Što je nadzor interneta i kako to izbjeći

Ovim danima postaje sve teže i teže internet korisnicima da izvrše svoju internetsku slobodu. Neki više od drugih. Povećanje aktivnosti cenzure, nadzora i nadzora ono što ograničava mrežne korisnike od sigurnog i slobodnog istraživanja svjetskog weba. Vlade i davatelji internetskih usluga odgovorni su za donošenje zakona i propisa koji podržavaju sustave nadzora. Posljedično, korisnici interneta osjećaju se obeshrabrenim na internet. Međutim, ove se neugodnosti mogu ublažiti kod pružatelja VPN usluga. U ovom ćete članku saznati više o nadzoru Interneta i tome kako ga možete izbjeći pomoću VPN-a.


Što je nadzor interneta i kako to izbjeći

Što je nadzor interneta i kako to izbjeći

Što je nadzor interneta?

Ukratko, internetski nadzor je nadzor aktivnosti korisnika računala i podataka pohranjenih na tvrdom disku ili podataka koji se prenose putem Interneta. Nadzor često provode vlade, korporacije, kriminalne organizacije, pa čak i pojedinci. U osnovi, nadzor znači da vaše internetske podatke i internetski promet prate i bilježe treće strane. Razlozi za nadzor su različiti. Vlade koriste velike tehnološke tvrtke kako bi olakšale njihovo prikupljanje privatnih podataka. Čak i ako tvrtke ne žele predati podatke o svojim kupcima, u mnogim slučajevima, poput Nacionalne agencije za sigurnost, nemaju drugog izbora nego udovoljiti njihovim zahtjevima. To znači da postoji mogućnost da kompanije poput Googlea, Facebooka ili Yahoo-a mogu raditi s vlastima. Vlade provode nadzor iz navodnih razloga nacionalne sigurnosti, sprječavaju terorističke radnje, špijuniraju svoje građane, prikupljaju podatke itd.

Kako izbjeći internetski nadzor putem VPN-a

Bilo da se radi o pretraživačima, vladama ili hakerima, postoji način na koji je vaše podatke gotovo nemoguće nadgledati. Sigurna metoda kojoj biste mogli pokušati pobjeći od nadzora i praćenja je davatelj VPN usluga. Drugim riječima, jedina vam je šansa za dobivanje privatnosti na mreži. VPN je usluga koju možete koristiti za održavanje svoje mrežne sigurnosti i zaštitu privatnosti na Internetu. Također se ovaj softver uvelike oslanja na moćne protokole šifriranja koji omogućuju internetsku privatnost. VPN osigurava sav vaš mrežni promet i podatke i osigurava da nijedna treća strana ne može znati što radite na mreži. Uz to, VPN sakriva vašu trenutnu IP adresu i zamjenjuje je s onom koju pruža poslužitelj u zemlji u koju ste povezani. Dakle, evo kako možete izbjeći internetski nadzor pomoću VPN-a:

 1. Prijavite se kod pružatelja VPN-a (po mogućnosti ExpressVPN).
 2. Preuzmite i instalirajte VPN aplikaciju na uređaje koje koristite.
 3. Pokrenite aplikaciju.
 4. Povežite se s poslužiteljem zemlje u kojem nadzor ne postoji.
 5. Slobodno koristite internet i izbjegavajte vladin nadzor.

ExpressVPNje vrlo siguran VPN i odličan izbor za izbjegavanje nadzora. Nadalje, koristi AES (Advanced Encryption Standard) s 256-bitnim tipkama – poznatim i kao AES-256. U stvari, američka vlada i sigurnosni stručnjaci širom svijeta koriste istu enkripciju za zaštitu tajnih podataka. Osim toga, čak i ako je posebna treća strana mogla kompromitirati vaše računalo ili VPN poslužitelj tijekom jedne sesije, napadač neće moći dešifrirati nijedan promet iz prošlih sesija. Za više informacija o ostalim davateljima usluga, provjerite pogledajte donju tablicu.

Popis 10 najboljih zemalja s internetskim nadzorom

Većina zemalja ima vladine agencije koje prate ono što rade netizini na mreži. Na primjer, Američka agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) odgovoran je za globalno praćenje, prikupljanje i obradu informacija za potrebe stranih obavještajnih podataka. Drugi primjer je Vladino sjedište za komunikacije (GCHQ), koja je obavještajna i sigurnosna organizacija odgovorna za pružanje signalnih podataka (SIGINT) i informacija vladi Ujedinjenog Kraljevstva. Ovdje je popis najboljih zemalja s nadzorom.

 • SAD
 • Velika Britanija
 • Rusija
 • Indija
 • Kina
 • Saudijska Arabija
 • UAE
 • Sjeverna Koreja
 • purica
 • Australija

Zaštitite svoju privatnost

Snažno vjerujemo da je privatnost sveta. Nijedna treća strana ne bi trebala imati ovlast da je krši bez obzira na sve. Bezbrižno pregledavanje weba i bez brige da će treće strane špijunirati za vas je vaše demokratsko pravo. Čak i ako se nalazite u zemlji u kojoj vrijede nadzor i cenzura, i dalje ih možete izbjeći kod pružatelja VPN usluga. Na kraju, zaštitite svoju privatnost, čuvajte svoje podatke i budite sigurni s VPN-om.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me