Kako zaštititi svoj Facebook račun od hakera

Kako spriječiti hakeri i cyber-kriminalci da vam ukradu Facebook račun? Facebook je očito vaš najbolji izbor kad je riječ o društvenim medijima. Ali tako mnogim drugim ljudima svakodnevno pristupaju sa svog mobitela, stolnog računala, uredske radne stanice ili prijenosnog računala, često napuštajući stranicu bez napora da se odjave. Nije dobro! Ne budite jedan od tih ljudi! Čineći to, zapravo pozivate na hakerski napad, što dugoročno može dovesti do nekih strašnih posljedica. Pa evo što trebate učiniti da biste zaštitili svoj Facebook račun od hakera. Prvi je korak svaki put odjaviti se nakon neuspjeha nakon surfanja po vašoj Facebook stranici. Međutim, ako je uređaj ukraden, to postaje posve drugačija stvar.


Kako zaštititi svoj Facebook račun od hakera

Kako zaštititi svoj Facebook račun od hakera

Uvijek imajte jaku lozinku

Svaka lozinka koja kombinira abecede, simbole, brojeve i neobično ime kaže se da je snažna. Uvjerite se i da se potpuno razlikuje od zaporki koje imate za druge internetske račune poput Gmail, Hotmail, blogova i hostinga. To bi značilo stvaranje prve prepreke za vjerojatnog hakera i onemogućilo mu pristup vašem računu, bez obzira na to koliko permutacija i kombinacija može pokušati. Lako možete stvoriti snažnu, slučajnu lozinku pomoću ovog besplatnog mrežnog alata. 

Periodično mijenjajte svoju lozinku

Bez obzira radi li se o vašem bankovnom, e-mail računu ili računu društvenih medija, obavezno periodično mijenjajte zaporke na ovaj račun. Iako bi jednom u 6 mjeseci trebalo biti dovoljno, sve je manje vremena između svake promjene. Također, nikad ne koristite istu lozinku za više računa. Ako haker ugrozi jedan račun, također može dobiti pristup svim vašim osjetljivim podacima.

Potvrdite svoj osobni telefonski broj

Kada potvrdite svoj osobni mobilni broj, automatski poboljšavate sigurnost svog Facebook računa. To osigurava da vam, čak i ako zaboravite ili izgubite lozinku, novu poruku može biti poslana putem SMS-a. Da biste potvrdili svoj broj mobitela, prvo idite na postavke računa, locirajte mobilni, a zatim kliknite ikonu za dodavanje telefona, a zatim utipkajte telefonski broj.

Slijedom toga, odaberite zemlju u kojoj živite kao i svoj mobilni operater. Upućivat ćete vas da pošaljete SMS na navedeni broj. Nakon što to učinite, dobit ćete kôd putem SMS-a koji je potrebno unijeti u odgovarajući stupac. Vaš je mobilni broj sada službeno registriran na Facebooku, što ćete kasnije moći koristiti za ponovno aktiviranje računa.

Sigurno pregledavanje bitno je

Da biste osigurali da su vaše aktivnosti pregledavanja unutar Facebooka sigurne, uključite opciju za sigurno pregledavanje. Nakon što to učinite, automatski ograničavate pristup svim bilo kakvim osobnim podacima svim vanjskim aplikacijama integriranim u Facebook bez vašeg odobrenja ili znanja i čineći bilo kakvu štetu.

Odobrenja za prijavu koja se aktiviraju

Facebook nudi odobrenja za prijavu, proširenu značajku za sigurnost koja zahtijeva sigurnosni kôd unos prilikom svakog pristupa vašem Facebook računu pomoću nepriznatog uređaja.

Da biste aktivirali odobrenja za prijavu, idite na Postavke računa > Sigurnost, potražite odobrenja za prijavu i kliknite gumb Uredi. Označite potvrdni okvir da biste se aktivirali.

Pojavit će se skočni prozor s opisima odobrenja za prijavu, kliknite gumb Postavi sada za nastavak. Facebook će vam automatski poslati kôd putem SMS-a. Unesite ovaj kôd u odabrani okvir i kliknite Pošalji kod.

