Što je bloatware? Vodič za početnike

Kada kupite novi uređaj, bilo da se radi o Android mobilnom ili Windows računalu, očekujete da je čist i netaknut. Pa, da je to bio slučaj, sada to ne biste čitali. Vjerojatno ste primijetili da je vaš uređaj začepljen nepotrebnim unaprijed instaliranim softverom, zar ne? Da, to je ono što nazivamo Bloatware. Imate pitanja koja se tiču ​​stvari, a ja imam odgovore. Evo svega što trebate znati o Bloatware-u.


Što je Bloatware?

Što je Bloatware?

Potrošni materijal 101

Ovaj softver dolazi u mnogo različitih oblika. Većina bloatwarea nije opasna, ali može usporiti sustav i zauzeti prostor na tvrdom disku. Da vam pružim primjer, upotrebljavate li Samsung uređaj? Pokušajte deinstalirati Youtube. Pa, ne možete Aplikacija je unaprijed instalirana na vašem uređaju i nije je moguće ukloniti. To bi moglo biti zbog toga što programeri Youtubea plaćaju novac za instaliranje svojih proizvoda na Samsung uređaje.

Ista stvar se odnosi i na ostale aplikacije koje su upravo tu. Na primjer, sumnjam da je itko od vas koristio Samsung Pass ili čak znam o čemu se radi. Međutim toga se ne možete riješiti bez obzira na to što radite. Ovo je savršen primjer za Bloatware. Tehnički je softver bezopasan, ali može drastično usporiti vaš uređaj zbog RAM-a koji troši.

Ovo je mjesto gdje postaje ozbiljno. Postoji još jedna vrsta softvera koji dolazi s web lokacija koje posjetite. I ne samo to, već neki unaprijed instalirani softver može ugroziti vašu sigurnost i privatnost. Te aplikacije mogu stvoriti sigurnosne ranjivosti preuzimanjem ažuriranja sustava i alata.

Problem je što mogu preuzeti trojanske viruse koji lako mogu ući u operativne sustave. To je problem koji je Lenovo morao proći još 2016. godine. Nažalost, u početku to nisu shvatili ozbiljno. Trebali su višemjesečni prigovori potrošača, izvještaji analitičara za cyber-sigurnost i članci o tom problemu da bi Lenovo zaustavio tu praksu.

Bloatware se također može sakriti u paketima softvera. Taj je bloatware opasniji jer često sadrži adware ili malware. Drugim riječima, to vam čini više štete nego koristi kada je u pitanju povećanje performansi vašeg uređaja.

Kako su završili na mom uređaju

Bilo da se radi o Androidu ili Windows računalu, proizvođačima je omogućeno da unaprijed instaliraju vlastite aplikacije i softver na vaš uređaj. Nije važno da li vam se sviđa ili ne, tu je da ostane. Apple također unaprijed učitava nekoliko aplikacija koje nije moguće izbrisati, uključujući dionice, vremensku prognozu i karte. Jeste li ikad probali Bixby na Samsungu?

Da, softver se ne može ukloniti i prisiljeni ste ga držati instaliranim na telefonu. Možete čak i promijeniti upotrebu gumba jer je dodijeljeno samo softveru. Dakle, pitate li se još uvijek zašto te aplikacije postoje na vašim telefonima? Opet, to je zbog toga što dobavljači softvera plaćaju proizvođačima i distributerima da svoje proizvode instaliraju na uređaje u nadi da će proširiti svoje kupce. Međutim, postepeno, maska ​​za vaganje smanjuje brzinu obrade uređaja. Zbog toga čak i za male aplikacije treba predugo raditi.

Tukući se na Mahuni

Vjerojatno želite znati kako se riješiti ovih dosadnih aplikacija koje čak i ne koristite. Srećom, postoji način da to učinite, ali to ovisi o uređaju koji koristite. Ako imate Windows Phone, možete lako deinstalirati bilo koju od ovih neželjenih aplikacija. Drugi uređaji zahtijevaju neke tehničke vještine ili neke klikove tu i tamo.

Kako ukloniti protuupalni softver na Windows računalu

Na Windows osobnim računalima najčešće utječu protupožarni uređaji. Međutim, to varira ovisno o proizvođaču. Na primjer, uređaji Acer i Asus obično sadrže manje softvera od Toshibe ili Sony.

