Kako zaštititi svoj Gmail račun od hakera

Kao i svi drugi mrežni računi, i vaš Gmail račun podložan je hakerskom napadu i drugim raznim cyber prijetnjama. Ako se uspješno provode, vaš bi život mogao biti prilično nesretan jer se većina naših povjerljivih i osjetljivih podataka uglavnom čuva u našim osobnim računima e-pošte.


Kako zaštititi svoj Gmail račun od hakera

Kako zaštititi svoj Gmail račun od hakera

Svatko tko dobiva nepravedan ili ilegalni pristup lozinci može jednostavno izbrisati ili ugroziti sve kontakte, raspored, povjerljive privitke, kao i privatne razgovore jednim klikom miša ili nekoliko klikova mišem! Uz to bi se mogli očistiti i vaši bankovni računi i ulaganja!  

Kako zaštititi svoj Gmail račun od hakera

Vaš hakiranje na Gmailu mogao bi rezultirati neprestanom košmarom. Zbog toga zahtijeva zaštitu računa tako da prođete kroz sljedeće korake:  

Ograničite sve aplikacije koje imaju pristup osobnim podacima

Svaki put kada pritisnete gumb za aplikaciju koja zahtijeva autorizaciju s Google računa, dopuštate aplikaciji pristup vašim osobnim podacima. Te su informacije i dalje dostupne aplikaciji čak i kad je više ne upotrebljavate. Stoga, kako biste dobili potpuni popis svih aplikacija povezanih s vašim Google računom, posjetite ovu Google stranicu. Dobit ćete potpuni račun svih ovlaštenih aplikacija i ukupne informacije koje mogu pohraniti.

Izbrišite sve aplikacije koje više ne tužite ili bilo koju sumnjivu aplikaciju koja se iznenada pojavi na vašem popisu. Ubuduće također, pripazite na sve aplikacije koje traže podatke na vašem Google računu, kao i web stranice koje potiču prijavu putem Twittera ili Facebooka, umjesto da prvo stvarate osobni račun. Da biste provjerili sigurnost web stranice, instalirajte Mywot na web preglednik. Šalje upozorenja na sumnjivim web stranicama ili drugim pretvorenim internetskim prijetnjama.

Stvorite tu neprobojnu lozinku

Zaporka je glavni ključ sigurnosti vašeg Gmail računa. Upotreba iste lozinke za više računa izložena je hakerskom riziku jer pristupanje jednoj lozinci može dovesti i do nepravednog pristupa i drugim web lokacijama. Preporučuje se dugačka lozinka s riječima koje se često ne koriste ili se nalaze u rječniku. Isprobajte novu lozinku unošenjem je u mjerač snage zaporke koji će vam reći koliko je jak.

Povremeno mijenjajte lozinku

Najbolje je ako lozinku stalno mijenjate, recimo, svaka tri mjeseca. Učinite lozinku složenom kombinacijom velikih i malih slova, brojeva i simbola, bilježeći je u dnevniku, da ne zaboravite. Dnevnik naravno držite izvan dosega kako informacije ne bi dospjele u pogrešne ruke. Također nikad nikome ne otkrivajte lozinku. Ako budete morali, promijenite je čim to budete mogli i učinite to nečim što ćete znati samo vi.

Vašim računom e-pošte tretirat će se kao vaš osobni sef, ključeve koje jednostavno ne predate nikome tko hoda ulicom, čak ni članovima vaše obitelji. Za promjenu lozinke, idite na ovu stranicu i učinite potrebno. To je zapravo vrlo jednostavno.

Dobijte potvrdu u 2 koraka

Provjera u 2 koraka dodatni je zaštitni sloj za bilo koji Gmail račun. Ovo poprima poseban značaj kada se računu pristupa s javnih računala. Možete ga postaviti tako da posjetite ovu stranicu. To osigurava da svaki put kada pokušate doći na svoj Gmail račun s nepriznatog uređaja, Google traži kontrolni kôd koji šalje putem SMS-a, glasovnog poziva ili mobilne aplikacije. Nakon unosa ovog koda vaš se Gmail račun otvara.

Redovito istražujte

Postoje šanse da se vaš Gmail račun može otvoriti s mjesta koja su pomalo sumnjiva ili sumnjiva. Dok pratite, primijetite li da je bilo pokušaja pristupa vašem računu s prekomorske lokacije, odmah uz crvenu zastavicu gore!

Možete pratiti pomicanjem prema dolje do stranice ulazne pošte usluge Gmail i klikom na ikonu pojedinosti na ekranu desno ispod zadnje aktivnosti računa. Pojavit će se prozor kad kliknete na vezu koja prikazuje različite lokacije s kojih se otvara vaša e-pošta. Svako nepoznato mjesto na njemu trebalo bi odmah privući pozornost ako je potrebno, ako je to potrebno. Pratite i upozorenje za neobične aktivnosti.

Ažurirajte sve postavke Gmaila

Redovito ažuriranje vaših Gmail postavki provjereno je vrijeme i dokazan način za odvraćanje od hakera. To se može učiniti klikom na ikonu zupčanika koja se nalazi na gornjoj desnoj strani stranice ulazne pošte usluge Gmail. Odaberite postavke, a zatim kliknite karticu računa na izborniku. Na taj ćete način osigurati da sve adrese e-pošte koje spadaju u segment “pošalji poštu kao” budu e-pošte u vašem vlasništvu i koriste.

Nakon što to učinite, kliknite karticu Općenito, pomaknite se prema dolje do veze “Preglednik”. Odaberite opciju “Uvijek koristi https” jer “s” na kraju https podrazumijeva dodatni zaštitni sloj. Stoga pri provjeri e-pošte na javnom računalu provjerite postoji li https. Kako biste osigurali da se vaša pošta ne prosljeđuje na nepoznate ID-ove e-pošte, pogledajte karticu “Prosljeđivanje i POP / IMPAC”..

Kako zaštititi svoj Gmail račun od hakera – završne misli

Podrazumijeva se da nikad ne smijete klikati na veze ili preuzimati datoteke koje izgledaju neuredno. Usluge na koje ste se prijavili nikada vam neće poslati e-poruku sa upitom za detalje ili lozinku računa. Konačno, za dodatni sloj sigurnosti i privatnosti uvijek se preporučuje korištenje VPN-a.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me