Koji su posrednici i treba li ih koristiti?

Danas bih htio razgovarati o tome punomoćnici. Možda ste čuli za njih, jer ih ima stotine na stotine – besplatne i premium verzije. U stvari, čak i u vašim internetskim postavkama sigurno ćete pronaći opcija naziva “Proxy”.


Što su posrednici? Trebamo li ih koristiti?

Što su posrednici? Trebamo li ih koristiti?

Bilo da znate nešto o njima ili ne, upravo ćete naučiti što su, što su njihove namjene, njihov prednosti i nedostatci, ali i njihove opasnosti, i više. Za sada, započejmo s osnovama. Evo svega što trebate znati o proxyjima i trebate li ih koristiti ili ne.

Što je proxy?

Logotip proxyjaJednostavno rečeno, proxy poslužitelji su alat koji se koristi postizanje anonimnosti na mreži i zaobilaženje cenzure i geo-ograničenja. To se ne uspostavlja anonimnost ikad, ipak. Ima ih mnogo različiti tipovi proxy poslužitelja i proxy poslužitelja, a o njima ćemo razgovarati i u trenu.

Prvo što biste trebali znati je to oni djeluju kao vaš prozor u vanjski svijet. Zamislite da se nalazite u sobi bez prozora, što predstavlja sve što možete pristup na Internetu unutar svoje zemlje.

Sve što vaša ili druge zemlje ne dopuštaju, kao što su cenzurirani materijali, geo-ograničeni sadržaj, i slično – nalazi se izvana. Korištenjem a proxy, ugrađujete prozor u zid sobe što vam omogućava da i ovaj sadržaj pogledate polu-anonimni.

Međutim, sve to dolazi u cijena, i ne govorim samo o novcu. Objasnit ću i to, ali prvo – da vidimo što vrste punomoćnika tamo su.

Objašnjene su različite vrste proxy-ja

Punomoćnici su već dugo vremena. Problemi poput cenzura i internetska ograničenja godinama muče ljude i izmislili su punomoćnike kako bi riješili ta pitanja. Međutim, koristeći ih, samo ste na pola puta do postizanja stvarno rješenje.

Tijekom njihove povijesti, različite vrste proxy poslužitelja su izumljeni, uključujući:

Web proxyji

Uglavnom se koriste za filtriranje sadržaja. Ova vrsta proxyja često vodi zapisnike, čuvanje podataka kojim web stranicama pristupate i koliko propusnost koju koristite. Vaš promet ide putem ove vrste proxyja ako ste ga postavili u pregledniku.

Imajte na umu da evidentiranje nije uvijek slučaj, a sve ovisi o politika privatnosti proxyja. Također, imajte na umu da se “web proxy” može uzeti kao vrsta općeg pojma. Na primjer, oboje neprijateljski i anonimno zamjenici mogu biti web proxyji.Web proxyji

Neprijateljski agenti

Vrsta proxyja koji bilježi podatke o web stranicama koje posjetite i obrascima koje ispunjavate. Vaš promet se uglavnom prisiljava na tu vrstu proxyja, i to jest nije sigurno kako biste ih koristili dok bilježe vaše podatke. Vaš promet često prolazi kroz ovaj proxy ako vaš uređaj dođe zaraženi zlonamjernim softverom.Neprijateljski proxy

Keširanje proxy poslužitelja

To su serveri koji mogu ubrzati zahtjeve. Oni spremaju sve vaše internetske zahtjeve, “Oba korištenja DNS upita i HTTP upita”, i jednostavno kopirati resurse koji se često koriste. Ovo poboljšava propusnost i the cjelokupno iskustvo.

Zašto? Pa, budući da se ponavljajući sadržaj dohvaća iz proxyja za predmemoriranje, a ne s web stranice, sadržaj se traži od. Ovu vrstu proxy poslužitelja treba koristiti samo ako je homebrew proxy poslužitelj. Drugim riječima, samo vi možete vidjeti cached content a ne treća strana.Proxy treće strane

Anonimiranje proxy poslužitelja

Ova vrsta proxyja čini vaš Internet pregledavanje anonimno, na web stranice od kojih tražite informacije. No, kao i kod ostalih proxy poslužitelja, vlasnika proxy poslužitelja za anonimno korištenje još uvijek postoji pristup vašim podacima.

