Nadzor pet očiju – vlade su spremne za dobivanje vaših podataka

Sada je opće poznata činjenica da se vlade diljem svijeta žele uključiti u vaše mrežne aktivnosti. Internetski nadzor je raširen, a savezne vlasti uopće ne brinu o privatnosti korisnika. Svaka zemlja ima svoju agenciju ili program koji vrši nadzor, a ponekad se zemlje mogu udružiti kako bi nadzorne i špijunske aktivnosti podigle na potpuno novu razinu. Strašno je misliti da se takvo nešto može dogoditi, a još zastrašujuće shvatiti da se to zaista i događa. Ovdje ćemo razgovarati o špijunskim organizacijama iz 5 očiju, 9 očiju i 14 očiju. To su međusobni sporazumi vlada raznih zemalja. Kao prosječnom korisniku interneta ovo vam je znanje važno kako biste mogli zaštititi svoje podatke od njihova neovlaštenog pregleda.


Koji je popis zemalja pet očiju?

Što je popis zemalja s pet oka?

Što je s tim programima?

Različite vlade iz cijelog svijeta surađivale su kako bi se okupile i provele nadzor nad svojim građanima i podijelile te podatke s drugim vladama u njihovoj organizaciji. To im pomaže da prikupljaju podatke jedna od druge, a također im pomaže da izbjegnu zakone o špijuniranju i zabrani privatnosti. Postoji mnogo takvih skupina “Oči”, a njihova srž se nalazi u pet zemalja poznatih kao Pet očiju.

Zvuči grozno i ​​više od teorije zavjere, ali Pet očiju je vrlo stvarno. To je obavještajni savez i otvoren je za javno znanje.

Popis zemalja s pet oka

Ovih pet zemalja stvorilo je savez Five Eyes:

 • SAD
 • Velika Britanija
 • Kanada
 • Australija
 • Novi Zeland

Sporazum Pet očiju bio je ranije poznat kao UKUSA sporazum. Ovaj sporazum postoji već nekoliko desetljeća i datira iz vremena hladnog rata. Velike Britanije i SAD-a u javnost su 2010. objavili cjelokupni tekst sporazuma. Bio je to povijesni potez i označen je kao najvažniji dokument hladnog rata.

Iako je sporazum stvarno star, još uvijek se primjenjuje, a žarište nadzora prešlo je s fizičkog na digitalno. Sve vaše mrežne aktivnosti nadgleda vlada. Tekst sporazuma možete pronaći ovdje.

Devet zemalja očiju

Ovaj sporazum uključuje zemlje Pet očiju i to:

 • Danska
 • Norveška
 • Francuska
 • Holandija

To su županije koje su se kao treće strane pridružile sporazumu UKUSA. Iako ih ciljaju zemlje Pet očiju zbog njihove inteligencije, oni u zamjenu dobivaju koristi. Uz pomoć zemalja Pet očiju prikupljaju informacije o svojim građanima.

Četrnaest zemalja očiju

Ovo su zemlje u sporazumu o devet oka, plus:

 • Njemačka
 • Španija
 • Švedska
 • Italija
 • Belgija

Ovih 14 zemalja zajedno radi na zajedničkom nadzoru nad vlastitim građanima. Oni također špijuniraju ciljane zemlje. Ovaj sporazum pomaže vladama da izbjegnu zakone o privatnosti svojih zemalja.

Na primjer, ako američka vlada zbog pravnih problema ne može špijunirati svoj narod, pustit će drugu zemlju da špijunira svoj narod i potom prikuplja podatke od njih. Tehnički, oni ne krše nikakve zakone.

Ovo je doista zastrašujuća situacija. Čak i ako vaša vlada kaže da vas ne špijuniraju, mogli bi prikupljati vaše podatke špijunskim operacijama druge države.

Kako možete ostati zaštićeni?

Znajući da vlade širom svijeta žele dobiti vaše podatke može biti pomalo uznemirujuće. Dobra stvar je što postoje načini kako zaštititi svoje podatke od pada u pogrešnim rukama.

Jednostavan način da to učinite je pomoću VPN-a. VPN će šifrirati vaše podatke tako da ih vlada neće moći pročitati. Kada koristite VPN, vaši se podaci tuneliraju putem sigurnog kanala. Osim toga, VPN-ovi su vrlo jednostavni za korištenje.

Ova tehnika vam pomaže u kretanju po ISP-u i državnom nadzoru, a vaši podaci su zaštićeni. Osim korištenja VPN-a, postoje i neke druge mogućnosti da se podaci zaštite. Evo najpopularnijih opcija.

Šifrirajte svoju komunikaciju

Da biste izbjegli nadzor, trebali biste biti sigurni da je sva komunikacija šifrirana, uključujući i vaše chat aplikacije. Postoji puno sigurnih aplikacija za razmjenu poruka koje možete koristiti u tu svrhu. Na primjer, možete koristiti signal za slanje poruka svojim prijateljima. To je besplatna aplikacija koja vam omogućuje slanje i primanje šifriranih poruka koje mogu čitati samo vi i vaš prijatelj.

Druga široko popularna aplikacija, Whatsapp, šifrirana je, ali zadržava neke metapodate. Na primjer, Facebook čuva i pohranjuje podatke o osobi kojoj šaljete poruke.

Pokrijte web kameru

Postoji nekoliko alata za sjeckanje pomoću kojih možete pratiti kameru na svojim mobilnim uređajima ili prijenosnim računalima. Također mogu hakirati mikrofon na vašem uređaju i slušati vaše razgovore. Jednostavna metoda zaštite podataka je onemogućivanje mikrofona i stavljanje vrpce na web kameru prijenosnog računala.

Ažurirajte svoj softver

Provjerite jesu li vaši uređaji ažurirani na najnovije verzije. Ovo je jedan od načina izbjegavanja pokušaja hakiranja. Mobilni uređaji sa zastarjelim softverom vjerojatnije će biti ugroženi. Tvrtke kao što su Google i Apple stalno pokreću redovita ažuriranja kako bi osigurali da su sve nedavne bugove uklonjene i rupe zakrpljene.

Ako vaš telefon nije ažuriran, i dalje će imati stare ranjivosti. Osim što uređaj ažurirate, trebali biste ga držati i zaključanim i koristiti snažnu lozinku koja se ne može lako pretpostaviti.

Nemojte nabaviti pametni televizor (ili ga osigurati)

Pametni televizori koji imaju kontrolu glasa lako se mogu nadzirati ili čak hakirati. Zapravo, bilo je slučajeva da je TV slušao razgovore čak i nakon što je isključen. Da biste bili sigurni da vas pametni televizor ne špijunira, onemogućite njegove značajke slušanja. Također, kad ga ne gledate, provjerite je li potpuno iskopčan. Međutim, najbolji način da se izbjegne nadzor pametnim televizorom je ako ga uopće ne kupite.

Promatranje pet očiju – zaključak

Iako vlade mogu surađivati ​​kako bi špijunirale vašu vezu, i dalje imate veliku kontrolu nad svojim podacima. Poduzimanjem nekih mjera opreza i upotrebom VPN-a možete ostati bezbjedni. Samo pazite da ne pregledavate nezaštićeni internet previše. Sve detalje koje pošaljete putem Interneta mogu vam pratiti ako ne koristite VPN.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me