Mogu li i da li davatelji internetskih usluga prodavati vaše podatke?

Pitanje starog broja i dalje se nastavlja: prodaju li davatelji internetskih usluga (ISP-ovi) podatke o klijentima. Nije iznenađujuće što je odgovor da. Bez obzira u kojoj zemlji živite, istina je da ISP-ovi imaju pristup ogromnoj količini osobnih podataka i mogu ih slobodno prodati partnerima za oglašavanje. U tom pogledu, davatelji internetskih usluga nisu previše različiti od Googlea ili Facebooka koji su poznati po tome što prodaju korisničke podatke oglašivačkim partnerima.


Mogu li i da li davatelji internetskih usluga prodavati vaše podatke?

Mogu li i pružatelji internetskih usluga prodavati vaše podatke?

Otkazan američki Zakon o privatnosti interneta

Nakon ukidanja pravila u SAD-u, davatelji internetskih usluga sada mogu prikupljati i prodavati podatke o kupcima trećim stranama. Kongres je ukinuo pravila zaštite privatnosti širokopojasne mreže privatne mreže Savezne komisije za komunikacije (FCC) koja bi spriječila davatelje internetskih usluga u prodaji osobnih podataka kupaca bez prethodnog pristanka..

Na taj način pružatelji internetskih usluga besplatno trče. Prije nego što je FCC počeo regulirati ISP-ove, bio je pod nadzorom Federalne komisije za trgovinu (FTC). Ali presuda Saveznog suda oduzela je FTC te moći. Sada su sve telefonske tvrtke i davatelji internetskih usluga pod FCC-om.

Svrha prikupljanja podataka je sljedeća: oni ih prodaju oglašavačima koji ih koriste za izradu relevantnih oglasa i njihovo postavljanje na mrežu. Dobit se dijeli između dviju stranaka. Kao što su svi svjesni, oglašavanje generira najveći dio prihoda za davatelje internetskih usluga, pa je prikupljanje podataka od presudne važnosti.

Kako davatelji internetskih usluga prikupljaju podatke

Postoji ogromna razlika između prikupljanja podataka na web stranicama poput Facebooka i Googlea i onih koji pružaju internetske usluge. Kad pristupite Googleu ili Facebooku, više ili manje voljno i svjesno im dopuštate da vas prate u zamjenu za uslugu. Ako ne želite biti praćeni, možete se kloniti korištenja tih usluga.

Međutim, nemate izbora kada su u pitanju davatelji internetskih usluga. Morate koristiti njihovu uslugu kako biste pristupili internetu i za to isto plaćate.

ISP-ovi također prate informacije jer su na to dužni. Te tvrtke imaju ne samo pristup svim podacima koji se generiraju na Internetu, već su obvezne pratiti i nadzirati podatke na DNS-u kako bi osigurale da mreža ispravno radi i da se ne zloupotrebljava..

To trebaju učiniti da bi se osigurala sigurnost mreže i također zaštitili od mrežnih napada. Treba se zapitati koliko ISP-ovi znaju o svojim kupcima, kako pohranjuju podatke i s kime ih dijele..

Online vas prate

Čak i da se pravila o privatnosti nisu ukinula, stvari bi bile iste. Nitko još ne slijedi pravila kada je u pitanju internetska privatnost. Kad osoba dođe na Internet, mora se predati činjenici da je za njom prate i nadgledaju se njegove aktivnosti. Ali u slučaju web stranica, pratite vas samo kad ste prijavljeni; u slučaju davatelja internetskih usluga pratite vas cijelo vrijeme.

Dok neki davatelji internetskih usluga navode da dobavljači i reklamni partneri vaše podatke nikada ne upotrebljavaju na pogrešan način, drugi jasno govore da oni prikupljaju vaše osobne podatke, uključujući financijske podatke poput kreditnih brojeva i brojeva socijalnog osiguranja..

Što možete učiniti u vezi s tim?

Iako je činjenica da internetski davatelji usluga prikupljanja i prodaje vaše osobne podatke dobro poznata, načini kako se zaštititi nisu poznati. Najbolje rješenje u zaštiti od internetskog kršenja privatnosti je korištenje VPN-a. Virtualna privatna mreža sredstvo je osiguranja veze za prijenos osjetljivih podataka i ima puno prednosti.

Prednosti upotrebe VPN-a

Nekoliko prednosti VPN-a uključuju maskiranje IP adresa, zaobilazeći georestrikciju i internetsku cenzuru, šifrirane prijenose i internetsku anonimnost. Čak i ako su davatelji internetskih usluga sposobni pratiti podatke koje odašiljete, to će biti samo veselje. Samo vi i siguran VPN poslužitelj možete čitati šifrirane podatke.

VPN-ovi se mogu koristiti na PC-u ili Mac-u, iOS-u ili Androidu, prijenosnom računalu, mobilnom uređaju, kao i na usmjerivaču za cijelu kuću. Vaš ISP vas prati čak i dok ovo čitate. Da biste se zaštitili od internetskog kršenja privatnosti i prikupljali i prodavali svoje podatke, morate instalirati VPN. Što god se dogodilo s FCC-ovim pravilima zaštite privatnosti, s VPN-om možete biti sigurni cijelo vrijeme. Nabavite VPN, izgleda da ga veliki brat sada stalno gleda. 

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me