Promijenite ove Windows 10 zadane postavke da biste povratili svoju privatnost

Mnogi Microsoftovi korisnici smatraju da im računala vode karticu. Iako je s nedavnim pokušajima Microsoft postao transparentniji nego prije, može se poželjeti puno. Prvo, formulacije u njihovim politikama moraju biti pojednostavljene. Drugo, u postavkama vezanim za privatnost bitne su velike promjene.


Ponovno potražite svoju privatnost u sustavu Windows 10

Kako zaštititi svoju privatnost u sustavu Windows 10

Postavke koje Windows 10 nudi po zadanom ne pogađaju zaštitu vaše privatnosti. Umjesto toga, rade suprotno, ostavljajući vaše osobne podatke otvorenim invazivnim alatima. Pa, kako povratiti svoju privatnost? Ovdje ćemo vam dati nekoliko savjeta kako promijeniti ove postavke sustava Windows 10 i riješiti to pitanje.

Promijenite ove postavke zaključanog zaslona

Čak i stranci mogu pristupiti vašim podacima koji se nalaze na vašem zaključanom zaslonu. Zaključani ekran i zaslon za prijavu ono su što vidite kada pokušavate otvoriti svoj sustav.

Većina ljudi ima običaj postavljati obavijesti na njihove zaključane zaslone. Ako netko može dobiti pristup vašem računalu, samo gledanjem zaključanog zaslona može prikupiti neke vaše privatne podatke. Dakle, slijedite ove korake za osiguranje zaključanog zaslona:

 1. Idite na Postavke
 2. Kliknite Sustav
 3. Idite na Obavijesti i radnje
 4. Isključite preklopnicu na Prikaži obavijesti na zaključanom zaslonu.

Na taj način spriječit će se prikazivanja obavijesti kada je vaš uređaj zaključan.

Učinite to i da e-adresa ostane skrivena:

 1. Idite na Postavke
 2. Idite na Računi
 3. Kliknite na opcije prijave
 4. Uključite prikaz podataka o računu na zaslonu za prijavu

Vaša se adresa e-pošte prema zadanom pojavljuje na zaslonu za prijavu. Ali isključivanje ove značajke nema nedostatka.

Slično slijedite isto i za postavke u vezi Cortane. Kad je vaš uređaj zaključan, Cortana se ne treba prikazivati. Promijenite ovu zadanu značajku pomoću ovih jednostavnih koraka:

 1. Idite na Postavke
 2. Odaberite Cortana
 3. Kliknite na Razgovor s Cortanom
 4. Odaberite Isključi Toggle for Use Cortana kad je uređaj zaključan

Jedini nedostatak isključivanja ove značajke je taj što ne možete koristiti Cortanu ako je uređaj zaključan. Ali taj korak morate poduzeti zbog svoje privatnosti. Ipak, ako osjećate potrebu za korištenjem Cortane dok je vaše računalo zaključano, pokušajte ograničiti njezin domet:

 • Poništite potvrdni okvir Neka Cortana pristupi mojoj e-pošti, porukama, kalendaru, Power BI-u kada je uređaj zaključan.

To osigurava vaše osobne podatke i dalje možete postavljati pitanja i primati odgovore.

Promijenite postavke računa na svojim uređajima

Jedna od navika koju mnogi od nas imaju je koristiti isti račun na više uređaja. Sinkroniziramo postavke na svim tim uređajima prema zadanim postavkama. Kao prvo, ovo vam olakšava i olakšava pristup podacima i njima upravljate. Međutim, postoji jedan problem – sve vaše postavke, uključujući lozinke sinkroniziraju se na svim uređajima. Bilo koji od tih sinkroniziranih uređaja može pasti u pogrešne ruke i mogle bi doći do ozbiljnih posljedica. Dakle, promijenite te postavke odmah na ovaj način:

 1. Idite na Postavke
 2. Idite na Računi
 3. Kliknite Sinkroniziraj svoje postavke
 4. Uključi ovu funkciju, koja istovremeno zaustavlja sinkronizaciju za svaku postavku
 5. Umjesto gornjeg koraka, možete odabrati i svaku postavku sinkronizacije pojedinačno da biste je isključili.

Nakon ovoga svi će se uređaji sinkronizirati. Dakle, za pristup svakom uređaju morate se ručno prijaviti i unijeti lozinku.

Ako to isključite, zaporke i ostale postavke neće se sinkronizirati na drugim uređajima. Stoga se morate prijaviti s Microsoftovim računom i ručno unijeti zaporke.

