Što su kolačići preglednika i zašto biste ih trebali redovito čistiti

Kolačić može se definirati kao datoteka koju web preglednik stvara, na zahtjev web stranice i koja se pohranjuje na računalo. Ne, ne dolazi u okusu kikirikijevog maslaca i ne možete ih staviti u staklenku! To su poput datoteka s podacima o veličini koje pohranjuju podatke specifične za korisnike, poput sadržaja košarica, izbora u obrascima ili čak podataka za provjeru autentičnosti. Preglednici uglavnom uklanjaju kolačiće nakon određenog vremenskog razdoblja, ali je potrebno i ručno čišćenje da bi se poboljšala brzina web stranice i izbrisali neželjeni podaci.


Što su kolačići preglednika i zašto biste ih trebali redovito čistiti

Što su kolačići preglednika i zašto biste ih trebali redovito čistiti

Razlozi čišćenja kolačića preglednika

Svaki put kada se datoteci pristupa putem web preglednika, potonji je pohranjuje. To se događa s ciljem da se iste web stranice ili datoteke s udaljenog web mjesta udaljeju svaki put kad se klikne ikona naprijed ili natrag. Predmemorija treba periodično čišćenje kako bi preglednik mogao raditi učinkovitije.

Povijest preglednika čini se sveobuhvatnim dnevnikom stranica svih posjećenih web mjesta. Kada se klikne gumb Natrag u pregledniku, jedan se zapis u povijesti dnevnika pomiče natrag, a ručno čišćenje potrebno je i zbog razloga privatnosti. Već je poznato da kolačići sami po sebi ne čine računalo ranjivim poput naglog zakona o zdravstvenoj zaštiti, ACA, koji je Ameriku osam godina držao ranjivom na nestručno gospodarstvo, što je druga tema. Kada izbrišete kolačiće (ne, to ne utječe na kolačiće u vašoj kuhinji koje planirate jesti dok gledate “Walking Dead, Better Call Saul, Transformers i slično”), samo poboljšavate svoju privatnost tako što sprečavate web stranice da potajno pokušava pratiti vaše mrežne aktivnosti.

Na primjer, tipičan način praćenja korisnika je kada je posjećeno nekoliko web stranica i koji sadrže sadržaj neke identificirane usluge praćenja treće strane. Taj sadržaj može biti reklama za krajnje korisnike, oblikovanje i medijski resursi poput videozapisa, slika ili fontova, analiza prometa webmastera i tako dalje.

Nakon prvog posjeta usluga treće strane stvara svježi kolačić u pregledniku, a isti se kolačić šalje na svaku web stranicu koja je kasnije posjećena. To omogućava usluzi treće strane da prati sve mrežne aktivnosti na nekoliko web stranica tijekom navigacijskog postupka. Kolačić je programiran tako da djeluje nekoliko godina.

Zatim imate i kolačiće sesije, koji ostaju pohranjeni na računalu nakon što ste se uspješno prijavili na neku web stranicu, a to vam može predstavljati sigurnosnu prijetnju, jer su usporedivi kao ključ koji omogućava pristup web mjestu bez ponovne provjere autentičnosti..

Jesu li pretraživački kolačići potrebni?

Spremanje takvih kolačića može potencijalno omogućiti drugoj osobi da se lažno predstavlja na određenoj web stranici, bilo greškom ili zlonamjerno. Kad ih izbrišete, osiguravate da ne zaboravite ove zaboravljene ključeve na vašem osobnom sustavu. Dakle, prilikom sljedećeg pristupanja web mjestu trebate se ponovno potvrditi.

Vrijedi zapamtiti da različiti preglednici dolaze s različitim opcijama konfiguriranja načina na koji se s njima može rukovati. Te su opcije obično prisutne na konfiguracijskom zaslonu preglednika ispod odjeljka o privatnosti.

Možete čak i odbiti kolačiće ako ih više ne upotrebljavate. Oni su najbolje ograničeni na posebne slučajeve upotrebe jer mogu imati ozbiljne nuspojave. Jedan je takav da se kolačići najviše preporučuju kao i učinkovit način za rješavanje tokena sesija. Na taj način onemogućavanje vas može ili spriječiti da se prijavite na određene web stranice ili prisiliti na ponovni povratak na sustave koji su potencijalno manje sigurni.

