Što vaš pružatelj internetskih usluga može vidjeti?

“Jane, jeste li znali da su vaše internetske navike surfanja vidljive vašem davatelju internetskih usluga?” “Da, čuo sam za to. Ali oni ne mogu vidjeti SVE što radim, zar ne? ” Ljudi obično ne razmišljaju o ISP praćenju, pretpostavljajući da davatelji internetskih usluga ne mogu vidjeti sve. Istina je da vaš ISP može vidjeti sve što radite na mreži. To uključuje sve, od vaše e-adrese i lozinke, preuzimanja, strujanja do onoga što tražite od Googlea.


Što vaš pružatelj internetskih usluga može vidjeti?

Što može vidjeti vaš davatelj internetskih usluga?

Vašim internetskim prometom upravlja vaš ISP

Vašim internetskim prometom upravlja vaš cjelokupni internetski promet kako bi mogli lako nadzirati vaše mrežne aktivnosti. Mogu čak prikupiti vaše privatne podatke. Samo analizom vaših navika pretraživanja, oni mogu shvatiti vaše interese. Ti se podaci nakon toga mogu prodati trećim oglašivačima.

Iako možete pomisliti da nemate što skrivati, istina je da se vaši podaci mogu upotrijebiti protiv vas ako padnu u pogrešne ruke. Ako ste osoba koja vodi računa o privatnosti, nećete htjeti da vaš davatelj internetskih usluga vodi karticu o vašim internetskim aktivnostima. Jedini način na koji možete spriječiti vlasti (i hakeri) da vide vaš internetski promet je da ga kriptiraju.

Što vaš pružatelj internetskih usluga može vidjeti

Ovdje je pregled onoga što vaš davatelj internetskih usluga može vidjeti kada vaš promet nije šifriran.

URL-ovi svih web lokacija koje posjetite i vaše podatke za prijavu

Ako posjetite nešifriranu web lokaciju koja koristi HTTP umjesto HTTPS, vaš davatelj internetskih usluga može vidjeti sve što radite na toj web lokaciji. Može otkriti sve URL-ove koje posjetite, podatke o prijavi (uključujući i zaporku), a ako nešto kupite, vaš internetski pružatelj također može vidjeti vaše podatke o plaćanju. Međutim, ako web lokacija koristi HTTPS, vaš davatelj internetskih usluga može vidjeti samo da ste posjetili tu stranicu. Ne vidi se što ste učinili na toj web lokaciji.

Ako financijske transakcije obavljate na mreži, provjerite upotrebljavaju li HTTPS web stranice koje posjetite. Ne posjetite web stranice s nevažećim ili istečenim SSL certifikatima.

Ako tražite potpunu privatnost i anonimnost, najbolje je kladiti se na korištenje VPN usluge. Dobar VPN kriptirat će sav vaš promet i spriječiti vašeg davatelja internetskih usluga da vidi što radite na mreži.

Vaše e-poruke

Ako vaša usluga e-pošte ne koristi šifriranje transportnog sloja (TLS), vaš davatelj internetskih usluga može lako pročitati sadržaj e-pošte. Ako koristite e-poštu koju vam je dao davatelj internetskih usluga, ne može se vidjeti ništa.

Korištenje usluge e-pošte s TLS enkripcijom rješenje je ovog problema. Neki davatelji besplatnih usluga e-pošte ne koriste TLS. Usluga koja se plaća putem e-pošte definitivno je najbolja opcija ako si to možete priuštiti.

Torrenting

Koristite li BitTorrent za preuzimanje datoteka s interneta? Čak i ako preuzimate legalne i legalne datoteke, vaš ISP može pratiti vaše aktivnosti mučenja. Vaš ISP vjerojatno nije zabrinut za sadržaj datoteka koje preuzmete.

Ali ako previše gnjavite i koristite preveliku propusnost, oni mogu zaustaviti brzinu preuzimanja kako bi vas zaustavili. Korištenje VPN-a najjednostavniji je i najsigurniji način da spriječite davatelja internetskih usluga da se ne zaustavljaju na vašoj aktivnosti bujice.

Vaše Bitcoin Transakcije

Obični klijenti Bitcoina imaju veću vjerojatnost da će nešifrirane poruke slati u TCP portove. To omogućava vašem davatelju internetskih usluga da sazna upotrebljavate li bitcoin. I ovdje je korištenje dobre VPN najsigurniji način za skrivanje Bitcoin transakcija od vašeg davatelja internetskih usluga.

Što ako su vaši podaci šifrirani?

Ako je sav vaš internetski promet šifriran, vaš davatelj internetskih usluga ne može puno vidjeti. Međutim, vaše šifrirane web podatke prate nešifrirani metapodaci i vaš davatelj internetskih usluga može ih analizirati. Pomoću tih podataka oni ne mogu otkriti koju ste web lokaciju posjetili ili koje ste radnje izveli na tim web lokacijama.

Međutim, o veličini, vremenu i učestalosti obrazaca vašeg internetskog prometa mogu se odlučiti. Studije su pokazale da čak i šifrirani promet daje puno informacija o vašim mrežnim aktivnostima.

Na primjer, svaki videozapis na Youtubeu ima određeni obrazac prometa kada se prenosi na vas. Jednostavnom provjerom ovog obrasca prometa vaš ISP može otkriti koji videozapis gledate. Ako koristite Internet na više uređaja, njihovo povezivanje preko usmjernika koji podržava VPN onemogućit će vašem davatelju internetskih usluga otkriti koji uređaj koristite u koje vrijeme.

Druga pametna strategija je osigurati da neprestano prometujete i ulazite iz kuće. Na taj način možete izbjeći klice u prometu koji će upozoriti vašeg davatelja internetskih usluga.

VPN za anonimno pregledavanje

Postoji nekoliko alata pomoću kojih možete sakriti davatelja internetskih usluga što radite na mreži. Tor, VPN i proxyji, sve su to primjer. Virtualna privatna mreža ili VPN najbolji je i najsigurniji alat koji možete koristiti da spriječite davatelja internetskih usluga da prati vaše aktivnosti pregledavanja. Slijedite ove korake kako biste spriječili da vas davatelj internetskih usluga pratiti na mreži.

  1. Prvo se prijavite na VPN uslugu kao što je ExpressVPN.
  2. Zatim preuzmite njihovu VPN aplikaciju na prijenosno računalo ili pametni telefon.
  3. Kad to učinite, pokrenite aplikaciju, prijavite se i povežite se na VPN poslužitelj unutar aplikacije.
  4. Sav će vaš internetski promet biti sigurno šifriran.

Što vaš pružatelj internetskih usluga može vidjeti? Završne misli

Koristite li još uvijek nešifrirani Internet? Bez VPN-a, vašu je internetsku upotrebu lako nadzirati. Svaki haker s osnovnim znanjem o hakiranju može čitati vaše pakete podataka dok prolaze kroz vaš sustav. Kada kupujete VPN uslugu, obavezno pročitajte recenzije da biste saznali najbolje i najpouzdanije VPN. Ako vas zaštiti dobar VPN, vaš davatelj internetskih usluga neće moći vidjeti nijedan vaš podatak.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me