Neke softverske programe Windowsa 10 lako se uklanja redovitim postupkom deinstalacije. Ovo se lako može raditi s nekoliko aplikacija u sustavu Windows 10, uključujući novac, vijesti, sport i nekoliko drugih koji ispunjavaju vaš Start izbornik. Dakle, na Windows računalu možete olakšati pritisak i deblokirati ga redovnom deinstaliranjem, to je stvarno lako.

S druge strane, možete kupiti već otpušteno računalo. Microsoft ima liniju računala s potpisom bez softvera treće strane. Nativne programe moglo se ukloniti bilo redovitim uklanjanjem, Powershell-om ili programima za uklanjanje velike količine softvera. Možete pronaći desetine aplikacija koje su specijalizirane za uklanjanje zaštitnih sredstava, tako da ne brinite. Pronaći ste PC sa napuhanim računalom vrlo je jednostavno, ali moram vas upozoriti, potrošit ćete još par novčića na one.

Kako ukloniti Bloatware na MacOS-u

Svi znamo da se MacOS fokusira na vlastite proizvode. To znači da nećete otkriti da na njega utječe protupožarni softver kao što je Windows PC. No ipak možete pronaći neke aplikacije koje vam čak i ne trebaju i koje biste ih trebali riješiti zbog performansi vašeg uređaja. Srećom, to možete učiniti i sa Macom, ali to zahtijeva još nekoliko koraka u ovom slučaju. Evo što trebate učiniti.

 1. Prvo, prijeđite na mapu Applications.
 2. Sada odaberite aplikaciju koju želite izbrisati i odaberite Dobijte informacije.
 3. Nakon toga pritisnite tipku Dijeljenje i dozvole
 4. Kliknite na ikonu zaključavanja. Od vas će se tražiti da pošaljete lozinku svog administratora.
 5. Napokon, omogućite privilegiju čitanja i pisanja.
 6. Sada možete izbrisati softver koji ne smatrate korisnim na računalu.

Pazite na ono što ste izbrisali jer su neke od aplikacija važan dio sustava. Možete ih stvoriti ako ih uklonite. Ako ne želite da oni zauzimaju malo prostora ili RAM-a, samo ih onemogućite.

Kako ukloniti Bloatware na Androidu

Kada je riječ o Android uređajima, možete naići na neke komplikacije. Ne možete se riješiti neželjenih aplikacija. Međutim, uvijek možete onemogućiti aplikacije koje ne želite. Slijedite korake u nastavku i bit će vam dobro:

 1. Povucite prst prema dolje s vrha Androida kojim biste se uputili Android Quick Settings.
 2. Pritisnite tipku zupčanika u gornjem desnom kutu uređaja.
 3. Odaberite “Aplikacije”.
 4. Sada odaberite aplikaciju koju želite onemogućiti.
 5. Kliknite na Force Stop i DIsable.
 6. Konačno, aplikacija se ne pokreće u pozadini. No on će i dalje biti na vašem telefonu i koristiti vaš prostor za pohranu.

Što je telefon jeftiniji, točnost softvera. Proizvođači telefona prodaju telefone za manju vrijednost dobivajući dodatni prihod od proizvođača softvera. Ako tražite telefon koji, na primjer, nema toliko softwarea kao Samsung, isprobajte Google Pixel ili Motorolu Z. Svi ovi telefoni mogu vam pružiti prirodniji doživljaj Androida.

Još jedna mogućnost da se jednom i zauvijek riješite protupožarne opreme jest korijeniti uređaj koji koristite. To znači da ćete dobiti superuser pristup i imati ćete pune mogućnosti prilagođavanja, uključujući mogućnost brisanja bilo kojeg pružatelja usluga ili proizvođača koji frustriraju. Pazite koju aplikaciju odabrati. Naći ćete mrežne priručnike koji će vam pomoći ako niste novi u tome. Ako izbrišete pogrešnu aplikaciju, nikad nećete znati koju štetu biste mogli napraviti ili jamstvo koje biste mogli izgubiti.

