Provjeravate li dopuštenja prije instaliranja Androidovih aplikacija?

Kad god preuzmete aplikaciju za Android, od vas se mora odobriti dopuštenje. Ako ste poput većine ljudi, klikom na Dozvoli, čak i ne čitajući dopuštenja, kako bi se aplikacija mogla instalirati. Problem je – ta aplikacija sada ima pristup svim podacima i hardveru na vašem Android uređaju. Dopuštenja će se uglavnom odnositi na izvedbu aplikacije. Na primjer, ako instalirate uslugu identifikacije pozivatelja, trebat će joj pristup vašim kontaktima, SMS-om i drugim porukama.


Oni se nazivaju normalnim dopuštenjima. A onda postoje i druge vrste dozvola koje mogu ugroziti vašu privatnost. Bez obzira na to što ste oprezni s onim što preuzmete iz Trgovine Play, trebali biste biti dobro informirani o dozvolama aplikacija zbog sigurnosti svog uređaja..

Kako pametno koristiti dozvole za aplikacije za Android

Kako pametno koristiti dozvole za aplikacije za Android

Što su “opasna dopuštenja”?

Normalna dopuštenja su u generičke svrhe, što znači da su ta dopuštenja samo po sebi razumljiva. Ako instalirate aplikaciju za Android, nema potrebe objašnjavati da se aplikacija može povezati s internetom bez vašeg dopuštenja. To je slučaj sa svim aplikacijama koje instalirate. To su zadane postavke dozvola i ne predstavljaju rizik za vaše osobne i privatne podatke.

No, neke zlonamjerne aplikacije prelaze preko svojih zahtjeva kako bi pristupile vašim kontaktima, kameri, datotekama, e-porukama i osobnim podacima. Ta se dopuštenja ni na koji način ne odnose na glavnu svrhu instalirane aplikacije. Ovo su ‘opasna dopuštenja’ kojih biste trebali imati na umu. Za početnike je uvijek pametno provjeriti je li određena aplikacija sigurna za instaliranje na vašem Android uređaju ili ne.

Kako pametno koristiti dozvole za aplikacije za Android

Na primjer, izvanmrežni rječnik engleskog jezika možda će trebati pristup vašem mikrofonu za izgovor, ali on definitivno ne mora znati vašu lokaciju. Dakle, kako koristiti dozvole aplikacija za Android na pametan način i na koje aspekte treba paziti?

1. Pročitajte dopuštenja prije instaliranja aplikacije

U trgovini Google Play potražite aplikaciju, a u podacima razvojnog programera kliknite “Podaci o dozvolama” koji se nalaze pri dnu i ovdje možete pronaći potrebno dopuštenje.

2. Koristite antivirus

Da biste ograničili posebna dopuštenja za određene aplikacije, možete koristiti antivirusni softver instaliran na uređaju provjeravanjem dopuštenih riba i skica. Zakažite pravovremeno skeniranje za filtriranje opasnih aplikacija.

Provjerite postavke sustava

Za instalirane aplikacije provjerite dopuštenja tako da otvorite postavke i posjetite dopuštenja aplikacije. Alternativno, saznajte koje aplikacije imaju pristup određenoj funkcionalnosti. Saznajte aplikacije koje zahtijevaju više dozvola nego što im je potrebno.

Svaki Android uređaj osim općih dozvola ima posebne povlastice. Oni su:

Povlastice administratora uređaja ili administratorska prava

Ovo su dozvole kojima pristupa antivirusni softver ili ugrađene sigurnosne aplikacije na uređaju, poput protuprovalnih aplikacija koje se ne mogu deinstalirati..

Trajno brisanje svih podataka s uređaja i zaključavanje nekih aplikacija nakon niza neuspjelih pokušaja otvaranja ili promjene lozinki – sve su to administratorska prava. Zlonamjerne aplikacije s sumnjivim zahtjevima za dozvolom mogu oštetiti podatke koristeći administratorska prava.

Root privilegija ili pristup root

Ovo su najopasnije postavke dopuštenja, jer ako zlonamjerna aplikacija može pristupiti korijenskim privilegijama, vaši podaci nisu sigurni, bez obzira na dopuštenja koja ste ograničili za aplikaciju. No, na sreću, Android je ugradio sigurnost da blokira takva dopuštenja.

