Telia je prisiljena na otkrivanje osobnih podataka korisnika

Švedski pružatelj internetskih usluga Telia sada je prisiljena na otkriti osobne podatke koja pripada 8.600 švedskih IP adresa za koje se sumnja u ilegalnu razmjenu datoteka. Sud za patente i tržište objavio je jučer presudu. Danska pravna tvrtka Njord iznijela je slučaj na sud. Kao rezultat toga, Telia mora otkriti osobne podatke o ljudima za koje se vjeruje da preuzimaju piratski materijal putem P2p aplikacija poput bittorrent ili uTorrent. Otkrivene informacije uključivat će podatke tih ljudi e-poruke, brojevi telefona i fizičke adrese. Njord će kontaktirati te prekršitelje autorskih prava i prisiliti ih na bilo koga platiti nagodbu ili iznijeti slučaj na sud. Još jedan je tužan dan za sve koji se bave internetskom privatnošću. Odluka dolazi tjednima nakon što je Bredbandsbolaget, još jedan švedski davatelj internetskih usluga, bio prisiljen svojim korisnicima onemogućiti pristup Pirate Bayu.

Telia je prisiljena na otkrivanje osobnih podataka korisnika

Telia je prisiljena na otkrivanje osobnih podataka korisnika

Telia će otkriti osobne podatke korisnika

Telinin tiskovni službenik Inger Gunterberg izjavio je da “Vjerujemo da je privatnost naših kupaca nevjerojatno važna, ali sada je došlo i presuda i moramo je slijediti.” 

To znači da Njord Lawfirm sada može slati pisma o kršenju autorskih prava osobama za koje se čini da su odgovorne za IP adrese koje se koriste za dijeljenje datoteka i preuzimanje torrenta. Advokatska tvrtka je navela da neće voditi slučaj ako sud plati naknadu od 2000-3000 SEK. Ta cifra otprilike iznosi od 240 do 330 dolara.


To je zahtijevao i Njord Tele2, Telenor i Bredbandsbolaget također moraju otkriti osobne podatke svojih korisnika. Dakle, ako živite u Švedskoj, ovdje se ugrožava vaša internetska privatnost.

Kako mogu biti uhvaćen u bujici?

Kad god sudjelujete u dijeljenju datoteka ili torrentu, vaša se IP adresa dodaje u bujicu bujica. Drugim riječima, IP adresa svih koji sadi ili pregledavaju istu torrent datoteku postaje javna. Telia može pristupiti tom torrentu i potom provjeriti svaku IP adresu koja preuzima tu bujicu.

Nakon toga, Njord šalje IP adresi osumnjičenu za nelegalno dijeljenje datoteka Teli koja zauzvrat pruža osobne podatke svakoga tko koristi tu IP adresu.

Jedini način da vas ne uhvate je skrivanje vaše IP adrese dok se buji. Upotreba VPN-a je najbolji način da ostanete anonimni kad god preuzimate filmove, glazbu, aplikacije ili TV emisije na mreži.

Kako zaštititi svoju privatnost pomoću VPN-a

I dalje možete svakodnevno obavljati online aktivnosti bez brige o autorskim trolovima koji špijuniraju ono što radite. Sve što trebate učiniti je koristiti virtualnu privatnu mrežu. Spajanje na VPN poslužitelj omogućava vam da kriptirate sav svoj promet, kao i da sakrijete svoju IP adresu.

  • Umjesto da se IP adresa doda u torrent roj datoteke koju preuzimate, dodaje se IP adresa VPN poslužitelja na koji vam je stavljen priključak..
  • Preuzmi bujice anonimno sve dok ste spojeni na VPN poslužitelj.
  • VPN vam također omogućava pristupnim mjestima zabranjen vaš ISP kao što su Pirate Bay ili KickAss torrenti.
  • VPN možete koristiti za zaobići geografska ograničenja i pristupati geoblokiranim streaming kanalima u Švedskoj. Drugim riječima, deblokirajte američki Netflix, HBO GO, BBC iPlayer i mnoge druge.

Kako postaviti VPN da anonimno preuzme Torrents

Postavljanje VPN veze lakše je nego što mislite. Proces kreiranja vašeg VPN računa i povezivanja na VPN poslužitelj može trajati manje od 10 minuta. Slijedite ove upute za preuzmite bujice anonimno bez obzira koji ISP koristite.

  1. Prvo se prijavite kod pružatelja VPN-a. Provjerite podržava li vaša VPN usluga stvarno P2P aplikacije.
  2. Zatim preuzmite VPN aplikaciju s web stranice svojih pružatelja VPN-a na svoj PC, Mac, Android ili iOS uređaj.
  3. Sada pokrenite aplikaciju i za prijavu koristite svoj VPN račun.
  4. Konačno, iz aplikacije se povežite s VPN serverom.

Ako se vratite na WhatIsMyIP.Network nakon što se povežete s VPN poslužiteljem, vidjet ćete IP adresu tog VPN poslužitelja umjesto vaše. Sve aplikacije i web mjesta koja posjetite ili koristite također će vidjeti IP VPN poslužitelje, a ne vaše.

U pogledu s kojim se pružateljem VPN-a trebali prijaviti, morate provjeriti da VPN davatelj na koji se na kraju prijavljujete ne vodi evidencije svojih aktivnosti pregledavanja.. ExpressVPN dobar je primjer VPN usluge prilagođene P2P.

Telia je prisiljena objaviti osobne podatke svojih korisnika – što slijedi?

Politika davatelja internetskih usluga koji dijele osobne podatke svojih korisnika s trolovima s autorskim pravima nova je na Švedskoj. Međutim, korisnici interneta u drugim zemljama kao što su Velika Britanija, SAD i Njemačka trpe takve mjere već godinama. Mi, kao krajnji korisnici, ne možemo puno učiniti na promjeni takvih pravila, ali možemo poduzeti dodatne korake da zaštitimo našu internetsku privatnost pomoću VPN-a..

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me