Kako zaštititi svoj BitCoin novčanik

U nedavnoj prošlosti svijet je bio svjedok brojnih sigurnosnih prijetnji, posebice u pogledu elektroničke zaštite podataka i novcanih transfera koji se odnose na komercijalne transakcije. Pojmovi poput cyber krađe i otkupnina više nisu tuđi. Uz kripto valute poput bitcoina koji povećavaju karte popularnosti, osim toga, evo kako možete zaštititi svoj Bitcoin novčanik.


Kako osigurati svoj BitCoin novčanik

Kako zaštititi svoj BitCoin novčanik

Koliko je siguran bitcoin?

Do sada se Bitcoin pokazao kao najsigurnija virtualna valuta. Ali čak ni tada nije pošteđen svog udjela u cyber napadima. Nedavno je o Bitstampu bilo vijesti kada su 19.000 BTC-a ukradene nakon što su ugroženi virtualni novčanici. To je iznosilo neto gubitak od oko 5 milijuna dolara. Trojanski, Pony Loader 2.0 može identificirati i ukrasti novčanike pohranjene u zaraženim sustavima. Ukrao je i druge kriptovalute poput Litecoina.

Zašto se to događa više puta? Budući da se bitcoin transakcije ne mogu poništiti, nijedno službeno tijelo koje može djelovati kao posrednik ne može ih poništiti. To pretpostavlja poseban značaj jer su i strane za kupnju i prodaju međusobno nepoznate, a preokret se može dogoditi samo u slučaju pogreške. Nadalje, vlastima nedostaje mogućnost praćenja ukradenih bitcoina usprkos brojnim tehnikama koje se primjenjuju za njihovo praćenje.

Uz to, iako korisnici Bitcoina ostaju anonimni putem privatnih Bitcoin adresa kreiranih za svaki pojedinačni virtualni novčanik, sve se transakcije objavljuju svima kako bi mogao vidjeti popis transakcija koji pripadaju adresi. To zahtijeva dodatne mjere opreza koje povećavaju privatnost skrivanjem IP adrese računala pomoću alata kao što su VPN ili Tor.

Zaštita vašeg Bitcoin novčanika

Kad počnete štititi svoj Bitcoin novčanik, zapravo povećavate sigurnost prilikom plaćanja valutom. To vam omogućuje da zaštitite svoj identitet i, naravno, novčanik od potencijalne krađe cyber-a.

1. Svestrani višestruki klijent Bitcoin

Kako biste poboljšali svoju privatnost, a također i prikrili svoju IP adresu, pomoću Bitcoin klijenta koji vam omogućuje promjenu ili promjenu nove adrese sa svakom transakcijom. Također je poželjno odvajanje transakcija na brojne novčanike na temelju njihove važnosti. Preporučeni postupak je održavanje novčanika za dnevne transakcije relativno manjih iznosa, koji se mogu puniti prema potrebi i po potrebi.

2. Zaštita identiteta 

Budite izuzetno oprezni kada dijelite informacije o transakcijama u javnim prostorima kao što je Net. U suprotnom možete rizikovati da greškom otkrijete svoj identitet i Bitcoin adresu. To bi moglo dovesti do katastrofalnih rezultata kao što smo vidjeli prije. 

3. Koristite jaku lozinku

Obavezno koristite slučajno jaku lozinku. Nemojte koristiti istu lozinku ni na više platformi. Ako to učinite, možete ugroziti sve svoje internetske račune u slučaju da cyber-kriminalci upadaju u jedan od njih. Lako možete stvoriti snažnu slučajnu lozinku pomoću ovog alata.

4. Usluga za eskrbiranje

Usluga deponovanja je korisna ako nešto kupujete ili prodajete od nekoga koga ne poznajete. Osoba koja plaća mora poslati svoje bitcoine u uslugu deponiranja dok čeka da kupi predmet koji kupi. Prodavač, u međuvremenu, zna da je njegov novac na sigurnom računu za escrow i podsjeća na ranije dogovoreni proizvod. Nakon primitka robe, kupac obavještava depozitnu uslugu da izvrši konačno plaćanje.

5. Izradite sigurnosnu kopiju virtualnog novčanika

U pogledu skladištenja, držite se normi propisanih bilo kojim važnim sigurnosnim kopijama. Učestalo ažurirajte, koristite različite lokacije i medije dok ih uvijek čuvate šifrirane. Šifriranjem ćete osigurati sigurnost.

6. Šifrirajte novčanik

Šifriranje novčanika apsolutno je nužno, posebno kada se pohranjuje na mreži. Osnovni ključ sigurnosti je imati vrlo jaku i neobičnu lozinku. Iskoristite odgovarajuće alate poput DESlock + za šifriranje datoteka koje sadrže sve osjetljive podatke. Još je bolje kriptirati cijeli korisnički prostor ili sustav koji sadrži datoteke.

Ako ne mislite da vam informacije mogu uzeti, samo pogledajte film Blackhat!

7. Dvofaktorna provjera autentičnosti mora biti

Kada koristite usluge pohrane na mreži, važno je prije nego što odaberete kritički ispitati prednosti i nedostatke onih koji su zaista pouzdani. Ali čak i tada, morate zapamtiti da nijedna internetska usluga skladištenja nije apsolutno besprijekorna i davatelj usluga mogao bi razviti Ahilovu petu i hakirati se, s obzirom na super mudrost profesionalnih hakera i pljačkaša cyber prostora koji danas vladaju ožiljkom..

Dvofaktorska provjera autentičnosti traži jednokratnu lozinku za svaku transakciju koju napravite i ona se šalje na vaš mobilni uređaj. Kad se to dostavi s vašeg kraja, prolazi samo transakcija.

8. Nemojte koristiti novčanike na svojim mobilnim uređajima: 

Mobilni uređaji mogu sigurno biti prikladni, ali izuzetno su ranjivi i na hakere. Stoga je mudro izbjegavati njihovu upotrebu. Ovo je još važnije u slučajevima kada se velike količine novca prenose ili za kupnju ili prodaju. Transakcija može biti ugrožena ili izgubljena. U takvim je slučajevima sigurnije držati novčanik na nečemu što nije povezano s Internetom.

9. Koristite VPN za dodatnu sigurnost

Spajanje na virtualnu privatnu mrežu, poznatiju kao VPN, omogućava vam sigurno šifriranje cijelog vašeg prometa. To znači da će sav vaš promet prolaziti privatnim tunelom, čuvajući vaše osjetljive podatke dalje od potencijalnih znatiželjnih očiju. Za više informacija o tome koje VPN usluge je najbolje koristiti s BitCoinom, slobodno pročitajte naš detaljni vodič za reviziju VPN-a..

10. Adrese s više potpisa

Ove su adrese prikladne za korporativne ili visoko sigurnosne transakcije i koriste više od jednog ključa koji su pohranjeni na zasebnoj opremi, nadgledani i na njima se vrši samo ovlašteno osoblje. Na ovaj način posao hakera postaje mnogo teži jer će morati kompromitirati svu opremu u kojoj su pohranjeni ključevi da bi prikvačio bitcoine.

Redovito ažuriranje sustava i uklanjanje virtualnog novčanika ako ga ne upotrebljavate dva su načina zaštite vašeg novčanika.

Kako zaštititi svoj Bitcoin novčanik – zaključak

Kao i kod bilo koje druge usluge koju upotrebljavate na mreži, i kod transakcija pomoću Bitcoin novčanika postoji određeni element rizika. Međutim, sve dok poduzimate potrebne mjere opreza, nema razloga da ne iskoristite maksimum iz ove sigurne vrste kripto-valute.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me