Koristi li VPN više podataka nego uobičajena uporaba?

Virtualne privatne mreže (VPN-ovi) najnoviji su bijes među korisnicima interneta. Budući da sigurnosne prijetnje putem interneta rastu iz dana u dan, prirodno je da bi ljudi željeli ostati sigurni dok koriste Internet. VPN je danas vjerojatno najpopularnije sigurnosno rješenje na mreži. Postoji nekoliko pitanja koja postavlja većina VPN korisnika. Na primjer, rezultira li povezivanjem na VPN poslužitelj više podataka nego što je normalno? Ili vam VPN pomaže da biste zaobišli ograničenje podataka svog davatelja internetskih usluga? 


Koristi li VPN više podataka nego uobičajena uporaba?

Koristi li VPN više podataka nego uobičajena uporaba?

Što je VPN?

Da bi to bilo vrlo jednostavno, VPN je dio koda instaliran na vašem računalu i na VPN poslužitelju. Time se kriptira sav promet koji teče između vašeg računala i poslužitelja. Nakon enkripcije, VPN poslužitelj može slati i primati podatke te ih šifrirati prije nego što ih pošalje na svoje računalo. Niti jedna treća strana ne može njuškati na podatke prosljeđene između klijenta i poslužitelja.

Za i protiv VPN-a

VPN štiti vaše podatke, čuva vas na javnim mrežama, a također vam omogućuje zaobilaženje geo-blokova u nekim slučajevima. VPN postoje već dugo, ali njihova je popularnost u posljednje vrijeme porasla.

Jedna uobičajena pritužba prilikom upotrebe VPN-a je da morate birati između brzine i sigurnosti. Nekoliko se korisnika žali da korištenje VPN-a utječe na brzinu i rezultira sporom vezom. Kakve veze VPN ima s brzinom? Da bismo pronašli odgovor, moramo razumjeti kako funkcionira VPN.

Koristi li VPN podatke?

Da, ima. Iako promet prometuje između vašeg računala i VPN poslužitelja, on i dalje koristi internetsku vezu. Stoga sav promet prvo prolazi kroz servere vašeg davatelja internetskih usluga. Vaš ISP ne može očitati nijedan vaš podatak, ali može izračunati vašu upotrebu. Ako ne upotrebljavate javni WiFi, vašu će podatkovnu kapicu potrošiti VPN.

Koristi li VPN više podataka nego normalno?

Da, VPN zbog šifriranja koristi više podataka nego što je uobičajeno. VPN kriptira sav promet kako bi ih zaštitio od internetskih prijetnji, a to povećava upotrebu vaših podataka za oko 10 posto. To je zato što šifrirane datoteke zauzimaju više prostora nego nekodirane datoteke. To se naziva nadkrivanje iznad. Zbog toga se vaša upotreba podataka povećava kada koristite VPN.

Obično jača VPN enkripcija automatski povećava režijske troškove kodiranja. Ako koristite vrhunsku VPN uslugu s jačim šifriranjem, on će upotrijebiti više podataka za istu datoteku od slabijeg šifriranja. A kad VPN koristi više podataka nego što je normalno, to također utječe na brzinu. Što je šifriranje jače, to će trebati za učitavanje datoteka.

Mogu li koristiti VPN da bih obilazio ograničenje podataka svog davatelja internetskih usluga?

Ovdje se mora napomenuti da VPN ne može zaobići ograničenje podataka. I dalje ga kontrolira vaš ISP. Iako ne mogu pročitati vaše podatke, oni mogu vidjeti količinu podataka koje koristite. Stoga će VPN s jakom enkripcijom uvijek koristiti više podataka i imati će bržu brzinu.

U nekim slučajevima, međutim, VPN također može povećati brzinu. To se obično događa kada davatelj internetskih usluga gasi određene vrste podataka radi poboljšanja brzine. Na primjer, kada koristite VPN, neki davatelji internetskih usluga usporit će HD videozapise do niskokvalitetne kvalitete kako bi poboljšali brzinu. Iako to utječe na kvalitetu videa, svakako poboljšava brzinu.

Nedostatak je u tome što je davatelju internetskih usluga teško razlikovati vrste podataka kada koristite VPN. Stoga ne mogu usporiti samo određene vrste podataka bez usporavanja svih podataka. Različiti VPN protokoli imaju različite enkripcijske nadzemne troškove. Dok VPN-ovi koji koriste 256-bitnu enkripciju imaju viši režijski kod, oni koji koriste 128-bitnu enkripciju imaju niži režijski troškovi.

Ključni odvodi

Iako je VPN nevjerojatan alat za osiguranje mrežne sigurnosti, postoje određene stvari koje on to ne može učiniti. Zaobilaženje ograničenja podataka jedan je od njih. Ako vaš davatelj internetskih usluga ne koristi selektivno prigušivanje podataka, nije moguće da se vaši podaci usporavaju kako bi se poboljšala brzina.

Što je jača enkripcija koju koristite, više ćete podataka koristiti. Ovo je jedan od nedostataka koji dolazi s VPN-om, ali ne možete zanemariti sigurnost koju vam pruža. Prednosti struje i sigurnost su sjajne značajke VPN-a, koji su glavni razlozi zašto se virtualne privatne mreže koriste toliko široko.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me