Koje zemlje zabranjuju Facebook?

Zabrana Facebooka je nešto što nije neuobičajeno za mnoge ljude u zemljama širom svijeta. Vjerovali ili ne, jedna od najpopularnijih web stranica društvenih medija nije ohrabrena da se koristi, a iza te odluke postoji mnogo razloga..

Koje zemlje zabranjuju Facebook?

Koje zemlje zabranjuju Facebook?

Zašto je Facebook zabranjen u zemljama?

Snaga i utjecaj Facebooka na njegove korisnike nesporni su, ali postoje mnoge vlade širom svijeta koje pokušavaju odvojiti svoje stanovnike od Facebooka. Kao rezultat, oni zahtijevaju zabranu Facebooka u kojoj njegovi korisnici ne mogu tražiti platformu prema propisima zemlje. Tijekom godina, vlade su se nametale na Facebooku, neke stalne, druge privremene. Ove su vlade zabrinute da internetski sadržaj kojem ljudi pristupaju može ugroziti njihov ugled i ugroziti njihov politički položaj.

Takve vlade se boje kritike i moći koju donosi Facebook. Prekomjerna upotreba Facebooka i izloženost vanjskom svijetu mogu potaknuti pobunu, prosvjede i još mnogo toga. Korištenje Facebooka za njih je sredstvo za organiziranje političkih prosvjeda, što si ne mogu priuštiti. Zabranom Facebooka vlada stječe kontrolu nad svojim stanovnicima. Smanjuje rasprave, mišljenja i prijenos informacija.

Zemlje koje su zabranile Facebook

Mnogo je zemalja koje su ometale ili zabranile pristup Facebooku. Ispod ćete pronaći popis tih zemalja.

Kina

Blokade i zabrane vrlo su popularni u Kini. Zapravo je jedna od najtežih zemalja kada je riječ o internetskim ograničenjima. Kina je 2009. blokirala Facebook nakon mirne razmjene informacija na platformi. To je rezultiralo smrtonosnim neredima u Xinjiangu. Iako postoje izvješća da je kineska vlada ukinula zabranu, web stranica pokazuje drugačije. Međutim, možete koristiti najbolji VPN za Kinu za deblokiranje i pristup Facebooku.

Sjeverna Koreja

Sjeverna Koreja bi zapravo mogla osvojiti Svjetski rekord u blokadi društvenih mreža duže nego bilo koja druga država. Po tomu možemo zaključiti da Facebook tamo nije dostupan. Pjongjang je uveo zabranu upotrebe zemlje na Facebooku i Twitteru. Dakle, diplomati i humanitarne organizacije koji su ranije mogli pristupiti platformi društvenih medija više nisu mogli pristupiti njoj.

Indija

Vlada Indije uvela je šestomjesečnu zabranu za Facebook, Twitter i druga mjesta društvenih mreža u razdoblju 2016-17. Razlog zbog kojeg je vlada donijela tu odluku je zlouporaba društvenih medija od strane antinacionalnih i antisocijalnih elemenata. Drugi je razlog bio zabrana komunikacije s teroristima. Odaberi najbolji VPN koristiti u Indiji kako bi se slobodno pristupio Facebooku.

Bangladeš

Bangladeš je prije zabranio Facebook, i on se provodio na kratko vrijeme. Također, desničarske političke stranke i skupine u Bangladešu protestirale su protiv nepoštenih blogera u vrijeme podnošenja prijedloga. Međutim, 2015. godine bangladeška vlada ukinula je zabranu, a Facebook je postao dostupan već krajem 2017. godine.

Egipat

Egipat nije nepoznanica zabrana Facebooka. Još u 2011. kada su Egipćani koristili stranice za organiziranje prosvjeda, vlada je uvela zabranu Facebooku. Blok je trajao više dana.

Pakistan

Ova je vlast u jednom trenutku morala zabraniti Facebook jer su neki dijelili i objavili crteže proroka Muhammeda. Iako je vlada ukinula zabranu nekoliko tjedana kasnije, Pakistan je obećao da će nastaviti blokirati pojedine stranice koje su izgledale bogohulno.

Vijetnam

Još u studenom 2009. godine stanovnici Vijetnama prijavili su nemogućnost pristupa Facebooku. Iako je vlada odbila narediti zabranu Facebooka, izvješća tehničara govore drugačije.

Iran

Facebook je bio uglavnom zabranjen u zemlji nakon izbora 2009. godine uslijed bojazni da bi se oporbeni pokreti organizirali putem web stranice. Četiri godine kasnije, vlada je ukinula zabranu bez prethodne najave. Za korištenje Facebooka u Iranu potražite najbolji VPN tamo.

Sirija

Kao dio suzbijanja političkog aktivizma, vlada je blokirala Facebook 2007. godine. Međutim, 2011. godine predsjednik Bashar al-Assad ukinuo je petogodišnju zabranu u očitom pokušaju da spriječi nevolje na vlastitom tlu.

Kuba

Iako na Kubi službeno nije zabranjen Facebook, on je sigurno teško pristupiti. Samo političari, neki novinari i studenti medicine mogu legalno pristupiti webu iz svojih domova. Svi ostali moraju se povezati s internetskim svijetom putem internetskih kafića.

Facebook zabranjen u zemljama – završne misli

Bez obzira volite li ili mrzite Facebook, to je još uvijek jedna od najkorištenijih platformi društvenih medija okolo. Preko 1,23 milijarde korisnika širom svijeta voli Facebook, ali morate prihvatiti činjenicu da nije dostupan u svim zemljama. Međutim, bez obzira koliko stroga internetska ograničenja mogla biti, njihovi stanovnici i dalje mogu pristupiti Facebooku uz pomoć pružatelja VPN usluga. Sve što trebate učiniti je odabrati najbolji VPN za Facebook, i moći ćete upotrebljavati Facebook bilo gdje.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me