Međutim, u pogledu punomoćnika, najbliža je stvar anonimnost do kojeg možete doći s posrednikom. Opet, za uspostavljanje ove vrste anonimnosti najbolje je ako sami postavite takav poslužitelj. Da, možeš konfigurirajte DNS na bilo kojem uređaju bez napora samostalno.

Prozirni / presretnuti proxy

Ovo je proxy ISP koji koriste presresti vaš promet, koja se zatim prisiljava putem punomoćnika. To može dovesti do nekoliko problema, kao što su internet prigušivanje, prisluškujući svoje postupke, bilježenje vašeg internetskog ponašanja, i povećana cenzura.

Možete provjeriti ima li transparentnih presretanja proxyja s ovim naprednim alatom za otkrivanje proxyja. Jednostavno je koristite za periodičnu provjeru i otkrivanje sluša li netko.Prozirni proxy

SmartDNS proxy

S ovom vrstom proxyja, sve što morate učiniti je promijeniti svoj DNS adresa. Jednom kada i dalje koristite vlastitu IP adresu za većinu web-surfanja. Međutim, na osnovu koliko kanala za streaming Pametni DNS proxy deblokira, dobit ćete puno geo-blokiranog sadržaja. Na primjer, nakon što promijenite svoju DNS adresu, to možete pristupite BBC Iplayeru ili USA Netflixu, čak i ako niste u UK ili SAD.

Način na koji ovo funkcionira zbog Smart DNS proxy usluga preuzimate svoje DNS upite i šalju vas putem njihovih usluga umjesto da idete izravno na web mjesto koje tražite. To vam, zauzvrat, omogućuje promet pojavljuju se zemljopisno kako dolazi s Smart DNS proxy poslužitelja.Smart DNS proxy

Web proxyji, je li to to?

Postoje i druge vrste, ali to su glavne koje biste trebali znati. Očito, dolaze s prilično malim nedostatkom, koji pohranjuje većinu vaših podataka. Proxy poslužitelji nisu alati pomoću kojih možete postići istinsku anonimnost ili bilo koju vrstu sigurnosti na mreži. Međutim, tHej, dopuštaju vam zaobići ograničenja ako niste zabrinuti zbog internetske privatnosti i jednostavno želite izbjeći ograničenja.

Proksidi, tko i što?

Kao što sam već objasnio, proxyji mogu biti vrlo korisni kada je u pitanju pristup stranom ili cenzuriranom sadržaju. U biti, oni sakrij svoju IP adresu od usluge kojoj pokušavate pristupiti putem njih.

Kada omogućite proxy, vaš promet prolazi kroz nju i on djeluje kao a štit da štiti vas od izlaganja. Svaki zahtjev za informacijom koji pošaljete – poput pokušaja pristupa web mjestu – šaljete na adresu proxy poslužitelj. Poslužitelj potom traži iste podatke od web mjesta, a nakon što ih primite, on vam ih šalje.

Drugim riječima, proxy je an posrednik između vas i usluge kojoj pokušavate pristupiti. Tako, punomoćnik skriva vašu IP adresu – vaša internetska adresa – s ovih usluga. To sprječava izlaganje dnevnika pregledavanja, lokacije i vašeg identiteta. Jedan primjer dobrog i pouzdanog koji nudi 7-dnevno besplatno probno razdoblje je Unlocator. Međutim, postoje ostali davatelji usluga koji vam mogu pomoći, većina je VPN koji nude pametne DNS usluge.

Što se tiče posrednika, koje biste trebali izbjegavati, sve ovisi o vašim preferencijama privatnost su. Uvijek zapamtite da provjerite njihove pravila o privatnosti, komentari korisnika i recenzije, i što točno nude. To bi vas trebalo na vrijeme upozoriti je li proxy dobar koliko tvrdi ili pokušava pokušati zabilježiti vaše aktivnosti.

Za i protiv upotrebe proxyja

Očito je da, kao i sve drugo, proksiji imaju i svoj udio prednosti i nedostatci. Evo nekoliko prednosti i nedostataka kojih biste trebali biti svjesni pri korištenju proxyja.

Pros:

 • Ostanite anonimni
 • Zaštitite svoju privatnost od web stranica i usluga koje posjetite
 • Sakrij svoj zemljopisni položaj
 • Steknite pristup cenzuriranom ili geografski ograničenom sadržaju
 • Ne usporavaju brzinu vašeg interneta “Ako se koristi pravilno predmemoriranje
 • Zaštićeni ste od zlonamjernog softvera ako je proxy postavljen za blokiranje vrsta zlonamjernog softvera. Budući da podaci ne djeluju izravno na vaš sustav.

