Što i koliko Google zna o vama

Googleov tehnološki gigant postao je sinonim za pretraživanje Weba. Toliko da više ne tražimo informacije – to objavljujemo. Gotovo sve Googleove usluge su besplatne, od Gmaila do Hangoutsa do YouTubea. Iako za pristup tim uslugama ne moramo ništa platiti, nešto drugo moramo platiti – naše privatne podatke.


Nadalje, nije tajna da najveći dio Googleovog prihoda dolazi od oglašavanja. Sigurno ste primijetili oglase relevantne za vašu nedavnu povijest pretraživanja koji se magično prikazuju dok pregledavate web. Na primjer, tražite obuću, a uskoro se na vašem feedu počinju prikazivati ​​oglasi iz mrežnih trgovina cipela. Svi znamo da Google upotrebljava naše podatke za prikazivanje relevantnih oglasa. No koliko Google zapravo zna o nama i koliko je to sigurno?

Što i koliko Google zna o vama

Što i koliko Google zna o vama

Što i koliko Google zna o vama

Evo kako Google prikuplja vaše podatke s usluga koje koristite:

Google web povijest

Najočitiji način da Google prikupi vaše privatne podatke je putem web povijesti na svim uređajima koji su registrirani na Googleu. Ova značajka omogućuje Googleu da prilagodi buduća pretraživanja na temelju vaše povijesti. Iako je ovo korisno u nekim slučajevima, oglašivačima također omogućuje pristup vašim podacima i prikazivanje relevantnih oglasa.

Google također prati ostale stranice koje posjećujete pomoću praćenja kolačića te Google AdSense i Analytics. Možete promijeniti svoje postavke tako da otvorite Googleove postavke oglasa koje omogućuju isključivanje oglasa ili promjenu vrste oglasa koju želite vidjeti..

YouTube

Gotovo svi pristupaju YouTubeu jer je to najlakši način za gledanje videozapisa na mreži. No, YouTube također prati vašu povijest, vaša pretraživanja i pretplate kako bi Google mogao znati i razumjeti više o vama. Vi – ili bilo tko s pristupom vašem Google računu – možete pregledavati ovu povijest na Google nadzornoj ploči.

Google Plus

Facebook je stigao puno prije Google Plus-a i naučio je Google mnogo toga o prikupljanju korisničkih podataka. Google Plus je mnogo sličan Facebooku kada je u pitanju prikupljanje vaših podataka. Od mjesta na kojem živite, čime zarađujete za života onima koje slijedite, Google sve to prati. Google također može pregledati slike koje prenosite, ljude koje označite u njima, pa čak i poruke koje šaljete. Da, više ništa nije privatno.

Gmail

Ako ste mislili da su vaše e-poruke barem privatne, razmislite ponovo. Google mini Gmail podatke kako bi dobio informacije koje se zatim rasprodaju oglašivačima. Te informacije, zajedno s podacima o vama koje ste pronašli javno, koriste se za prikazivanje ciljanih oglasa. To uključuje i GTalk, Gmail-ovu uslugu za chat. Čitava je povijest chatova spremljena, a Google je slobodan za pregled i korištenje podataka.

Google vožnja

Prema Googleovim uvjetima pružanja usluge zadržavate vlasništvo nad datotekama na Google disku, ali Google ih može pogledati u bilo kojem trenutku. To znači da vaši podaci s Diska također nisu privatni. Postupak rudarjenja podataka s Diska puno se razlikuje od načina na koji se miniraju podaci na Gmailu, i iako je vaš sadržaj i dalje vaš, nije zaista privatan.

Android

Ne zaboravimo na Android, operativni sustav koji većina pametnih telefona i tableta danas koristi. Ako imate telefon sa Androidom, zasigurno imate Google račun, pa Google besmisleno lako može pratiti vaše podatke, čak i ako niste na računalu.

Android telefoni imaju GPS i praćenje lokacije, a to znači da Google upoznaje gdje živite, koja vas mjesta često i koja lokalna proganjanja predstavljaju vaše omiljene. Ako prijeđete na alat Povijest lokacija, možete vidjeti sve podatke koje Google ima o vama, a čak možete odabrati brisanje tih podataka. Nije poznato hoće li uklanjanje povijesti iz telefona ukloniti i iz Googleove baze podataka.

Android sigurnosna kopija usluga je koristan alat u slučaju da oštetite telefon ili ga izgubite. Ali to je također veliko pitanje. Prilikom sigurnosne kopije uređaja svi se podaci na vašem telefonu, uključujući aplikacije i lozinke, pohranjuju na Googleovim poslužiteljima.

To znači da Google može lako upotrebljavati informacije ili ih dobiti na zlonamjerni način poput hakiranja Googleovih poslužitelja. Ako netko stekne pristup vašem Google računu, lako može dobiti te informacije registracijom novog telefona.

Kako spriječiti Google da vas špijunira

Ako vas brine što Google toliko zna o vama, instalacija virtualne privatne mreže najbolja je opcija. VPN čuva povijest pregledavanja privatnim i čini vaše mrežne aktivnosti sigurnijima. Evo najboljih VPN usluga koje možete koristiti da biste dodali dodatni sloj sigurnosti i privatnosti svim svojim mrežnim poslovima. Za detaljniji pregled i više informacija o VPN-u, pročitajte ovaj pregled.

Britanska web stranica “The Mirror” sastavila je i koristan vodič o tome kako očistiti svoj škriljevac i izbrisati sve podatke koje Google ima na sebi.

Koliko Google zna o vama – završite

Googleovoj sjeni nije lako pobjeći ako ste na mreži. Dajete po mnogo čemu sve što radite putem interneta, uključujući povijest pretraživanja, lozinke i vaše osobne podatke. Googleove namjere nisu zlonamjerne. Budući da od reklama ostvaruju najviše profita, oni prikupljaju vaše podatke kako bi vam pokazali oglase koji bi vam mogli biti relevantni i korisni.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me