Koliko je siguran način anonimnosti?

Možda ste naišli na “anonimni način” u pregledniku Google Chrome ili privatno pregledavanje u Firefoxu pa ste ga koristili bez da zaista znate koliko vas anonimno ustvari čini. Ako imate, tada biste također primijetili odricanje od odgovornosti koje kaže: “Ako anonimno ne skriva vaše pregledavanje od poslodavca, davatelja internetskih usluga ili web stranica koje posjetite.” Što onda anonimni način rada ili privatni način rada zapravo znače za vašu privatnost?


Koliko je siguran način anonimnosti?

Koliko je siguran način anonimnosti?

Redovito pregledavanje u odnosu na privatno pregledavanje

Pogledajmo razliku između redovitog i privatnog pregledavanja.

Redovito pregledavanje

Preglednici kao što su Google Chrome, Firefox i Opera vode evidenciju svih podataka koje unesete u njihovu adresnu traku ili traku pretraživanja i svih web mjesta koja posjetite te ih pohranjujete na svoje računalo za razne svrhe. Oni spremaju vašu povijest pregledavanja, kolačiće i druge pojedinosti. Ovo je mač s dvije oštrice, jer se vaša povijest pregledavanja koristi za bolje iskustvo pregledavanja, ali ima i osobne podatke i osjetljive podatke.

Anonimno pregledavanje

Preglednici kao što su Google Chrome, Mozilla Firefox, Appleov Safari, Microsoft Edge i Internet Explorer uveli su metode privatnog pretraživanja koje vam omogućuju pregledavanje interneta bez bilježenja povijesti pretraživanja i pohranjivanja podataka na vaše računalo. Nema pohrane podataka u kolačiće ili flash kolačiće jer se brišu kada zatvorite anonimni prozor.

Incognito način rada pokazao se izuzetno uspješnim jer sprječava web lokacije poput Facebooka i Instagrama itd. Da prate vaše pokrete, a zatim vam šalju reklame povezane s vašim pretraživanjima. Korisno je kada obavljate bankovnu transakciju ili razgovarate u razgovoru za koji možda ne želite da bude snimljen na računalu (Ako želite provjeriti ‘anonimni način rada’), koristite Ctrl + Shift + N za otvaranje novog anonimnog prozora. )

Super, ali je anonimno stvarno sigurno?

Prije nego što počnete razmišljati da je “privatni način rada” odgovor na sve vaše molitve i da je najsigurniji način pretraživanja interneta, trebali biste znati da vam ne daje anonimnost skrivanjem identiteta na mreži. Također ne sprječava vašeg davatelja internetskih usluga da zna sve web stranice koje ste posjetili i koliko dugo ste ostali na mreži. Ne krije vašu IP adresu tako da se vaša lokacija i dalje može vidjeti. To samo osigurava da na vašem računalu i na vašem Google računu nema zapisa o vašoj mrežnoj aktivnosti i korisno je spriječiti druge koji mogu koristiti vaše računalo da vide mjesta koja ste posjetili.

Nažalost, opseg vaše privatnosti u anonimnom načinu rada nalazi se samo na uređaju koji koristite i još uvijek je moguće vidjeti vaša pretraživanja i web mjesta koja posjetite putem svoje IP adrese.

VPN – najsigurnija opcija

Teško je zajamčiti 100% internetsku sigurnost u današnjem svijetu, a sam termin “internetska sigurnost” postao je oksimoron. Korištenje privatnog načina na vašem računalu definitivno nije plašt nevidljivosti koji koristite da biste odmah dali anonimnost i sakrili vas, ali postoji drugi način i to pomoću dobrog VPN-a.

Virtualna privatna mreža (VPN) omogućuje vam anonimnost mijenjanjem IP adrese i prikrivanjem stvarne lokacije. Tko nadgleda vaše kretanje ili web mjesto koje posjetite neće znati tko ste i gdje ste. Također osigurava da se svi podaci koji napuštaju vaš telefon ili računalo kriptirani do kraja, uz sigurnost na razini banke kako bi se osiguralo da se povijest pregledavanja, povijest preuzimanja itd. Ne pohranjuju..

Evo popisa VPN usluga koje možete koristiti da biste dodali dodatni sloj sigurnosti i privatnosti svim svojim aktivnostima pregledavanja.

Kombinirajte Inkognito i VPN

Anonimni način poboljšava vašu razinu privatnosti u odnosu na normalno, pregledavanje vanilije promjenom načina ponašanja vašeg internetskog preglednika, ali ne mijenja ponašanje ostalog. Ako zaista želite poboljšati svoju privatnost i zaštititi svoje podatke, trebate koristiti VPN putem interneta jer vam to pomaže da svoje podatke i zaporke sačuvate izvan dosega hakera.

A ako detalje pregledavanja želite sakriti od osobe koja ima pristup vašem sustavu, najbolje je koristiti VPN s anonimnim načinom. Na taj ćete način biti sigurni od svog davatelja internetskih usluga, hakera kao i od računala partnera. Također možete koristiti Torov preglednik jer on ne pohranjuje nikakve podatke vašeg pregledavanja i pomaže vam u anonimnosti.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map