Tko stvara računalne viruse i zašto?

Koji je najveći strah od svih korisnika računala? Virusi. Čak je i osoba s malo računalnog znanja svjesna virusa (iz virtualnog i ne virtualnog razloga sigurno!). Oni su nepredvidivi, neočekivani i poprimaju različite oblike. Nakon što se vaš uređaj zarazi, put do oporavka dug je i težak. Pa zašto bi iko uopće želio stvarati viruse?


Tko stvara računalne viruse i zašto?

Tko stvara računalne viruse i zašto?

Kako je sve počelo?

Postoji mnogo razloga zbog kojih bi itko želio stvoriti malware (ukratko za zlonamjerni softver). Oni mogu biti u obliku virusa, crva, trojanskih konja, špijunskog softvera i mnogih drugih. U odnosu na to koliko je opasan zlonamjerni softver postao ovih dana, virusi su prilično pripitomljeni 1971. godine kada je izumljen prvi računalni virus.

To su bili neškodljivi virusi koji nisu imali nikakvog učinka na uređaj ili program. Naravno, Internet se tada još nije ni razvio, tako da se ova vrsta zlonamjernog softvera širila samo preko disketa.

Danas postoje milijuni računalnih zlonamjernih softvera i mogu se širiti na različite načine. Kliknete na vezu, preuzmete datoteku ili pristupite neosiguranoj vezi … sve to može dovesti do zaraze vašeg računala ili uzimanja talaca ili ukradenih vaših osobnih podataka..

Hakeri i cyber-kriminalci uglavnom stoje iza širenja računalnih virusa. Međutim, oni nisu jedini. Vladine agencije poput NSA-e također igraju ključnu ulogu u izvršavanju računala sa svim vrstama virusa i ransomwarea. Te agencije koriste takve metode kako bi ukrale vitalne informacije iz drugih zemalja u onome što je postalo poznato kao Cyberwarfare.

Što je virus?

Što je virus? To je zlonamjerni komad koda koji se umeće u računalni program. Postoje tri vrste virusa. Prvi tip je skupina novih programera ili kodičara koji žele isprobati svoja nova saznanja, ali ne pronalaze bolju opciju.

Mnogi od zlonamjernih kodova koje napišu izumiru i ne puštaju se u sustav. Drugi tip čine studenti koji tek treba savladati programiranje. Virusi koje pišu su slabi i uopće nisu štetni. Treća i najopasnija vrsta pisaca su iskusni programeri i računalni profesionalci koji stvaraju malware zbog svojih osobnih, sebičnih interesa. Kad se puste, ti virusi zaraze stotine uređaja i poremete sustav. Ovo je vrsta zlonamjernog softvera kojeg se sada toliko bojimo.

Zašto virusi uopće postoje? Koja je njihova svrha?

Kao što je spomenuto ranije, postoji nekoliko razloga za stvaranje virusa. Neki od njih su:

Uzeti računalo taoca

Ransomware – vrsta virusa koji uzima vaše računalo u taoce i zahtijeva novac – nedavno je viđena široko. Svrha ovog virusa je preuzeti kontrolu nad računarom i natjerati ga da obavlja određeni zadatak.

Ransomware se širi putem e-pošte, privitaka i veza na zlonamjerne web lokacije. To se radi kako bi se naudilo suparničkim mjestima, ili iznuđivalo novac ili se neki drugi posao obavio uzimanjem računala kao taoca. To je obično mreža računala kojima upravlja glavno računalo.

Ukrasti novac

Ti se virusi obično preuzimaju kao besplatni alati za uklanjanje virusa koji skeniraju računalo. Nakon što je skeniranje dovršeno, korisnik dobiva poruku da je alat otkrio određeni virus i da bi ga uklonio, potrebno je kupiti kompletnu aplikaciju.

Kada je kupnja izvršena, novac ide osobi koja upravlja virusom. U drugim slučajevima, virus može navesti korisnika na dijeljenje osjetljivih informacija poput podataka o kreditnoj kartici koje napadač koristi u svoju korist.

Ukrasti osjetljive podatke

Ova vrsta zlonamjernog softvera koristi metodu blokade ključeva za krađu osjetljivih podataka. Kada se virus preuzme na računalo, on koristi blogove za blogove kako bi stvorio zapis svega što se upiše u računalo, uključujući e-poštu, lozinke, financijske podatke, povijest chatova i još mnogo toga. Krađa takvih podataka može dovesti do gubitka novca, a može rezultirati i krađom identiteta.

Da se osveti

Virusi se često koriste za zarazu računala ili softverskog programa suparničke tvrtke ili se to može osvetiti nekome. Pisci virusa mogu imati vlastiti osobni plan iza puštanja zlonamjernog softvera u sustav. U drugim slučajevima, virus se može pustiti u računalni sustav samo kako bi se dokazao koliko je sustav ranjiv. Ovih dana nema previše zlostavljanog računala (jer zaustavlja širenje virusa na druga računala), ali virusa sposobnih za omalovažavanje mreže postoji u dosta. Oni su neki od najpoželjnijih virusa.

Kako ostati siguran?

Virusi su dizajnirani za puno svrhe, ali svi imaju isti ishod: poremećaj računalnog sustava. Nekoliko je mjera predostrožnosti koje možete poduzeti kako ne bi došlo do zaraze uređaja. Najvažnije je postavljanje antivirusnog softvera na vaše računalo ili pametni telefon. Protuvirusni programi poput Avast i AVG prva su linija obrane od različitih internetskih prijetnji poput virusa, zlonamjernog softvera i ransomwarea. Uz to, nikad ne klikajte na veze koje izgledaju sumnjivo. Bilo da to bude u vašoj poštanskoj pošti ili web lokacijama koje posjetite. Konačno, uvijek se savjetuje povezivanje s VPN serverom kad god idete na mrežu. To će vam omogućiti da kriptirate sav svoj internetski promet. Na taj ćete način spriječiti da potencijalni napadi prisluškuju ono što radite dok pregledavate web.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me