S druge strane, postoji još jedan način da se riješite neželjenih aplikacija – preuzimanje vlastitog softverskog softvera. Dostupno je mnoštvo aplikacija za deinstalaciju koje u osnovi završavaju s istim rezultatima. Možete koristiti značajke Easy Uninstaller, ES File Explorer, NoBloat Free ili Root App Deleter (za posljednju je potreban ukorijenjeni telefon za rad. Jednostavno odaberite više aplikacija koje želite ukloniti, a zatim dodirnite “deinstaliranje.” moraju potvrditi postupak deinstalacije prije nego što nastavite.

Kako ukloniti Bloatware na iOS-u

Ako ste korisnik iPhonea, trebali biste znati da na svom uređaju nećete naći toliko softverske opreme kao u Androidu. Dakle, u osnovi je vaš posao lakši. Neke iPhone i iPad u iOS 10 aplikacijama za mršavljenje mogu se izbrisati i deinstalirati, ali druge mogu biti onemogućene samo. Onemogućena aplikacija neće se pojaviti u odjeljku s aplikacijama i neće se moći pokretati u pozadini, ali će i dalje biti prisutna na uređaju. Također, ako izbrišete unaprijed instaliranu aplikaciju na svom iPhoneu, to neće napraviti toliko veliku razliku da nisu toliko velike kada je u pitanju pohrana. Sada, ako želite izbrisati bloatware na iPhoneu, slijedite korake u nastavku:

 1. Prvo, prijeđite na postavke -> Općenito -> Pohrana za iPhone.
 2. Nakon toga odaberite aplikaciju koju se želite riješiti.
 3. Sada odaberite Offload App ili Delete App. Ako odaberete opciju Offload, aplikacija će i dalje biti dostupna na vašem telefonu, ali riješit ćete se neke pohrane. Međutim, mogućnost Izbriši aplikaciju trajno će ukloniti aplikaciju s uređaja.
 4. Eno ga.

Drugi način za brisanje neželjenih protupožarnih programa je da zatvorite svoj iPhone. Dobit ćete potpunu kontrolu nad onim što je prisutno na vašem uređaju, izbrisati sve što želite i osloboditi prostora po volji. Međutim, svi znamo da vas ni sama kompanija ne potiče na to. Apple je poznat po svojim sigurnosnim značajkama. Ako probijete svoju platformu, učinit ćete svoj uređaj ranjivijim na zlonamjerni softver i on će biti manje stabilan. Dakle, predlažem vam da pribjegnete gornjim koracima jer je to najsigurnija opcija koju imate.

Zašto ga uklanjati?

Kao što smo spomenuli, dodatni uređaji za razne proizvode sadrže nepotrebne značajke koje će vam učiniti više štete nego koristi. Zauzima veliku količinu memorije i RAM-a, a pritom ne radi ništa. Mnogi od njih mogu pružiti nove značajke, ali oni postaju preteški i postaje bol u vratu.

Pametni telefoni se boje da postanu pametniji kako vrijeme prolazi. Međutim, potrošač na kraju plaća kaznu. Što god bloatware uređaj ima u svojoj knjižnici, to radi u pozadini. Ako ste zadovoljni s novim uređajem koji ste kupili, spremite se da ćete biti razočarani izvedbom. Bloatware uništava životni vijek baterije uređaja.

Za početak ispraznite bateriju bez upotrebe. I ne samo to, već koristi i RAMS u pozadini, što rezultira time da vaš telefon postaje mnogo sporiji s vremenom. Zato se onemogućavanje ili uklanjanje takvih neželjenih aplikacija toplo preporučuje ako želite iskoristiti maksimalne performanse svog uređaja.

Što je Bloatware? – Završne misli

Ako vam kažem da znam što radi svaka aplikacija na mom uređaju, lagao bih. Neke aplikacije zaista nemaju nikakve koristi od vas, prisutne su samo zato što je neki programer softvera platio vašem proizvođaču da predstavi njihove proizvode. Bloatware je nepotrebna značajka koja koristi velike količine memorije i RAM-a. Zašto bi itko to želio za početak, ako ga čak i ne koristi? U ovom članku naučite sve što vam treba o bloatwareu i moguće načine da se riješite takvog frustrirajućeg softvera.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map