Kako znati je li vaša web kamera hakirana?

Jeste li znali da je vaša web kamera mogla biti hakirana? Netko bi vas mogao sada gledati putem vaše web kamere! To definitivno zvuči zastrašujuće, ali nema potrebe za uzbunom. Nisu svi bili podvrgnuti hakiranju web kamera. Ali ako imate nesigurnu web kameru, sigurno ste u opasnosti. Štoviše, moguće je da će vas pokušati ucjenjivati ​​nakon što vas neko vrijeme promatraju. Bilo je slučajeva da su hakerske web kamere prikazane u medijima. Još se ne zna puno o tome kako su počinjeni. Međutim, znamo da hakeri imaju više načina ubrizgavanja zlonamjernog softvera u vaš uređaj. Ove metode omogućuju im pristup cijelom vašem računalu. To znači da kad imaju pristup web kameru, imat će i pristup svim vašim podacima.


Znakovi koji ukazuju na to da je vaša web kamera hakirana

Znakovi koji ukazuju na to da je vaša web kamera hakirana

Provjera integriteta vaše web kamere

Stoga se postavlja pitanje kako možete provjeriti je li vaša kamera sigurna? Nadalje, kako možete tako zadržati? Ako vjerujete da bi netko mogao dobiti vašu web kameru bez vašeg pristanka, pročitajte da biste znali što učiniti.

Korak 1: Pogledajte indikatorsku svjetlost

Najveći znak da je vaša web kamera hakirana je ako je upaljeno svjetlo, čak i ako je niste uključili. Međutim, to nije uvijek pokazatelj hakarenja web kamera. Može biti da neki drugi program koristi vašu web kameru, a vi jednostavno ne znate za to.

Mogli biste pomisliti da ako svjetlo web kamere svijetli, to znači da vas netko špijunira. Iako postoje šanse da se to dogodi, to bi moglo biti i zbog proširenja preglednika.

Najjednostavniji način za testiranje je jednostavno ponovno pokretanje uređaja i ponovno pokretanje preglednika. Ako to učinite, ako se lampica vaše web kamere ponovo upali, neko produženje vjerojatno djeluje. Da biste znali koji, morat ćete ih isključiti jedan po jedan.

Aplikacije također mogu uzrokovati uključenu web kameru. Za to ćete trebati otvoriti svaku aplikaciju jednu po jednu i vidjeti hoće li web kamera reagirati na određenu aplikaciju. Ovo će vam oduzeti dodatno vrijeme, ali osigurat ćete da niste žrtva hakiranja web kamera.

A ako ništa od ovoga ne uspije i vidite da vaša web kamera svijetli sama, budite oprezni. Možda se samo špijunirate.

2. korak: razmislite je li vaš postupak web kamere uključen

Dovedite upravitelja zadataka. Odaberite karticu Procesi kako biste pronašli popis svih procesa koji se trenutno izvode. Pogledajte postoji li značajka uslužnog programa za web kameru. Ako je uključen, a vi ga ne upotrebljavate, MOŽE značiti da je hakiran. To, međutim, nije siguran znak. To može biti rezultat zadanih postavki. Da biste provjerili je li to slučaj, ponovno pokrenite uređaj i ponovno provjerite upravitelj zadataka za uslužni program web kamere.

Korak 3: Ispitajte da li neke aplikacije upotrebljavaju web kameru

Pokušajte pokrenuti web kameru. Ako dobijete poruku o pogrešci, mogu biti dva razloga. Ili se vaša web kamera koristi nekom drugom aplikacijom ili je ona hakirana. Možete provjeriti koja aplikacija koristi vašu web kameru putem alata Process Explorer. A ako koristite Mac, idite na Terminal da biste ga pronašli.

Korak 4: Pokušajte provjeriti zlonamjerni softver

Ako ste sigurni da je vaša web kamera hakirana, morate pokrenuti skeniranje zlonamjernog softvera. Velike su šanse da je vaš stroj već zaražen. Najbolje je skenirati ga pomoću dobrog antivirusa.

Koraci za sprečavanje hakiranja web kamera

Suprotno onome što mislite, sprečavanje hakiranja putem web-kamere prilično je jednostavno. Slijedite dane točke kako biste bili sigurni da vaša web kamera ostaje sigurna.

# 1: Uključite vatrozid

Vatrozidovi su prva linija obrane od bilo kakvog zlonamjernog softvera. Vatrozid neprestano nadzire mrežni promet i sprječava prelazak bilo kojeg sumnjivog predmeta na vaš uređaj.

Da biste pronašli postavke vatrozida na svom Windows uređaju, posjetite upravljačku ploču > Sistem i sigurnost > Windows vatrozid > Uključite ili isključite firewall za Windows.

Za Mac otvorite System Preferences > sigurnosti & Privatnost > firewall.

# 2: Nabavite antivirus

Na tržištu postoji nekoliko antivirusnih rješenja, ali pripazite da nabavite najbolja. Dobar antivirus trebao bi imati niz naprednih opcija za sigurnost. Jednom kada ga stavite na svoj uređaj, vaš će antivirus obaviti posao čišćenja uređaja. Besplatna je upotreba i većine antivirusnih programa.

# 3: Ne padajte na prevare s krađu identiteta

Vrlo je uobičajeno da se hakeri pretvaraju da su agenti podrške i pozivaju vas. Oni će vam reći da s vašim uređajem ili programom nešto nije u redu i da to trebaju popraviti na daljinu. Ako niste zatražili daljinsku pomoć, to je najvjerojatnije prijevara. Pod krinkom daljinske pomoći mogli bi ubrizgati zlonamjerni softver u vaš sustav.

# 4: Budite budni

Vrlo uobičajena metoda napada zlonamjernog softvera je putem kompromitiranih veza. Takve se veze obično šalju putem e-pošte. Dakle, ako dobijete e-poštu od nepoznatih ljudi, nemojte ih otvarati.

# 5: Budite oprezni pri korištenju Wi-Fi mreža

Javni Wi-Fi mogu biti medeni lonci koje su postavili hakeri. Stvarno je lako postaviti žarišnu točku, a zatim pratiti podatke koji se na njoj prenose. Ako volite pristupati besplatnim javnim Wi-Fi mrežama, trebali biste biti svjesni svih povezanih rizika.

Da biste ostali zaštićeni na javnom Wi-Fi-ju, obavezno koristite VPN. Virtualna privatna mreža kriptirat će vaš promet i vaši će podaci biti sigurni čak i ako ga netko pokušava nadzirati.

# 6: Prikrijte svoju web kameru

Stavite vrpcu na njega. Da! Ovaj trik s niskom tehnologijom djeluje jednako kao i bilo koji od najsofisticiranijih. To je vrlo lako napraviti i o tome možete u potpunosti ovisiti. Ako smatrate da vam je vrpca preniska, na tržištu postoje opcije.

Ideja da vas se gleda bez vašeg znanja uznemiruje. Uvijek budite sigurni da imate kontrolu nad svojom privatnošću i sigurnošću. A ako smatrate da nešto nije isključeno, slijedite gore navedene korake da biste riješili problem.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map