Što je keylogger i kako spriječiti zarazu

keylogger može se definirati kao softverski ili hardverski uređaj koji evidentira svaku tipku koju pritisnete na tipkovnici. Može snimati sve lozinke, osobne poruke, brojeve kreditnih kartica kao i sve što vam se dogodi da upišete. Sada je opasno što se odnosi na snimanje tipke. Keyloggers obično instaliraju zlonamjerni softver. To mogu instalirati i ljubomorni i sumnjičavi supružnici, zaštitnički roditelji ili čak poslodavci koji žele pratiti aktivnosti svojih zaposlenika. Poznato je da korporativna špijunaža široko koristi i hardverske keyloggere.


Što je keylogger i kako spriječiti zarazu

Što je keylogger i kako spriječiti zarazu

Kako Keyloggeri uđu u vaše računalo?

Na bilo kojem prosječnom računalu većina keyloggera stiže u obliku zlonamjernog softvera. Ako se računalo kompromitira, malware obično uključuje funkciju ili keylogger, recimo, trojanski program koji će preuzeti keylogger kao i drugi opasni i štetni softver. Popularnost keyloggera nažalost raste jer oni kriminalcima lako dopuštaju da ilegalno ukradu broj kreditnih kartica, lozinki kao i drugih osjetljivih i povjerljivih podataka.

Softver za evidentiranje pritisaka tipki također može instalirati netko u organizaciji. Zaštitni roditelji obično instaliraju keylogger softver kako bi nadgledali sve što njihova djeca upišu. Isto se odnosi i na sumnjivog supružnika kad je zabrinut zbog prevare svog partnera. Međutim, postoje zakoni koji reguliraju je li ovaj zakon zakonit ili nezakonit, ovisno o opsegu kladionica i nadležnosti.

Hardverske tipkovnice

Neki se keylogeri mogu u potpunosti implementirati kao hardverski uređaji. Uobičajena radna površina dolazi s tipkovnicom koja se putem USB kabela spaja na leđa računala.

Ako netko iskopča USB kabel tipkovnice i priključi poseban USB uređaj između USB priključka radne površine i USB priključka tipkovnice, uređaj počinje funkcionirati kao keylogger. Kao posrednik presreće sve signale s tipkovnice, sprema ih na uređaj i nakon toga prosljeđuje sve pritiske tipki na računalo, čineći da sve izgleda normalno.

Sigurnosni softver računala ne može otkriti keylogger jer se u potpunosti izvodi u hardveru. Štoviše, ako je računalo skriveno ispod stola, uređaj bi u potpunosti nestao. Ako se uređaj za snimanje tiho ukloni, neće postojati trag sumnjivih mrežnih aktivnosti ili softvera za prikazivanje blogova.

Ako su hardverski keyloggeri najvažnija briga, nastavite provjeravati povratak računala kako biste osigurali da nema sumnjivih izgleda ili stranih uređaja koji su između računala i kabela tipkovnice. Keylogger više liči na adapter i lako ga je prepoznati.

Kako funkcionira Keylogger?

Softver za bilježenje pritisaka tipki je poput pomoćnog momka koji prati svaki tipkanje. Softver pregledava datoteku za određene vrste teksta. Na primjer, mogao bi potražiti nizove brojeva koji nalikuju brojevima kreditnih kartica, a zatim ih naknadno učitaju na zlonamjerni poslužitelj radi zlouporabe. Softver za postavljanje blogova može se kombinirati i s drugim softverom za nadzor računala kako bi se zabilježilo što je upisano prilikom posjećivanja web stranice banke kako bi se ukrala zaporka.

Također je moguće skenirati cijelu povijest dnevnika kako biste provjerili što surfate i upišite se na mreži. Određeni softver za nadzor računala također često kombinira program za snimanje zaslona kako bi snimio snimke zaslona onoga što se prikazalo na zaslonu računala u određeno vrijeme.

Sprječavanje zaraze

Softver za bilježenje pritisaka tipki u osnovi je malware u različitom obliku. Na taj se način može izbjeći softver za blokadu na isti način kao i drugi zlonamjerni softver. Snažno se ne preporučuje briga o tome što preuzimate i pokrećete te upotrebljavate pouzdan i čvrst antivirusni program koji sprječava propadanje keyloggera u sukob. Osnovne prakse za računalnu sigurnost održavaju infekciju keyloggera.

  • Prilikom pretraživanja web stranica banke, pomoću tipkovnice zaslona upišite korisnički ID i lozinku, a ne tipkovnicu računala. Međutim, ovo opet nije apsolutno besprijekorna metoda jer postoje i mnogi keyloggeri koji nadziru više obrazaca za unos teksta. Za dodatnu sigurnost uvijek koristite VPN prilikom bankarstva putem interneta.
  • Koristite antivirusni program: instalirajte jak antivirusni program, posebno kada Torrent upotrebljavate za preuzimanje softvera ili video igara. Ne preuzimajte ništa sumnjivo od nepoznatih programera softvera. Instalirajte samo one stvari koje su potrebne i upotrijebite internetsku softversku alternativu koju nije potrebno instalirati na računalo. Ovdje je popis najpopularnijih antivirusnih programa u 2017. godini.
  • Koristite virtualne strojeve: Programi kao što su vmware i virtualni okvir omogućuju pokretanje više operativnih sustava na jednom računalu istovremeno. Instalirate sve što je sigurno u glavnom operacijskom sustavu računala, dok instalirate sve ono što bi keylogger mogao pristupiti u virtualnom stroju.
  • Linux: Službeno priznat i prihvaćen kao jedan od najboljih zaštitnih metoda protiv špijunskog softvera, keyloggera i virusa! Obično Windows keylogger ili macovi nude više opcija, a Ubuntu je revan izbor. Nedostatak je taj što je Linux često nespojiv sa softverom koji radi na mac i Windows kao i popularnim igrama. Ali i Virtual box i Vmware rade na Ubuntu. To podrazumijeva da u Ubuntuu možete pokrenuti Windows virtualni stroj.

Završne misli

Keylogger je doista zabrinjavajući koncept. Oni se upuštaju u vašu privatnost i mogu vas dovesti u ozbiljne probleme ako vaši osobni podaci padnu u pogrešne ruke. Poduzmite preventivne mjere kako biste osigurali da nitko ne napadne ilegalno vaše računalo i nepotrebno iskoristite vaše neznanje ili nevinost o takvim stvarima.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me