Može li VPN povećati brzinu preuzimanja?

San je svakog korisnika interneta – veća brzina. Bilo da jednostavno pregledavate web ili preuzimate neke datoteke, mala brzina svima smeta. To je razlog zašto svaki korisnik interneta traži načine kako ubrzati vezu. Neke metode djeluju, dok neke uopće ne djeluju. Brzina u kojoj uživate u potpunosti ovisi o vašem davatelju internetskih usluga. Ako ne kupite skuplji plan, vjerovatno je da će išta drugo ubrzati vašu vezu. Mnogo je rečeno o virtualnim privatnim mrežama kao rješenju. Neki kažu da VPN može povući brzinu preuzimanja dolje, dok drugi tvrde da je, u stvari, može poboljšati. Dakle, što je stvarna istina?


Može li VPN povećati brzinu preuzimanja?

Može li VPN povećati brzinu preuzimanja?

Može li VPN poboljšati brzinu mog preuzimanja?

Mnogi korisnici su počeli vjerovati da upotreba virtualne privatne mreže povećava brzinu interneta. U normalnim se okolnostima to ne događa jer je brzina u potpunosti u rukama davatelja usluga. Međutim, ako vaš pružatelj usluga smanjuje vašu propusnost, VPN može poboljšati brzinu.

Uticanje propusnosti obično se vrši kako bi korisnik kupio skuplji plan pretplate. Ako je to slučaj, upotreba VPN-a definitivno će poboljšati vašu internetsku brzinu, bilo za redovito pregledavanje, bilo za preuzimanje.

Jednostavno rečeno, VPN može poboljšati vašu internetsku brzinu samo u slučaju propusnosti propusne širine.

Što je propusnost propusnosti?

Davatelji internetskih usluga vrlo često namjerno ograničavaju propusnost kako bi korisnici kupili skuplje planove. Mnogi korisnici to ne shvaćaju i na kraju kupuju skupe planove u nadi da će to biti veća brzina. Naravno, to ne čini svaki davatelj usluga, ali to se događa dovoljno često da zabrine korisnike.

Teško je utvrditi slučajeve prigušivanja propusnosti. Postoje slučajevi kada propusnost opada sama od sebe zbog snage mreže, klimatskih uvjeta itd. Ali postoje i slučajevi kada davatelj usluge namjerno ograničava brzinu..

Iako je propuštanje propusne širine nije lako odrediti, postoje načini kako to prepoznati. Primjerice, primijetite li oštar pad brzine, najvjerojatnije je prosirenje propusne širine. Ako se pad brzine dogodi kod iste vrste sadržaja ili kada obavljate istu vrstu mrežne aktivnosti, tada vaš pružatelj usluga najvjerojatnije zadržava vašu brzinu.

Na primjer, ako sve drugo radi normalnom brzinom, ali se znatno usporava kada pokušavate strujati nešto putem interneta, to je vjerovatno slučaj prigušivanja propusnosti. Neki korisnici Netflixa žale se kako njihovi pružatelji usluga umanjuju njihovu propusnost i prikazuju video zapise visoke HD kvalitete.

Kako pomaže VPN?

Davatelji internetskih usluga koriste selektivno prigušivanje radi ograničavanja propusnosti. To se obično događa kada nešto kvalitetno pokušavate strujati ili preuzeti. Da biste smanjili propusnost, vaš pružatelj usluga mora moći vidjeti vaše mrežne aktivnosti. Kada koristite VPN, vaša aktivnost ostaje privatna i nema propuštanja propusne širine.

VPN prosljeđuje podatke između vašeg računala i poslužitelja kroz siguran tunel. Nitko izvan ovog tunela ne može čitati šifrirane podatke. To sprečava hakere, davatelje internetskih usluga i ostale internetske kriminalce da čitaju vaše osjetljive podatke. Kao rezultat toga, vaš davatelj internetskih usluga ne može vidjeti što radite na mreži, jer se vaš promet pojavljuje u obliku nečitljivih frka. To znači da nije moguće prebacivanje propusne širine.

Primjeri gdje VPN ne pomaže poboljšati brzinu preuzimanja

Ovdje morate napomenuti da ako vam je brzina mala i bez propuštanja propusne širine, VPN neće učiniti ništa na poboljšanju. Umjesto toga, ako VPN koristite na ionako sporoj vezi, primijetit ćete značajan pad brzine kada ste spojeni na VPN..

Tri su glavna faktora koja mogu usporiti VPN:

 • Preopterećeni poslužitelji: To se obično događa s besplatnim VPN-ima koji imaju puno korisnika, ali nemaju dovoljno poslužitelja ili propusnog opsega.
 • Udaljenost poslužitelja: Ako se nalazite u Indiji i pokušavate se povezati s poslužiteljem u SAD-u, to može utjecati na vašu brzinu zbog udaljenosti. To se događa i kada nema dovoljno poslužitelja.
 • Šifriranje iznad: Što je šifriranje bolje, to će biti sporija brzina veze. To se događa jer šifrirane datoteke zauzimaju više prostora od nekodiranih datoteka.

Najbolji VPN za poboljšanje brzine preuzimanja

Ako tražite davatelja VPN usluga koji bi se koristio da bi se izbjeglo prigušivanje ISP-a, izbjegavajte besplatne VPN-ove odmah. Besplatni VPN poslužitelji gotovo su uvijek preopterećeni. To rezultira slabijim brzinama. Vrhunski VPN svojim korisnicima nudi pristup stotinama poslužitelja u podatkovnim mrežama tier-1. Što se više VPN poslužitelja možete povezati, manja je vjerojatnost da će oni biti preopterećeni. Bitna je i 30-dnevna garancija povrata novca. Tako ćete dobiti svoj novac natrag u slučaju da ne primijetite drastično poboljšanje prilikom upotrebe VPN-a. Evo najbržih VPN-a koje možete koristiti za povećanje brzine preuzimanja:

Može li VPN poboljšati brzinu za preuzimanje? – Sažetak

Osnovna točka koja se mora napomenuti je da VPN poboljšava brzinu kada dobavljači internetskih usluga namjerno smanjuju propusnost. Ako je brzina vašeg interneta normalno usporena, bez propuštanja propusne širine, VPN ne može ništa učiniti. To je problem koji morate riješiti kod svog davatelja internetskih usluga.

Ne tražite brzinu sami. VPN je potpuno rješenje o privatnosti i sigurnosti, čak i ako nemate šta sakriti.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map