Cons:

 • Proxy i dalje vidi vašu IP adresu i zna tko ste
 • Proksiji rijetko koriste enkripciju. Neki proksiji kriptiraju promet između vaših sustava i proxy poslužitelja. To, međutim, smanjuje vašu propusnu brzinu.
 • Najbolji proksiji su premium rješenja, što znači da ćete za njihovo korištenje morati platiti
 • Nema istinske anonimnosti ili zaštite podataka jer proxy operator može vidjeti vaše podatke. 
 • Proxy bi mogao upravljati zlonamjerna stranka koja može ukrasti vaše podatke i / ili zaraziti vaš uređaj zlonamjernim softverom.

Problemi s proksi agentima: privatnost i najveće opasnosti

Logotip opasnostiZbog svih njihovih prednosti, punomoćnici dolaze s prilično malo opasnosti i rizici. Već sam napomenuo da vaše informacije nisu sigurne od samog proxyja, jer ih usluga bilježi.

Ovisno o usluzi, to čine iz različitih razloga. Mnogi od njih su samo snimanje vaših podataka kako bi mogli osigurati a bolja usluga, iako je to vjerojatno samo u slučaju premium punomoćnika.

Situacija je složenija kada govorimo o besplatnim uslugama. Besplatne usluge ne dobivaju novac od vas, pa ih moraju na drugi način platiti za sve širine pojasa, održavanja poslužitelja i slično.

Oni bi mogli odlučiti bombardirati vas oglasima, ili su mogli prodati informaciju oni se spremaju. To čini proxyje beskorisno ako vam je cilj poboljšati privatnost i internetsku sigurnost.

Jedina korist od takvih usluga je činjenica da ih i dalje možete koristiti pristup sadržaju koje ne biste mogli vidjeti bez punomoćnika. Međutim, postoje alternativna rješenja koji bi vam mogao pružiti bolju i sigurniju uslugu.

Više opasnosti?

Ima ih i zlonamerni proksiji koje postavljaju internetski kriminalci, hakeri i slično. To su uvijek besplatno da upadnete u njihovu zamku. Dopuštaju vam da koristite njihove proxyje, dok oni jesu iskorištavaju vašu privatnost, kradu osjetljive podatke i zaraze vaše računalo zlonamjernim softverom. Možda čak i mogu dešifrirajte zaporke.

Drugim riječima, morate biti izuzetno oprezni sa besplatnim proxyjima i nikad ih ne upotrebljavajte za pristup stvarima poput vašeg mrežnog bankovnog računa, PayPal i slično. Nikad ne možete znati tko je proxy ili tko to može biti presretanje vašeg prometa.

Postoje stotine usluga vani, pa je iskorjenjivanje loših vrlo teško, pogotovo jer je lako vratiti se rebranded.

Kako otkriti proxy?

Otkrivanje proxyjaKao što vjerojatno do sada razumijete, proxyji mogu biti vrlo korisni, ali i vrlo opasno u pogrešnim rukama. Većina ljudi koji ih koriste samo žele postići neku razinu anonimnost i privatnost, ali postoji određeni postotak koji ima malo više nepoštene namjere.

Prevarivači i prevaranti poznati su po tome što koriste proxyje jer toliko ne usporavaju internet, ali im i dalje mogu dopustiti da koriste podmirenu IP adresu da sakriju svoju stvarnu lokaciju. 

Na taj način oni ne moraju brinuti dok prevare ljude i mogu bez napora izvršiti prijevaru s kreditnim karticama ili zaobići ograničenja. Nakon što je zlouporaba proxy poslužitelja postala očita, programeri su to smislili usluge otkrivanja proxyja koji možete koristiti za otkrivanje proxy korisnika.

Usluge otkrivanja – primjeri!

Mnogo tvrtki, web stranica za e-trgovinu, trgovci kreditnim karticama i slični ih ovih dana koriste kako bi zaštitili sebe i svoje poslovanje. Usluge otkrivanja proxy usluga poput FraudLabs i MaxMind spadaju u najpopularnije, koliko mogu otkriti spoofed IP. Neke od tih usluga imaju čak i web verzije koje to dopuštaju trenutno otkrivanje.

