Sve što trebate znati o korijenskim paketima

Rootkiti rastu kao glavni razlog za zabrinutost stručnjaka za kibernetičku sigurnost. Iako je njihovo podrijetlo vrlo bezopasno, korišteni su u različite zloćudne svrhe. Rootkiti u osnovi omogućavaju hakerima pristupiti računalima i sustavima koji dopuštaju samo ovlašteni pristup. Ovi su softverski alati postali nevjerojatno popularni jer su tvrtke počele postajati sve sigurnije i hakiranje se sve više usložnjava i otežava. Dopustite da vam kažemo što trebate znati o Rootkitsima i kako možete ostati zaštićeni od njih.

Sve što trebate znati o korijenskim paketima

Sve što trebate znati o korijenskim paketima

Točno su Rootkiti?

U principu, Rootkits nisu zlonamjerni softver jer ih mogu legalno koristiti agencije za provođenje zakona, tvrtke, pa čak i privatne osobe. Primarna svrha Rootkita je omogućiti praćenje i praćenje korisničkih aktivnosti dok su prijavljeni. Stoga mogu biti važan alat za sigurnost i nadzor policijskih i poslovnih poduzeća ako se pravilno koriste. Neki roditelji također koriste Rootkits za praćenje postupaka svoje djece.

Nažalost, Rootkits je postao široko popularan za sasvim drugačiju svrhu. Hakeri ih uvelike koriste za dobivanje ilegalnog pristupa računalima. Također, Rootkiti su se prije svega instalirali na uređaje koji koriste zloglasni maljanski Trojan Horse. Zbog toga se oni prema zadanim postavkama smatraju zlonamjernim softverom. Međutim, Rootkiti ih definiraju zbog načina na koji se koriste.


Kako korijenski programi predstavljaju kompjuterske uređaje?

Rootkiti se najčešće koriste kao spyware uređaji. Kiber kriminali su širom svijeta vrlo poznati. No, za razliku od automatiziranog zlonamjernog softvera nekih drugih vrsta, oni ne mogu sami zaraziti uređaje. Cyber-kriminalac će morati izigrati bilo kojeg korisnika interneta da instalira rootkit na svoj uređaj.

To se najčešće događa tako što žrtva vjeruje da je njihov uređaj hakiran. Kiberkriminalac potom upućuje žrtvu da obavijesti o instaliranju rootkita kako bi se riješio infekcije.

Drugi glavni razlog zašto su se korijeni korijena ponovno pojavili kao popularan izvor za hakiranje jest taj što mogu stvoriti botnete.

U osnovi su to velike zakrpe datoteka koje se često koriste za pretvaranje računala u rudarske svrhe. Konkretno, oni se koriste za iskopavanje kriptovaluta određenih vrsta. Također se mogu koristiti za pokretanje napada distribuiranog uskraćivanja usluge (DDoS) zajedno s drugim vrstama cyber kriminala.

Unatoč činjenici da Rootkiti mogu biti vrlo sofisticirani, njihovo najčešće ulazak je kroz ljudsku grešku. Odnosno, korisnik je primoran da ovaj softver sam instalira. To softveru i njegovim tvorcima omogućuje pristup uređaju, poslužitelju ili čak mreži.

Uobičajeno sredstvo za prevaru žrtvama u preuzimanju Rootkita je putem e-pošte ili aplikacija za razmjenu trenutnih poruka. Nakon što je Rootkit instaliran, on pruža hakeru potpuni pristup žrtvinom računalu.

Da li je moguće otkriti korijenske redove nakon što su instalirani?

Postoji puno sigurnosnog softvera koji vam može pomoći u otkrivanju virusa i drugog zlonamjernog softvera na vašem uređaju. Međutim, isto se ne može reći za Rootkits. Razlog za to je čista raznolikost korijena Rootkita koja postoje na tržištu. Sve je to jednostavno nemoguće pretraživati, jer zaštitarske tvrtke o njima znaju malo. Do trenutka otkrivanja takvih rootkita uređaj je već znatno zaražen.

Drugi problem u otkrivanju Rootkita je taj što oni mogu ležati neaktivno. Korisnici uglavnom ni ne znaju da je njihov uređaj zaražen. Osim neke neuobičajene aktivnosti, uređaj djeluje sasvim u redu. Ako želite znati postoji li Rootkit na vašem sustavu, tada možete pokrenuti skeniranje memorije.

Međutim, skeniranje vaše memorije moći će tražiti samo određene vrste Rootkita. Kao takav, ne postoji sveobuhvatan način otkrivanja svih vrsta korijena.

Najbolji i najpraktičniji način za otkrivanje Rootkit aktivnosti na vašem uređaju je promatranje. Trebali biste pripaziti kako vaš uređaj radi tijekom određenog razdoblja. Ako je vaš uređaj doista zarazio Rootkits, tada ćete vidjeti probleme na nekoliko područja. Najčešće ćete vidjeti probleme u pristupu ključnim sistemskim datotekama ili ćete morati stalno resetirati dopuštenja vatrozida. To su znakovi da je na vaš uređaj infiltriran softver Rootkit.

U slučaju da otkrijete da na uređaju imate Rootkit, preporučuje se potpuno čišćenje. Morate izbrisati cijeli sustav jer ne postoji način za mjerenje koliko je datoteka ugroženo.

Kako mogu zaštititi svoj uređaj od korijenskih korita?

Budući da je uklanjanje korijena vrlo težak proces, najbolje je izbjeći ih. Konvencionalni antivirusni softver uglavnom je neadekvatan u pružanju zaštite jer djeluje tek nakon što su instalirani Rootkiti. Dakle, neposredna potreba obrane protiv Rootkita je ne dopustiti im da uđu u vaš sustav.

Ako niste spremni ulagati u sigurnosne uređaje na mreži, tada je sigurno pregledavanje najbolji način za izbjegavanje Rootkita. Budite svjesni svih najnovijih vrsta prijevara i tehnika hakiranja koje su na tržištu. Također biste trebali razumjeti izvornu sigurnosnu mjeru protiv bilo kojih takvih pokušaja. Provjerite je li vaš osnovni OS ažuriran i u skladu s najnovijim tehnološkim dostignućima.

VPN-ovi ili virtualne privatne mreže jedna su od rijetkih tehnologija koja može učinkovito blokirati Rootkits i druge zlonamjerne programe. Međutim, ne mogu se vjerovati svim vrstama VPN-a. Pokušajte nabaviti VPN koji nudi ugrađeni vatrozid i detektor zlonamjernog softvera. Besplatni VPN-ovi ne nude dodatne značajke pa osigurajte pouzdan plaćeni VPN.

Izbjegavajte VPN koji nude velike telekomunikacijske tvrtke. Oni nemaju dobru evidenciju i ne možete im vjerovati da će vaše podatke čuvati privatnima. Kad se odlučite za VPN, svi vaši podaci pregledavaju se skriveni od vanjskih agenata. Međutim, vaš pružatelj VPN usluga moći će ga vidjeti. Sad, politika privatnosti koju nude određuje koliko privatnosti nude. Dakle, trebali biste pročitati izjavu o pravilima i odabrati pravi VPN za svoje potrebe.   

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me