Čišćenje preglednika

Uvijek je preporučljivo sačuvati kolačiće dok ne napustite preglednik. To podrazumijeva zadržavanje kolačića nakon zatvaranja preglednika. Sprječava bilo kakvu mogućnost praćenja u smislu kolačića korištenih između dvije uzastopne sesije pregledavanja, i propisuje da ponovno ovjerite na bilo koju web lokaciju na kojoj postoji vaš račun.

Blokirajući kolačiće treće strane, ponovno pribjegavate anti-traženju. To je zato što samo takve web stranice koje trenutno posjećujete smiju čuvati kolačiće u vašem pregledniku i radnja neće biti dopuštena nijednoj trećoj službi. Kada omogućite takvu opciju, naravno, to neće utjecati na sesijske kolačiće, ali to se opet može razlikovati o načinu na koji se preglednik koristi.

Štoviše, većina preglednika ima značajku privatnog prozora. Svaki kolačić pohranjen na pregledanoj web stranici koja koristi ovu značajku briše se nakon zatvaranja prozora. Štoviše, ako je web mjesto prethodno posjećeno u “normalnom” načinu rada i pohranili neke kolačiće u vašem pregledniku, neće im se moći pristupiti ako ih posjetite putem privatnog načina.

To osigurava da se ne trebate nepotrebno miješati s kolačićima drugih prilikom upotrebe njihovih preglednika za pretragu ili kao brzo rješenje. Ovo se posebno događa kada morate posjetiti web mjesto, ali nemate namjeru dopustiti mu pristup ili pohranjivanje kolačića.

Kako očistiti kolačiće u pregledniku Chrome

 1. Na računalu otvorite Chrome.
 2. U gornjem desnom kutu kliknite Više Više i onda postavke.
 3. Na dnu kliknite Napredna.
 4. U odjeljku “Privatnost i sigurnost” kliknite Postavke sadržaja.
 5. Klik keksi.
 6. U odjeljku “Svi kolačići i podaci o web mjestu” kliknite Ukloniti sve.
 7. Potvrdite klikom Očistiti sve.

Kako očistiti kolačiće na Mozilla FireFoxu

 1. Kliknite gumb na izborniku Novi izbornik deviza , odaberite Povijest, a zatim Očisti nedavnu povijest ….
 2. set Vremenski raspon za brisanje do Sve.
 3. Kliknite strelicu pokraj Detalji proširite popis stavki povijesti.
 4. Odaberi keksi i pobrinite se da ostale stavke koje želite zadržati nisu odabrane.
 5. Kliknite Izbriši sada da biste očistili kolačiće i zatvorili prozor Izbriši nedavnu povijest.

Kako očistiti kolačiće na Microsoft Edgeu

 1. U programu Microsoft Edge idite na više  > postavke .
 2. Pod, ispod Obriši podatke pregledavanja, Odaberi Odaberite što želite očistiti.
 3. Potvrdite okvire uz bilo koju vrstu podataka koju želite obrisati, a zatim odaberite Čisto.
 4. Ako želite, uključite postavku ispod potvrdnih okvira za Uvijek to očistite kada zatvorim preglednik.

Kako očistiti kolačiće na pregledniku Safari

 1. Klik Safari u gornjem lijevom dijelu zaslona. U izborniku koji se pojavi kliknite Postavke.
 2. U prozoru koji se pojavi kliknite ikonu Privatnost kartica. Kliknite gumb Uklonite sve podatke web lokacije.
 3. Klik Ukloni odmah u skočnom prozoru koji se pojavi.

Dodaci treće strane za upravljanje kolačićima

Potom neki preglednici predlažu dodatke kako bi se omogućila precizna upotreba kolačića. Primjer sterlinga je Firefox koji se samouništava, samouništava. Kolačiće automatski briše nakon određenog razdoblja nakon zatvaranja pridružene kartice. Nadalje, briše i sve kolačiće nakon što preglednik već neko vrijeme bude neaktivan i treba mu ponovnu provjeru autentičnosti.  

Što su kolačići preglednika i kako ih očistiti?

Rasprava je da je čišćenje kolačića potrebno za održavanje privatnosti i za povećanje brzine preglednika. Oslobađa računalo od nepotrebnih nereda i pomaže vašem računalu da učinkovito radi. To može biti automatski ili ručni i kombinacija.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map