Odspojite prethodne sjednice

Dodatna prednost koju nudi Facebook jest ta što vas informira o svim aktivnim sesijama koje su prethodno održane, vašim izvorima za prijavu i uređajima koji se koriste za pristup vašem Facebook računu. Da biste prekinuli prethodne sesije, idite na stranicu sigurnosti i pronađite aktivne sesije. Zatim kliknite ikonu za uređivanje da biste dobili potpuni popis svih prethodnih i trenutačnih aktivnih sesija. Samo kliknite vezu Završi aktivnost da biste ubili ili izbrisali sve aktivnosti provedene s drugih uređaja.

Aktivacija privatnog pregledavanja

Kada aktivirate opciju privatnog pregledavanja iz svih svojih preglednika, poboljšavate sigurnost svog Facebook računa. To je zato što se vaša aktivnost ne bilježi u povijesti pregledavanja. Evo kako možete uključiti ili isključiti privatno pregledavanje, ovisno o željenom pregledniku.

  • Firefox
  • Krom
  • Safari

Uzdržite se od mogućnosti Keep-me-logged-in

Poništite potvrdni okvir Keep-me-logged-in na stranici za prijavu na vašem Facebook računu uklanjanjem postojeće oznake. Svaki put kad posjetite svoju Facebook stranicu prijavite se svježe i od vas će se tražiti da svaki put unesete svoju e-adresu i lozinku. To također sprečava da lako zaboravite zaporku.

Zaobići ili ignorirati neželjene veze

Facebook gleda na neželjenu poštu ozbiljno i uvijek se trudi da poboljša svoje značajke kako bi zaštitio svoje članove od žrtava internetskih prijevara poput novčanih prijevara putem neizravnih ili izravnih zahtjeva putem Facebook chatova i poruka; krađe identiteta koje vas vode do sumnjivih ili lažnih web stranica i zlonamjernih veza koje su dizajnirane za pristup vašim osobnim i povjerljivim podacima ili nanose štetu vašem uređaju. Također se vidi da su e-poruke za koje se pretpostavlja da su poslane s Facebooka zapravo s web mjesta za krađu identiteta koja su stvorena za prevaru.

Stoga je preporučljivo nikada ne klikati na bilo koju vezu koja budi najmanje sumnje, čak i ako dolazi od nekoga tko vam je poznat. Kad primite takve veze, uvijek se obratite dotičnoj osobi kako biste potvrdili je li on / ona zapravo poslao tu vezu. Obično pošiljalac nema saznanja da se takve veze prenose pod njegovim imenom. Također budite sigurni da nikada ne dijelite svoja korisnička imena ili lozinke s bilo kime, posebno sumnjivim web mjestima i izgledima.

Vaša prijava, osim toga, trebala bi biti samo na www.facebook.com, a ne s bilo kojeg drugog web mjesta ili poveznice, osim ako se pristup vrši putem Facebook aplikacije. Neprekidno ažuriranje preglednika na najnovije verzije osigurava sigurnost preglednika i brzo otkrivanje sumnjivih web mjesta za krađu identiteta.

Javna žarišta Wifija

Hakeri stalno ciljaju javne WiFi žarišne točke kako bi upali u sumnjive korisničke socijalne medije, e-poštu i bankarske račune. To je zato što su ta WiFi žarišta nažalost vrlo ranjiva na napade cyber kriminalaca zbog loših sigurnosnih mjera. Kad god se povežete s javnom WiFi pristupnom točkom, obavezno koristite VPN. Za više informacija o virtualnim privatnim mrežama pogledajte naš najbolji VPN servis u 2017. godini.

Zaštitite svoj Facebook račun od hakera – zaključak

Posljednje, ali ne najmanje bitno, odjavite se svaki put nakon što posjetite svoju Facebook stranicu. Ovo je veliko finale svih Facebook aktivnosti. Obavezno se svakodnevno odjavite sa svih svojih računa na društvenim mrežama. Istina, potrebno je puno vremena da se svaki put trebate prijavljivati; samo ovisi koliko ste zabrinuti zbog ovoga. To je vaš poziv!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me