Druga promjena vezana za račun koju biste trebali izvršiti je korištenje lokalnih računa. Nakon što isključite postavke sinkronizacije, nećete trebati Microsoftov račun svaki put kada se prijavite na svoje računalo. Umjesto toga, možete stvoriti novi lokalni račun s novim korisničkim imenom i lozinkom, posebno za vaše računalo. Slijedite ove korake za promjenu ove postavke:

 1. Idite na Postavke
 2. Idite na Računi
 3. Odaberite svoje podatke
 4. Kliknite na Prijava s lokalnim računom
 5. Slijedite upute i stvorite korisničko ime i lozinku
 6. Napravite nagovještaj za lozinku, radi dodatne zaštite i u slučaju da zaboravite novu lozinku

Ako to učinite, Microsoft će spriječiti prikupljanje informacija o vama. Ali, za sinkronizaciju datoteka, korištenje usluga poput OneDrive, Office 365 ili OneNote i kupnju iz Windows Store-a, morate se prijaviti s Microsoftovim računom.

Promijenite postavke otkrivanja lokacije i aktivnosti

Na našim mobilnim uređajima zadržavamo postavku lokacije u različite svrhe, poput upotrebe aplikacije Karte. Iako je ova značajka za našu udobnost, ostavljajući je stalno na raspolaganju može značiti da vas bilo tko može pratiti. Aplikacije i oglašavači treće strane mogu pristupiti vašoj lokaciji. Jednom kada uključite lokaciju, Windows 10 pohranjivat će je do sljedeća 24 sata. Svaka aplikacija s dopuštenjem lokacije koju upotrebljavate u tom vremenskom okviru dobiva te podatke. Isključite lokaciju pomoću ovih koraka:

 1. Idite na Postavke
 2. Idite na privatnost
 3. Kliknite na Lokacija
 4. Promijenite gumb za isključivanje pod Položaj na Isključeno

Možete ograničiti pristup pojedinačnim aplikacijama ili čak postaviti zadanu lokaciju. Na kraju, idite na nadzornu ploču privatnosti Microsoftovog računa i provjerite koje se informacije spremaju u oblak. Podaci o lokaciji možete pronaći, aktivnosti pregledavanja u programu Microsoft Edge i povijest pretraživanja.

Svakom Microsoftovom računu dodjeljuje se jedinstveni ID oglašavanja. Ovim, tvrtka prikuplja vaše podatke i isporučuje personalizirane oglase na više platformi. Nakon prijave s Microsoftovog računa na Windows 10, ti oglasi slijede vas na vaše računalo. Možete ih vidjeti i u samom izborniku Start. Evo kako možete ograničiti njihov pristup:

 1. Idite na Postavke
 2. Idite na privatnost
 3. Kliknite Općenito
 4. Promijenite gumb za isključivanje na Isključeno

To neće zaustaviti prikazivanje oglasa, ali nećete biti bombardirani personaliziranim oglasima. Možete zadržati svoje postavke skrivene od znatiželjnih oglašivača. Da biste se potpuno odustali, posjetite isključivanje od oglašavanja stranicu na službenom web mjestu Microsofta.

Sakrijte svoju IP adresu računala sa sustavom Windows 10

Ima prednosti, puno ih je što možete iskoristiti skrivanjem svog IP-a na sustavu Windows 10; postupak kao takav može se provesti putem VPN-a. Ako bi Windows 10 preuzeo Microsoftov operativni sustav, instalirati VPN na njemu bilo bi pametno. Prikrivanjem vaše javne IP adrese dobivate šifriranje cjelokupnog internetskog prometa. To znači da nitko ne može špijunirati ono što radite na mreži. Evo kako je to učinjeno:

 1. Prijavite se kod pružatelja VPN usluga.
 2. Preuzmite i instalirajte VPN na svoje računalo.
 3. Pokrenite aplikaciju i prijavite se.
 4. Odaberite jedan od VPN poslužitelja i povežite se s njim.
 5. Provjerite svoju IP adresu putem web stranice poput WhatIsMyIP.network kako biste bili sigurni da je promjena izvršena.
 6. Uspješno ste sakrili svoju IP adresu.

Ako ne želite da vam internetski, hakeri ili web stranice preskaču vaše internetske aktivnosti, tada vam VPN pruža zaštitu koja vam je potrebna. Ne samo bilo koji VPN može vas zaštititi od zlonamjernih napada i bijesnog špijuniranja, ali ExpressVPN limenka. U pogledu najboljih VPN-ova za Windows 10, pogledajte popis u nastavku.

Poanta

Vaša sigurnost je vaša odgovornost i morate voditi računa o zaštiti svojih privatnih podataka. U današnje doba, kada privatnost pojedinaca ne znači ništa za profitne tvrtke i oglašivače, moramo gledati u leđa. Stoga iskoristite ove savjete i isključite gornje značajke da biste povratili svoju privatnost.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map