Prodaju li VPN-ovi vaše podatke trećim stranama?

Prodaja podataka trećih strana putem VPN-ova je stvarna! Ljudi širom svijeta koriste virtualne privatne mreže radi privatnosti i anonimno surfaju Internetom. Kao i svi davatelji usluga, i VPN-ovi imaju svoje dobre i loše nijanse. Loši ne uzimaju ozbiljno sigurnost vaših podataka. Nedavna istraga pokazala je da je blizu 26 od 117 najpopularnijih VPN-a spremalo korisničke podatke. S novim GDPR zakonima koji su sada na snazi, pružatelji VPN usluga također se pomno promatraju kako koriste banke podataka o klijentima. Zanimljiv je dio da prikupljanje podataka nije nezakonito jer davatelji usluga spominju ove pojmove u svojoj politici privatnosti. Kao korisnici, međutim uglavnom preskačemo čitanje tog dijela i klikni “Slažem se”.


Prodaju li VPN-ovi vaše podatke trećim stranama?

Prodaju li VPN-ovi vaše podatke trećim stranama?

Kako VPN-ovi završavaju prodaju vaših podataka

Mnogim pružateljima VPN usluga nije jasno kako oni zarađuju od upotrebe njihovih usluga. Postoje besplatne VPN usluge kao i one koje se plaćaju, neke su poznate, popularne i vrlo široko korištene dok neke mogu biti malo sjene. Zaista nije lako identificirati koja usluga može zloupotrijebiti vaše podatke i koja će je sigurno držati.

Ostati potpuno anoniman tijekom upotrebe VPN-a nije u potpunosti moguć. Davatelji VPN usluga imaju velike popise korisničkih podataka koji su neprocjenjivi za tehnologiju koja se temelji na podacima i digitalne divove. Plaćaju grozne novce za ove podatke koje VPN tvrtke rado prihvaćaju.

Kako VPN tvrtke prodaju podatke o kupcima trećim stranama:

Na brojne su načine davatelj VPN usluga može upotrijebiti vaše osobne podatke da napravi nekoliko dodatnih pogrešaka. Većina metoda uključuje prodaju informacija koje VPN pružate reklamnim agencijama.

 • Vaša se adresa e-pošte dijeli s njihovim marketinškim partnerima. Ovo dolazi kao neprocjenjive informacije tvrtkama koje zahtijevaju velike baze podataka e-pošte za digitalni marketing, marketing putem e-pošte i druge takve poduhvate.
 • Mnoge VPN tvrtke imaju svoje poslovno oružje koje može dobro koristiti analizu podataka za koje su potrebne velike količine podataka o klijentima. Nije teško zaključiti odakle sve te informacije dolaze.
 • Neke besplatne VPN tvrtke koriste vašu mrežu za usmjeravanje drugih korisnika kako bi imali pristup vašoj lokalnoj mreži i IP adresi. Ovakva praksa može biti posebno opasna jer svaki pojedinac, čak i netko tko sudjeluje u kibernetičkom kriminalu, može upotrijebiti vašu mrežu i na taj način nećete moći uvjeriti vlasti da to niste vi.
 • VPN tvrtke donose svoj prihod od oglasa koji se također prikazuju na vašoj mreži. Ovi oglašivači imaju pravo bilježiti i pratiti vaše podatke. Prikazivački oglasi na aplikacijama koje koristite, sponzorirani oglasi, videozapisi i mnoge druge različite vrste oglasa na VPN-u mogu lako dobiti pristup vašim podacima.
 • Najčešće dobivate obavijesti koje upozoravaju na dodavanje kolačića u vaš preglednik i dopuštate da se to dogodi. Nesvjesno ili svjesno, vaše podatke prate VPN tvrtke i prodaju ih onima koji su spremni platiti cijenu.
 • VPN-ovi postavljaju gornju granicu od 500Mb / dan ili slično kako biste dobili nadogradnju na plaćeni plan. Nakon što to učinite, možete upisati podatke o plaćanju i bankovne podatke, podatke PayPal-a itd.
 • Podaci o vašem uređaju, podaci o vašoj lokaciji, podaci o uređaju s hardverom kao i informacije vašeg davatelja usluga mogu se prodati tvrtkama koje rudaju podatke.
 • Neki VPN-ovi također mogu imati potpunu kontrolu nad vašim pametnim telefonom – mogu pristupiti vašem uređaju i povijesti aplikacija do vašeg statusa i identiteta telefona. Zastrašujuća je misao, ali neke nesigurne mreže također mogu mijenjati i brisati medij vašeg telefona.

Zašto VPN-ovi prodaju vaše podatke?

Kao što kaže izreka “ako se ne prodaje proizvod, najvjerovatnije ste proizvod”. Sve sa obećanjem da će biti besplatno dolazi sa skrivenom agendom. Što mislite, kako bilo koja “besplatna” usluga održava svoju funkciju i održava se (ništa nije besplatno, o tome sve znamo nakon što nas je Obamacare pogodio u lice!)? Mora postojati neki izvor prihoda. VPN-ovi koji na kraju prodaju korisničke podatke čine to iz više razloga, uključujući sljedeće:

 • Troškovi održavanja poslužitelja: Dok koristite VPN, promet se mora preusmjeriti preko njihovih poslužitelja, s tim je povezan trošak. Sve ovisi o snazi ​​korisničke baze besplatnog VPN-a. Što je niža snaga, poslužiteljski troškovi mogu biti u tisućama dolara, a za VPN-ove s većim mrežama kupaca punjači poslužitelja mogu postati milijuni.
 • Da biste povećali prihod: Bez stalnog stvaranja prihoda od proizvoda i održavanja monetarnog rasta može biti prilično izazov. U novije vrijeme prikazni oglasi počeli su plaćati manje. Davatelji VPN usluga iskorištavaju to i dijele korisničke podatke ili ih prodaju tvrtkama koje trebaju izraditi ciljane oglase na temelju vrijednih podataka.
 • Jednostavno zaraditi milijune: Pristup podacima milijuna korisnika poput sjedenja na rudniku zlata. Također bi se bilo teško oduprijeti nagonu da se ne koristi na neki način i stekne milijune dolara. Ako tvrtka nema stroga pravila kojih se pridržavaju, ove se informacije o korisniku lako mogu prodati ili procuriti u zamjenu za ogromne svote bonusa.

Ne budite naivni: besplatni VPN-ovi prodaju vaše podatke!

Zaključno, sigurno je reći da ne može postojati jamstvo za potpunu sigurnost podataka od pružatelja VPN usluga, osim ako to izričito ne navodi u svojoj politici privatnosti podataka..

Međutim, možete poduzeti mjere kako biste osigurali da date sve od sebe kako biste osigurali osobne, privatne i povjerljive podatke i koristili usluge samo pouzdanih i renomiranih VPN tvrtki koje pružaju plaćene i premium usluge. 

Zaštiti se!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me