranice društvenih medija koriste narušavanje privatnosti su:

Obrada podataka

Web lokacije na društvenim mrežama postale su notorne za praćenje mrežnih aktivnosti korisnika i prikupljanje osobnih podataka. To se naziva struganje podataka. Ti se podaci mogu prikupiti s vaših profila društvenih medija, kao i s drugih web stranica i računa povezanih s profilom, uključujući web stranice za posao i internetske forume. Te informacije oglašavačke usluge koriste za prilagodbu relevantnih oglasa koji bi mogli zanimati korisnike.

Iako su sve informacije koje se dijele na javnim platformama poput web lokacija društvenih medija besplatne i otvorene, prije korištenja tih podataka u bilo koje druge svrhe, obavezno je zatražiti korisnikov pristanak. Budući da oglašivači koriste osobne podatke bez korisnikovog pristanka, to je neetično i krši privatnost.

Postoje mnoge društvene platforme koje korisnicima nude sigurno okruženje za razgovor o svojim emocionalnim ili zdravstvenim problemima. Kad te podatke prikupe treće strane u promotivne svrhe, to predstavlja povredu osobnog prostora i privatnosti.

Propuštanje osobnih podataka:

Ovo je druga metoda koja se koristi za kršenje web privatnosti i prikupljanje osobnih podataka. Facebook je najzloglasniji zbog propuštanja osobnih podataka korisnika. Facebook aplikacije propuštaju osobne podatke i identificiraju podatke o korisnicima trećim stranama, poput oglašavačkih tvrtki, bez pristanka korisnika.

Kada instalirate bilo koju Facebook aplikaciju, od vas se traži da prihvatite određene uvjete i odredbe. Kada kliknete „Dopusti“, aplikacija dobija „pristupni žeton“. Otkriveno je da određene Facebook aplikacije propuštaju ove pristupne tokene uslugama oglašavanja, dajući im pristup osobnim korisničkim podacima poput fotografija i poruka. To se događa bez pristanka korisnika jer ne postoji izjava o odricanju odgovornosti koja kaže da se osobni podaci dijele s trećim stranama. Aplikacije društvenih medija narušavaju vašu privatnost na ovaj i druge slične načine.

Online praćenje

Platforme društvenih medija imaju nekoliko načina praćenja aktivnosti korisnika. Jedan popularan način je praćenje lajkova, tweeta, praćenja i drugih opcija dijeljenja. Mislite da dijelite post samo sa svojim prijateljima, ali dajete i trećim stranama mogućnost da prate vaše mrežne aktivnosti.

To se postiže stavljanjem kolačića (malih datoteka koje djeluju kao uređaji za praćenje) u vaš preglednik kada se prijavite na neko web mjesto. Kolačići pomažu u praćenju vaših aktivnosti na toj web lokaciji, kao i na sljedećim web lokacijama koje posjetite ubrzo nakon toga. Vaša tweeta, lajkove, kupovine, klikove i sve ostale aktivnosti lako prate stranice društvenih medija pomoću ovih kolačića.

Neka web mjesta za djecu i tinejdžere najpoznatija su za stavljanje kolačića u preglednike, kao i unutar oglasa za praćenje svake aktivnosti na toj stranici. Iako se kolačići uglavnom upotrebljavaju za prikupljanje podataka u reklamne svrhe, cyber-kriminalci mogu lako hakirati ove podatke i staviti ih u neetičku upotrebu.

Kako biti siguran?

Ne možete zaustaviti brisanje podataka, ali moguće je sve podatke zadržati privatnima. Google svoje ime da biste vidjeli koje web lokacije sadrže vaše podatke. Ako pronađete neku web lokaciju trećih strana koja upotrebljava vaše podatke prikupljene s bilo kojeg web mjesta društvenih medija, zamolite ih da uklone podatke i promijene vaše postavke privatnosti.

Uklonite kolačiće iz preglednika nakon svake sesije i budite oprezni koji kolačiće dozvoljavate u svom pregledniku.

Najvažnije je biti oprezan s aplikacijama koje instalirate. Kad instalirate aplikacije, odajete puno osobnih podataka omogućavajući pristup vašem telefonu. Za zaštitu vaše mrežne sigurnosti uvijek koristite samo originalne, sigurne aplikacije.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me