Prepoznavanje lica iPhonea X: Noćna mora privatnosti

Ranije ovog mjeseca, Apple je otkrio iPhone X. Za toliko skup telefon potrebno je uvjerljivo zavesti ljude da dodaju tu vrstu novca, pogotovo kada porezi još uvijek nisu smanjeni, a Obamacare ostaje na snazi ​​i uništava ljude i male i srednja poduzeća. Ovaj put i više od toga, najveća prodajna točka iPhonea X je Face ID, značajka koja otključava telefon jednostavnim gledanjem u vaše lice.


Rizici privatnosti iPhone X Face ID-a

Prepoznavanje lica iPhonea X – Noćna mora privatnosti

Nepotrebno je da je Apple bio vodeća sila u tehnološkim inovacijama. Što Apple radi danas, ostalo rade sutra. Također se mora napomenuti da su Apple-ovi operativni sustavi, bilo Mac ili iOS, sigurniji od ostalih operativnih sustava. No najava nove značajke Face ID za otključavanje telefona postala je šok za mnoge korisnike širom svijeta.

Što je Face ID?

Apple-ovi telefoni do sada su otključani Touch ID-om, gdje osoba koristi svoj otisak prsta da bi pristupila uređaju. Sada, iPhone koji uskoro izlazi dolazi sa značajkom Face ID koja omogućuje korisniku da otključa uređaj pokazujući kameru na njegovo lice. Ovo prepoznavanje lica zamjenjuje značajku Touch ID-a na iPhoneu X.

Umjesto da od korisnika traži da prstom dodirne gumb kuće kako bi otključao uređaj, iPhone X će usporediti lice korisnika sa skeniranjima koja su pohranjena na uređaju kako bi mu se omogućio pristup. Apple tvrdi da je ovaj potez sigurniji od korištenja otiska prsta, ali korisnici već napadaju Internet s mogućim kršenjima sigurnosti koja bi Face ID mogla olakšati.

Zašto ne ugraditi oboje? Prst i lice?

Što je strah?

Zabrinutost je razumljiva. Živimo u doba u kojem su internetska sigurnost i privatnost stalno ugroženi. Čak i kad mislimo da imamo siguran pristup internetu, netko negdje bi mogao pratiti našu povijest pregledavanja i krasti naše osobne podatke.

Sa novom značajkom prepoznavanja lica iPhonea X, sigurnosne agencije mogle bi imati bolji pristup našim privatnim podacima. Tako bi mogli hakeri i drugi kriminalci. Slučajevi tijela za provođenje zakona koji prisiljavaju osumnjičene da otključaju telefon pomoću Touch ID-a nisu rijetkost, a s Face ID-om stvari im mogu jednostavno postati jednostavnije. Umjesto da forsira osumnjičene, policija može samo usmjeriti telefon na lice osumnjičenog da ga otključa. Zastrašujuće? Da.

Hakeri i drugi cyber-kriminalci to mogu jednostavno učiniti jednostavnim korištenjem jasne, životne slike osobe za otključavanje uređaja.

No, čini se da je Apple već razmišljao o tim pitanjima sigurnosti, pa je također smislio mjere zaštite. Na predstavljanju je viši potpredsjednik Applea Phil Schiller rekao da značajka Face ID koristi prepoznavanje prisutnosti kako bi se uvjerili da je zaista korisnik, a ne fotografija.

Značajka neće raditi ni s blizancem ni s doppelgangerom, jer Face ID koristi sustav zvan TrueDepth za mapiranje lica s 30 000 nevidljivih točaka, stvarajući matematički 3-D model. ID lica dizajniran je za učenje lica korisnika i promjene koje dolaze s vremenom, poput brade, naočala ili frizure.

Čak i ako to spriječi da cyber-kriminalci prodru u vaš uređaj, to neće nužno spriječiti policiju da vam konfiskuje telefon i otključa ga pokazujući vam lice, ali što dalje? Nemoj biti zločinac! Nasilnici i partneri lako mogu pristupiti telefonom istom metodom. Budući da Face ID ne može prepoznati znakove problema na licu korisnika, telefon će otključati u svim okolnostima. Pa što? Ništa nije savršeno ispravno?

Povezano: Otkriven najbolji VPN za iPhone.

Reljef

Jedina stvar koja razlikuje Appleovu značajku prepoznavanja lica od Facebooka jest ta što su skeniranja vašeg lica pohranjena na vašem uređaju, a ne u Appleovoj bazi podataka. Dakle, nema brige da Apple reklamira reklame prema slici vašeg lica.

Druga mjera sigurnosti je zahtjev za pristupnim kodom kad je telefon spojen na nepoznato računalo. Dakle, to je u redu.

S obzirom na Appleovu reputaciju kada je u pitanju privatnost, malo je vjerojatno da će tehnološki gigant dopustiti da dođe do bilo kakvih kršenja sigurnosti novom značajkom Face ID-a. Ali ništa ne može biti sigurno dok se iPhone X ne pusti i ljudi ga ne počnu koristiti ili zloupotrebljavati.

Poanta

Kao i kod svih današnjih tehnologija, iPhone X (koji radi na iOS-u 11) također izaziva zabrinutosti i strahove. Međutim, najveći nedostatak značajke Face ID je nemogućnost diskretne provjere naših telefona ispod stola.

Bilo da vam je dosadno na sastanku ili želite provjeriti sportske rezultate u razredu, otključavanje telefona je bilo lakše – jednostavno ga možete uzeti iz džepa i otključati. S Face ID-om morate izvaditi telefon i držati ga izravno ispred lica kako biste ga otključali. Korisnici iPhonea X mogu se zasigurno oprostiti od provjere svog telefona ispod stola.

Očigledno ga ne možete držati otključanim!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me