Top 10 zemalja s najgorom internetskom cenzusom 2020. godine

Želite znati koje se zemlje smatraju najgorom internetskom cenzusom u 2020. godini? Ne tražite dalje. Na osnovu istraživanja prikupljenog od Freedom Housea i Reportera bez granica, sastavili smo popis 10 najgorih zemalja što se tiče slobode interneta.


Top 10 zemalja s najgorom internetskom cenzusom u 2018. godini

Top 10 zemalja s najgorom internetskom cenzusom 2020. godine

Ako planirate premjestiti ili putovati u neku od zemalja navedenih na ovom popisu, toplo preporučujemo da koristite VPN da biste zaobišli internetsku cenzuru i ostali anonimni dok pregledavate web tamo..

Top 10 zemalja s najgorom internetskom cenzusom u 2020. godini – brzi pregled

  1. Kina
  2. Sirija
  3. Etiopija
  4. Iran
  5. Kuba
  6. Uzbekistan
  7. Vijetnam
  8. Saudijska Arabija
  9. Pakistan
  10. Bahrein

Internet cenzura 2020. – Što se događa u svijetu?

Prema navodima Reportera bez granica i Freedom Housea, širom svijeta općenito opada sloboda interneta. Ovaj pad nije ništa novo. Zapravo, ovo je sedma godina zaredom kada su globalne slobode interneta učinile korak unatrag.

Sada većina zemalja cenzurira neke sadržaje s interneta radi promicanja sigurnijeg mrežnog iskustva za svoje građane. Većina zemalja blokira web stranice koje se bave ilegalnim sadržajem, čak i ako se ocijene besplatnim, i to s dobrim razlogom. Međutim, druge zemlje na internet gledaju kao na “opasan” alat kojem građani ne bi trebali imati potpuni pristup.

Zašto cenzurirati Internet?

Jedna od stvari koju ćete primijetiti na donjem popisu je da sve one blokiraju web stranice povezane s organizacijama za ljudska prava. Zašto? Jednostavan. Ove web stranice imaju mogućnost poučavanja o temeljnim ljudskim pravima. Ako neka država blokira te stranice, kako će njezini građani prepoznati kršenja ljudskih prava?

Druga uobičajena cenzurska praksa jest blokiranje mjesta koja promiču političke stavove koji se izravno protive režimu unutar zemlje. Kao i u prvom zajedničkom bloku, ove web stranice imaju mogućnost prikazati što nije u redu s vladajućom političkom klimom u zemlji. Aktivistima, blogerima i novinarima nije dozvoljena platforma za raspravljanje o neistomišljenosti vlade njihove zemlje. Toliko da se platforme društvenih medija, kada nisu zabranjene, strogo nadgledaju. E-pošta i osobna komunikacija putem Interneta također spadaju u isti opseg. To promiče kulturu samocenzure među građanima i stanovnicima ovih zemalja.

Drugim riječima, internetska cenzura 2929. koristi se za kontrolu informacija dostupnih građanima zemalja s opstruktivnim režimima. Bez ove informacije, ove vlade mogu kontrolirati što i kako njihovi građani misle.

Razmisli o tome. Ako ne znate što je uistinu demokracija, kako to možete zatražiti od svoje vlade? Kad kontrolirate ljudski izvor informacija, vi kontrolirate način na koji oni gledaju svijet oko sebe.

Čitajte dalje kako biste saznali više o prvih 10 zemalja s najgorom internetskom cenzusom 2020. na svijetu.

Top 10 zemalja s najgorom internetskom cenzusom 2020. godine

Evo zemalja koje su klasificirane kao najgore regulacije i cenzura na mreži:

Kina

Nakon što ste čuli za Kineski veliki vatrozid, očekivali ste da je ova zemlja zemlja 1 koja je najcenzurnija. Internet u Kini drastično je drugačiji nego igdje drugdje. Kineska vlada ne blokira samo bilo koju web stranicu koja se protivi komunističkom režimu, već i bilo koju web stranicu koja promiče ono što nazivaju “zapadnjačkim” mentalitetom. Facebook, Instagram, Snapchat i Twitter blokirani su u kontinentalnoj Kini zbog straha od uvođenja globaliziranijeg mentaliteta u naciju. VoIP-ove aplikacije, poput WhatsAppa i Skype-a, vlada također blokira kako bi olakšali nadzor komunikacija svojih građana. Zemlja redovito zatvara, strelja i zabranjuje aktiviste, blogere i novinare koji se protive režimu. Web stranice koje se bave organizacijama za ljudska prava su, naravno, nedostupne na kineskom internetu.