Te usluge otkrivanja rade dovoljno jednostavno – kad god pristupite web mjestu bilježe vaš IP. Ako koristite proxy, on će zabilježiti IP tog proxyja. Budući da mnogi ljudi koriste proxyje u cijelom svijetu – njihove IP adrese izložite se mnogo lakšim i lako ih prepoznajete i pohranjujete u bazu podataka.

Tako, kada koristite proxy za ulazak na web mjesto, stranica ga bilježi, a služba za otkrivanje proxy-a uspoređuje je s vlastitom bazom podataka. Ako postoji podudaranje, Proxy Detection Service prijavljuje to svom korisniku.

Ako želite otkriti da li stojite iza proxyja, iako je nikad niste koristili, možete koristite ovaj alat. 

Nekoliko više metoda zaštite sebe na mreži?

Znam da se ovaj članak odnosi na proxyje, ali s obzirom da smo otvorili ovaj okvir s crvima, možda bismo trebali spomenuti još nekoliko sigurnosni problemi

Prvo što treba napomenuti je da se toga morate uvijek sjetiti zaštitite se dok surfate webom. Zlonamjerne web stranice, oglasi i druge zamke ovih su dana posvuda, a posljednje što želite je nabaviti svoj uređaj zaražen.

Kao što možda znate – antivirusni softver prilično je dobar način zaštite vašeg računala od većine poznatih virusa i zlonamjernog softvera. Također možete koristiti softver protiv zlonamjernog softvera koji je specijaliziran za različite vrste zlonamjernih prijetnji.

Međutim, ono što možda niste znali je to antivirusni softver već ima značajke koje vas mogu zaštititi od zlonamjernih web lokacija. Ove se značajke mogu razlikovati, ali u nekim se slučajevima antivirusni program može oslanjati na proxy koji će vam osigurati sigurnost.

Pojačana sigurnost Chromea

Slično tome, ako ste Google Chrome korisniče, imati ćete koristi od njihovih alata za zaštitu. Primjena zaštite znači da ćete ikad unijeti a zlonamjerna web stranica – šanse su da Chrome već ima podatke koji su na njemu pohranjeni baza podataka.

Ako se to dogodi, može vam izdati upozorenje. Dakle, hoće spriječiti vas da nastavite osim ako stvarno ne želite posjetiti određenu web stranicu “toplo preporučam da to ne činite.”
Upozorenje o zlonamjernom softveruSigurnost Chromea

Google stalno radi na tome poboljšavanje Chromove sigurnosti, performanse i druge slične značajke koje će vas zadržati kao korisnika, sef. Naravno, to ne znači da biste trebali spustiti stražu. Uvijek postoje nove prijetnje i Google ih ne može uvijek obraditi na vrijeme. To znači da se to isplati budi budan i koristiti sigurnosna rješenja poput antivirusni, antimalware, i naravno – punomoćnici i druge slične tehnologije.

A što se tiče izbora pravog proxyja, nemojte zaboraviti istraga bilo koji proxy koji bi vas mogao zanimati prije nego što ga koristite. Pogledajte njegovu politiku privatnosti i istražite njegovu web stranicu. 

Neke lažne proxy usluge koje su hakeri postavili mogli bi ukrasti podatke ili zaraziti računalo zlonamjernim softverom. Nije uvijek tako, ali kad je riječ o vašoj sigurnosti – isplati se biti oprezan, pa čak i pomalo paranoičan. Zapamtite, alternativa može biti puno gora.

Proxy alternative

Iako proxyji nisu među najboljim načinima da zadržite svoje anonimnost na mreži, postoji nekoliko alternative ako se okrenete tome, čuvat ćete vas. Dvije dokazane metode zajamčena su kako bi vam ostala anonimnost netaknuta. Ako ne znate na što mislim, to su oni Tor preglednik ili VPN.

Tor preglednik

Tor logotip Tor preglednik je anoniman preglednik koji vam omogućuje da zadržite vaš identitet skriven i izbjegavajte da vas prate web stranice, hakeri, vlade ili prilično bilo tko drugi.

Ovaj preglednik koristi svoju mrežu koja se sastoji od čvorova koji su smještene po cijelom svijetu.

Međutim, ta računala ne pripadaju nekoj tvrtki ili službi. Umjesto toga, jesu u vlasništvu drugih pojedinačnih korisnika koji doprinose mreži.

