Kako zaštititi povijest pregledavanja od ISP-a pomoću VPN-a

Kako mogu sakriti svoju povijest pregledavanja od svog davatelja internetskih usluga? Internetska privatnost uvijek je bila osjetljiva tema. U prošlom tjednu američki je senat poništio zakon koji je spriječio davatelje internetskih usluga u Sjedinjenim Državama da prodaju vašu povijest pregledavanja trećim stranama. To znači da vaš davatelj internetskih usluga sada može prodavati vaše aktivnosti pregledavanja najvišem ponuditelju – legalno i bez vašeg pristanka. Da bi zaštiti svoju privatnost i povijest pregledavanja, sada morate poduzeti dodatne mjere kao što je korištenje virtualne privatne mreže kad god idete na mrežu.


Kako sakriti povijest pregledavanja od ISP-a

Kako sakriti povijest pregledavanja od ISP-a

Američki davatelj internetskih usluga dopušten je pregledavati vaše aktivnosti pregledavanja – zakonski

Još 2016. godine Obamina administracija odobrila je novi set zaštite privatnosti Interneta. U skladu s tim mjerama, američkim davateljima internetskih usluga bilo bi zabranjeno prikupljanje, pohranjivanje, dijeljenje i prodaja osobnih podataka korisnika. Takve informacije uključuju povijest pregledavanja, podatke o upotrebi aplikacije, podatke o lokaciji i još mnogo toga – bez vašeg pristanka.

Američki kongres izglasao je ukidanje tih politika zaštite, čime je privatnost američkih korisnika interneta potpuno izložena. Pristalice poništavanja glasanja inzistirale su da su propisi o privatnosti Interneta implementirani još 2016. godine obuzdali inovaciju prisiljavajući davatelje internetskih usluga na poštivanje nerazumno strogih smjernica.

Što povijest pregledavanja može pratiti moj davatelj internetskih usluga?

NA&T, Comcast, Verizon i ostali davatelji internetskih usluga u SAD-u su sada legalno u mogućnosti pratiti i prodavati sljedeće privatne podatke bez vašeg pristanka.

 • Podaci o geo-lokaciji
 • Financijske i zdravstvene informacije
 • Dječji podaci
 • Brojevi socijalnog osiguranja
 • Povijest pregledavanja web stranica
 • Povijest upotrebe aplikacije
 • Sadržaj komunikacije
 • Vremenska oznaka komunikacija

Drugim riječima, vaš ISP može pratiti svaki vaš klik na mreži. Sve prikupljene informacije mogu se potom prodati oglašivačima, trgovcima, financijskim tvrtkama i drugim trećim stranama.

Tko još prati moju povijest pregledavanja?

Gotovo sve web stranice i aplikacije koje koristite prate vaše aktivnosti pregledavanja. Facebook, na primjer, koristi kolačiće za praćenje vaših Google pretraga. Zbog toga kad posjetite vaš Facebook profil, prikazuju vam se reklame povezane s vašim nedavnim pretraživanjima.

Iako je jednostavno prestati koristiti web mjesta ili aplikacije koje implementiraju nametljive kolačiće da bi vas špijunirali, promjena vašeg davatelja internetskih usluga nije tako jednostavna.

Ako ništa drugo, vaš pružatelj internetskih usluga trebao bi biti na čelu zaštite vaše privatnosti, a ne obrnuto.

Što je sve Hype o VPN-u?

VPN-ovi ili virtualne privatne mreže nisu ništa novo. Odvjetničke tvrtke i računovodstvene tvrtke uvijek su upotrebljavali VPN za zaštitu svojih osjetljivih podataka. U posljednjih nekoliko godina, broj osoba koje koriste VPN također je porastao.

Kad se povežete s VPN serverom, u osnovi kriptirate sav svoj internetski promet i maskirate svoju IP adresu. To znači da ni vaš davatelj internetskih usluga, web stranice koje posjetite ili aplikacije koje koristite ne mogu pratiti što radite na mreži. Za više informacija o tome što je VPN i kako radi, pogledajte ove članke:

 • Što je VPN?
 • Kako djeluje VPN?
 • Je li VPN zakonit?
 • 5 Prednosti upotrebe VPN-a.