Ostala opasna dopuštenja od kojih morate biti oprezni

Aplikacija za društvene medije koja dijeli fotografije ima pristup kameri, a potom i galeriji. Neke se funkcije grupiraju zajedno, a pristup jednoj podrazumijeva dozvolu za pristup svemu u toj grupi. To bi moglo pisati loše vijesti u nekim slučajevima.

Aplikacije za kontakt, telefon i poruke

Oni zahtijevaju pristup telefonskom broju, popisu poziva, prosljeđivanju poziva, govorne pošte, kontakte, SMS, WAP push poruke, MMS poruke, poruke davatelja usluga, kao i vaše podatke o naplati. Većina kontakata sinkronizira se i s Google računom ili drugim računima e-pošte.

Koliko god vam aplikacije pružale praktičnost, ako je instalirana aplikacija zloćudna, ona može prikupljati vaše osjetljive podatke da bi špijunirali vaš telefon i navike slanja poruka te ih upotrebljavali protiv vas. Oni mogu prikazivati ​​ciljane oglase na svom uređaju ili čak slati i primati e-poštu, poruke, ciljati kontakte prijevarama i upućivati ​​telefonske pozive bez vašeg znanja. Pretplata na neželjene plaćene usluge, upućivanje poziva premium dobavljačima usluga mogu naplatiti račune kroz krov.

Kamera i mikrofon

Neke aplikacije imaju pristup mikrofonu vašeg pametnog telefona. Oni su korisni za vašu dikciju ako, recimo, učite novi jezik ili izrađujete podcast, itd. Aplikacije za uređivanje fotografija i aplikacije za fotoaparat imaju dopuštenje za fotografiranje. Tamnija strana njih je ta što mogu koristiti ta dopuštenja za pravljenje tajnih audio ili video zapisa osobnih razgovora.

Mjesto

Da biste rezervirali taksi ili aplikaciju za e-trgovinu, dijelite svoju lokaciju. Aplikacije mogu pratiti gdje se nalazite geografskim označavanjem fotografija i zloupotrijebiti podatke za kaznena djela.

skladištenje

Većina aplikacija traži dozvolu za preuzimanje datoteka u direktorij. Spremljeni dokumenti i povjerljive datoteke dovode se u opasnost ako ih se uhvate skrivene aplikacije.

Aplikacije za kalendar i za fitness

Aplikacije za praćenje zdravlja koriste se tjelesnim senzorima za špijuniranje vašeg zdravstvenog stanja i kalendara mogu unositi promjene u vaš raspored i vrijeme sastanka zbog čega ćete propustiti ključne događaje.

Kako uključiti ili isključiti dozvole za Android aplikacije

Da biste promijenili dopuštenja koja ste odobrili određenoj aplikaciji, slijedite ove korake:

  1. Na svom uređaju otvorite glavni postavke app postavke.
  2. slavina Aplikacije ili Upravitelj aplikacija (ovisno o vašem uređaju, ovo može izgledati drugačije).
  3. Dodirnite aplikaciju koju želite ažurirati.
  4. slavina dozvole.
  5. Uključite ili isključite dopuštenja.

Uvijek provjerite svoja dopuštenja za Android aplikaciju

U prethodnim verzijama Androida nije bilo mjesta za prilagodbu dozvola koja možete dodijeliti aplikaciji. Nije vam bilo dopušteno odabrati ograničenje pristupa koju je aplikacija imala vašim podacima. Ako ste prihvatili uvjete, aplikacija je instalirana, inače morate potražiti drugu sličnu aplikaciju.

Ali nakon izdavanja Androida 6.0 Marshmallow krajem 2015., sada možete preuzeti i instalirati aplikaciju, a zatim postaviti dozvole ograničene samo na one koje odaberete. Dok ažurirate neke aplikacije, možda ćete primijetiti da dobivaju istu obavijest dva puta; drugi je iz Androida koji je stvarni zahtjev za dozvolom.

Također, možete odlučiti želite li instalirati ažuriranja i / ili se odlučiti za dodatna dopuštenja poput kupnje putem aplikacije. Ipak, postoji mnogo novijih aplikacija programera koji su namjerno postavili zahtjev za dozvolu aplikacije da se pojave prije instalacije.

Google je uputio programere aplikacija da objasne dopuštenja korisnicima i da postoje sigurnosne mjere za blokiranje zlonamjernih aplikacija. No važno vam je da pažljivo pročitate i razumijete dopuštenja prije nego što kliknete gumb za prihvaćanje tijekom instaliranja Android aplikacije. Za dodatnu sigurnost i privatnost uvijek je dobro koristiti VPN na svom Android uređaju.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me