Kada upotrebljavate Tor, upotrebljavate i ovu mrežu za pristup web stranicama. Međutim, dio anonimnosti proizlazi iz činjenice koju ste zatražili informacije se preusmjeravaju, i skače s jednog računala na drugo.

To čine stotine ili čak tisuće puta dok put koji napravi bude toliko složen da nitko nikada ne može odrediti tko ih je poslao izvorni zahtjev.

Naravno, sve se to provodi u nekoliko sekundi, što znači da nećete primijetiti zakašnjenje duže od toga. Ali, negativna strana je da je kašnjenje tamo, što čini Napravite gadno rješenje za preuzimanje ili strujanje. Sve informacije koje ste zatražili trebaju prijeći jednako dugačak put do vas, što je užasno kada dođete do njega gledanje videa, filmova i slično.

Ovo je mjesto gdje druga opcija dobiva svoju sposobnost sjaja.

VPN

VPN LogoVPN-a ili Virtualne privatne mreže, su aplikacije koje izdaju VPN usluge. Te aplikacije omogućuju vam da u potpunosti zaštitite svoj identitet i privatnost.

Slično kao i punomoćnici sakrij svoj pravi IP s web lokacija koje posjećujete. Međutim, oni to čine tako što vam omogućuju povezivanje s njihovim vlastitim poslužiteljima koji se nalaze diljem svijeta.

Jednom kada se povežete s jednim od ovih poslužitelja, dobit ćete dodjelu an IP adresa vezana za taj poslužitelj i njegov fizički položaj.

To vam omogućuje da se pojavite kao da prebivate na istom mjestu gdje poslužitelj sjedi. U međuvremenu, vaša IP adresa se skriva od pogleda.

Ali, za razliku od proxyja, VPN-ovi se tu ne zaustavljaju. Gotovo uvijek koriste sigurnosne protokole za izradu siguran tunel i dopustite da vaš promet teče kroz njega, skrivajući to u tom procesu. To omogućuje šifriranje, zbog čega je vaš promet potpuno nečitljiv. Dakle, čak i ako im netko uspije srediti ruke, neće moći reći što imaju.

Glavne značajke

Ovdje se stvari malo zakompliciraju, jer postoje i mnogi VPN servisi, a svaki dolazi sa svojim nizom dodatnih funkcija. Neki nemaju nijednog; neki imaju mnogo. Čak i ove tri glavne značajke koje definiraju VPN – poslužiteljska mreža, sigurnosni protokoli i enkripcija – mogu se razlikovati po jačini i kvaliteti.

VPN-ova je malo sporije nego punomoćnici jer su šifrirajući sav vaš promet na putu. Međutim, uz stalni razvoj i napredak ove tehnologije, mnogi od njih sada mogu ponuditi brze poslužitelje koji to i dalje dopuštaju velike brzine za streaming, bujicu, pa čak i mrežno igranje.

Ali, najbolje od svega, puno vrhunskih VPN pružatelja usluga neće zabilježiti nikakve vaše podatke uopće. Obavezno s dobavljačem VPN-a koristite stroga politika bez prijave. No, pri odabiru VPN-a i dalje morate biti oprezni nikad ne koristite besplatni, kao što su gotovo uvijek jednako loši kao posrednici.

Ako ne znate svoj put, preporučujem vam da joj se sviđa ExpressVPN, BulletVPN, ili NordVPN. Ova tri pružatelja usluga nude vrhunske usluge i vrhunsku sigurnost u industriji. Budite sigurni, odaberite vjerodostojnu VPN uslugu.

Zaključak

Otkrivao sam i koji su posrednici, kao i različite vrste. Ovisno o vašim potrebama, proksiji mogu biti dobra ili loša stvar. Bilo kako bilo, uvijek budite sigurni da tražite svoje signale podaci se bilježe. Opet, ako sumnjate da ste iza proxyja, ili samo želite to provjeriti, koristite ovaj alat.

Ako tražite stvarna anonimnost, bolje je obratiti se Tor ili VPN-ovi. Proxy poslužitelji jednostavno nisu dovoljno dobri sa svim danas dostupnim tehnologijama praćenja. Koliko vam je koristan ovaj vodič? Jeste li naučili nove stvari? Pričaj mi sve o tome u komentarima.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me