Što je Shadowsocks? Objašnjeni podzemni proksiji Kine

Ako čitate ovaj članak, vjerojatno ste čuli za novi alat koji može pristupiti geoblokiranim web lokacijama … u Kini! Poznatiji kao Shadowsocks, ovaj ‘tech’ dostupan je već dugo vremena, ali tek nedavno se uspio prebaciti u glavni tok. Čitajte dalje kako biste saznali što su Shadowsocks, kako funkcionira, ako ga trebate koristiti i zašto je tako popularan u kontinentalnoj Kini.


Što je Shadowsocks? Objašnjeni podzemni proxy Kine

Što je Shadowsocks? Objašnjeni podzemni proksiji Kine

Što su sjenila?

Shadowsocks je tehnologija na bazi proxy-a s otvorenim izvorima, koja se pojavila 2012. godine nakon što je Xi Jinping preuzeo dužnost u Kini. Njegova je osnovna funkcija izbjegavanje cenzure i ograničenja na mreži. Većinu svog postojanja kineski su programeri prvenstveno koristili da zaobiđu Kineski vatrozid bez da su uhvaćeni.

Zasada je dobro? Sjajno. Bit će malo složenije, ali držite se malo sa mnom.

Kako djeluju sjenilo?

Dakle, Shadowsocks radi na internetskom protokolu s otvorenim izvorima pod nazivom SOCKS5.

Taj protokol koristi za selektivno usmjeravanje dijela vašeg prometa. Neki pružatelji VPN-a nude i ovaj protokol, posebno za korisnike koji žele selektivno kriptirati i preusmjeriti svoj promet. No, Shadowsocks nije VPN.

Zamislite to kao super napredni proxy. Obično vas proxyji povezuju s drugim računalom, koji se zove proxy poslužitelj, a zatim vas povezuju s internetom. Na ovaj ćete način moći koristiti proxy poslužitelj za pristup geo-blokiranom sadržaju širom svijeta. Međutim, Kina Great Firewall može otkriti proxyje. Budući da su Shadowsocks nešto što još uvijek može preskočiti vatrozid, to mora raditi nešto drugo osim jednostavnog proxyja, zar ne?

Pravo. Pogledajte, Shadowsocks koristi HTTPS za prikrivanje prometa. Zapamtite, sada neće biti preusmjeren sav vaš promet, samo ono što je potrebno za pristup geoblokiranom sadržaju. Upotrebom HTTPS-a ovaj alat osigurava da se promet koji se preusmjerava ne može razlikovati od uobičajenog internetskog prometa. Na taj način tehnologija vatrozida neće vas moći dohvatiti, niti će neki ISP ili sustav treće strane za nadzor.

Drugim riječima, korisnici Shadowsocks-a u kontinentalnoj Kini mogu lako zaobići Veliki vatrozid, a da nitko to ne zna.

U čemu se razlikuju VPN i sjenke?

Čini se da mnogi ljudi misle kako je Shadowsocks neka vrsta novog VPN-a. Ovaj nije slučaj. Kao što sam gore spomenuo, Shadowsocks je više napredni proxy nego novi VPN.

Glavna razlika između dviju usluga nalazi se u njihovim osnovnim funkcijama. VPN-ovi su napravljeni da nude sigurnost, privatnost i anonimnost. Zato oboje kriptiraju vaše podatke i preusmjeravaju sav vaš promet. Sposobnost VPN-a da pristupi geo-blokiranom sadržaju rezultat je preusmjerenog prometa. To nije osnovna funkcija VPN-a.

Sjene sjene su različite. Jedan je, posebno izrađen, zaobići Kineski veliki vatrozid. Privatnost i anonimnost nisu prioritet s ovom tehnologijom, jer je njezina osnovna funkcija zaobići cenzuru. I VPN-ovi i Shadowsocks mogu pristupiti geo-blokiranom sadržaju, ali obojica to rade na različite načine. VPN jednostavno koristi poslužitelj za preusmjeravanje cijelog vašeg prometa, Shadowsocks maskira dio vašeg prometa pomoću HTTPS-a i preusmjerava ga putem proxyja.

Možda zvuče slično, ali nisu isti.

Trebam li koristiti sjenilo?

Opet, Shadowsocks je napravljen da bi zaobišao cenzuru. Ako vam se dogodi da živite u zemlji ili regiji sa ozbiljnim internetskim cenzorskim propisima, to bi mogao biti pravi alat za vas.

Za stanovnike zemalja poput Kina, Kuba, Saudijska Arabija, Iran, Vijetnam, i Tunis, Sjene sjene možda na kraju uštede milost za mnoge korisnike za pristup web-lokacijama s blokiranim geološkim oznakama.

Međutim, ako je vaša briga usredotočena na privatnost, to nije alat za vas.

Evo kako možete odlučiti želite li koristiti Shadowsocks ili ne. Postavite sebi jedno pitanje: Tko mi je najveća prijetnja?

Ako je vaš odgovor vaš ISP, onda da, Shadowsocks će vam odgovarati. Moći ćete pristupiti željenom sadržaju bez da vaš internetski ponuđač shvati što radite. Međutim, ako je vaš odgovor bila vaša vlada, onda se možda umjesto toga držite dobrog Ol-VPN-a. Iako je kineska vlada blokirala puno VPN aplikacija, postoje neki VPN-ovi koji i dalje rade u Kini.

Još jedan put za stražnjicu: Shadowsocks je alat koji se koristi na područjima s strogim internetskim ograničenjima za zaobilaženje geo-blokova bez davanja vašeg davatelja internetskih usluga što znate što radite. To nije alat za cyber-sigurnost. Nećete biti anonimni. Ne štiti vašu privatnost na mreži.

Što je sjenilo – završne misli

Ovo je bilo vrlo pojednostavljeno objašnjenje što su Shadowsocks. Imajte na umu da su ovu tehnologiju razvili i za programere, pa je vrlo tehnički nastojati ući u njih. Kako se navodi, softver i programe za komercijalnu upotrebu možete pronaći tu i tamo. Ako namjeravate preuzeti besplatni softver, obavezno to radite iz pouzdanog izvora. Uostalom, ne želite imati kraj sa zlonamjernim softverom sustavom??

Javite nam u komentarima ako imate bilo kakvih pitanja o ovom zanimljivom cenzorskom zaobilaznom alatu. Potrudit ćemo se da odgovorimo na sve vaše upite.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map