Kako vas VPN štiti od špijuniranja putem internetskih usluga

Kako vas VPN štiti od špijuniranja putem internetskih usluga

Koji je najbolji VPN koji mogu koristiti za zaštitu moje povijesti pregledavanja?

Nisu sve VPN usluge pouzdane. Neki od njih vode zapisnike vaših aktivnosti pregledavanja, dok drugi koriste zastarjele protokole. Slijedi skup pitanja koja biste trebali postaviti sebi prije prijave na VPN.

 • Upotrebljava li moj VPN ažurne protokole?
 • Ima li moj VPN dobar ugled i stručnost u području privatnosti?
 • Je li ToS (uvjete usluge) lako razumljiv?
 • Od čega me VPN štiti? to?
 • Je li VPN usluga iskrena u vezi sa svojim otkrićima?
 • Da li moj VPN vodi bilo kakve zapise mojih aktivnosti pregledavanja?

Općenito govoreći, VPN usluge za koje tvrde da besplatno prodaju podatke svojih korisnika trećim stranama. Dakle, bolje vam je bez njih. Korištenje vrhunskog VPN-a koji poštuje vašu privatnost na mreži dolazi po cijenu. Evo popisa najbolji davatelji VPN-a koje možete koristiti da biste sakrili svoje aktivnosti pregledavanja od svog davatelja internetskih usluga.

Kako postaviti VPN za skrivanje povijesti pregledavanja?

Postavljanje VPN veze radi zaštite povijesti pregledavanja i ostalih osjetljivih podataka prilično je naprijed, čak i ako prije niste koristili VPN.

 1. Prvo se prijavite s uglednom VPN uslugom.
 2. Nakon što stvorite svoj račun, preuzmite i instalirajte VPN aplikaciju na svoj Windows PC, Mac, iPhone, iPad ili Android.
 3. Pokrenite VPN aplikaciju i povežite se s VPN serverom.
 4. Ostavite da VPN aplikacija radi u pozadini i anonimno surfate po internetu.

Kao što vidite, potrebno vam je samo nekoliko minuta da sakrijete svoju aktivnost pregledavanja i spriječite da vaš davatelj internetskih usluga špijunira ono što radite na mreži.

Što je s Tor preglednikom?

Tor je kratki za “The onion browser”. Preglednik Tor možete preuzeti i instalirati ovdje. Tor preglednik je uvelike izmijenjen kako bi povećao vašu privatnost na webu. Kada pregledavate web koristeći Tor, sav vaš promet kodiran. Prema tome, ovaj način možete potencijalno koristiti da biste zaštitili povijest pregledavanja. Međutim, ima i nekih nedostataka. Kao prvo, Tor čini ljude više osjetljiv zbog oslanjanja na zastarjelu verziju Firefoxa. U nekim slučajevima, korištenje Tor-a može vas ostaviti i izloženim zlonamjernom softveru.

Trebam li koristiti privatni preglednik za skrivanje povijesti pregledavanja?

Korištenje Chromovog načina anonimnosti ili privatnog prozora Firefox neće spriječiti vašeg davatelja internetskih usluga da prati vaše mrežne aktivnosti ili pristupi vašoj povijesti pregledavanja. Međutim, to odvraća određene web lokacije od pronalaska. Korištenje privatnog preglednika samo po sebi nije dovoljno da bi povijest i aktivnosti pregledavanja bili skriveni. Čak i kada koristite privatni prozor, trebali biste se povezati i na VPN poslužitelj za maksimalnu internetsku privatnost i sigurnost.

Kako sakriti povijest pregledavanja od ISP-a – dno crta

Tužna istina je da sve ima cijenu, čak i naša privatnost. Iako se plaćanje oko 10 dolara mjesečno za zaštitu povijesti pregledavanja možda ne čini idealnim, to je trenutno jedini način da provjerite jeste li ISP u mogućnosti prodati vaše privatne podatke najvišim ponuditeljima..

Suština je da su naši davatelji internetskih usluga, Verizon, AT&T i Comcast žele postati divovi internetskog oglašavanja. Umjesto stvaranja prihoda od prodaje pristupa webu, davatelji internetskih usluga žele se uključiti u ogromne trezore marketinga zlata. Gotovo je sigurno da najnovije izmjene američkih internetskih politika vode pohlepa i ništa drugo.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me