K tome je dodao da je kineski vatrozid također učinkovito blokirao uobičajene alate koje ljudi koriste kako bi zaobišli ta ograničenja. Proxyji i VPN-ovi većinom su nepristupačni u zemlji. Toliko da su kineski programeri morali stvoriti potpuno novi alat kako bi zaobišli ove cenzure, a da ih nisu uhvatili.

Sirija

Iako Sirija još uvijek nije implementirala vatrozid za cijelu zemlju poput Kine, i dalje je drugi kao najgori internet na svijetu. Sirijska vlada i Islamska država prate i internetsku komunikaciju, društvene medije, blogove i promet općenito. Isto kao i na ostatku ovog popisa, web stranice koje se bave organizacijama za ljudska prava, političkim aktivizmom i bilo kakvim anti-vladinim osjećajima nedostupne su u zemlji.

K tome, sirijska vlada redovito u potpunosti isključuje pristup internetu. S druge strane, područja pod kontrolom Islamske države ne idu puno bolje. Isto kao sa sirijskim režimom, IS također ograničava pristup internetu na temelju vojnog razvoja. Sirijska telekomunikacijska infrastruktura najgora je na Bliskom Istoku i nastavlja se pogoršavati kako traje rat.

Etiopija

Etiopija nije zemlja za koju bi mnogi očekivali da će se tako visoko svrstati na popisu zemalja s najgorom internetskom cenzurom u 2018. godini. Cenzura u Etiopiji temelji se na nedostatku pristupa internetu više nego na blokiranju i filtriranju.

Vlada strogo nadzire internet zahvaljujući tome što ima samo jedan ISP za cijelu Etiopiju. Vlada redovito nadzire i pregledava komunikacije svojih građana, uključujući njihove osobne e-poruke. Također zabranjuje bilo koju web stranicu koja ima opozicijske stavove prema vladajućoj stranci. Kao i druge države na ovom popisu, Etiopija ograničava pristup organizacijama za ljudska prava i međunarodnim stranicama za digitalna prava.

Etiopska vlada također koristi zabranu ključnih riječi pri odabiru web mjesta koja će blokirati. To znači da se ponekad cenzura zapali i bezopasna nepolitička web mjesta. Kao takav, ne postoji način znati koja su web mjesta blokirana u bilo kojem trenutku. Etiopska vlada do danas nije objavila službeni popis nepristupačnih web stranica.

Iran

Iako je Iran sletio na broj 4 na našem popisu, važno je napomenuti da su se cenzurni zakoni u zemlji nedavno poboljšali. Ovo poboljšanje temelji se na porastu dostupnosti Interneta i brzini kojom je Republika svjedočila u posljednje dvije godine. Unatoč tome, Iran i dalje žestoko cenzurira internet. U stvari, Iran potiče svoje građane da koriste strogo nadziranu nacionalnu internetsku mrežu (SHOMA) na različite načine.

Jedan od načina na koji vlada potiče upotrebu ove intranete jest omogućavanje pristupačnosti. Iranci moraju dodatno platiti za korištenje globalnog interneta, dok se još uvijek bave ograničenjima i propisima koje nameće vlada.

Uz to što blokiraju web stranice povezane s organizacijama za ljudska prava i mrežnim aktivizmom, u Iranu su blokirane platforme društvenih medija poput Facebooka, YouTubea i Twittera. Telegram i Instagram imaju veliku prisutnost unutar iranskog ekosustava i kao takvi se pažljivo prate. VPN-ovi su vrlo popularni aranžmani za Irance, ali čak i njihov pristup ponekad može biti ograničen.

Kuba

Kuba je najmanje povezana država u Latinskoj Americi. Zapravo je mobilni internet tek nedavno postao dostupan nekolicini Kubanaca. Do danas su kućne veze još uvijek rijetke na otoku, bilo zbog nedostatka odobrenja za vezu ili zbog toga koliko je takva veza skupa.

Kubanska vlada prati i filtrira sadržaj na mreži, posebno one koji se odnose na vladine disidentske i antikomunističke ideje. No, glavni razlog zbog kojeg se Kuba svrstava na 5. mjesto najgore zemlje po cenzusu interneta u 2020. godini je nedostatak pristupa internetu u zemlji. Pristup mobilnom i kućnom internetu rijetki su jer samo građani s odobrenjem vlade dobivaju pristup tim uslugama. Kubanska vlada primorava svoje građane da umjesto toga koriste intranet koji se lako nadgleda. Međutim, čak i ta usluga iznosi gotovo 10% prosječne mjesečne plaće na Kubi za sat vremena povezivanja.

Uzbekistan

Iako je još uvijek vrlo restriktivan u vezi s pristupom internetu i pristupu, Uzbekistan možda ide prema reformama u pogledu cenzure.

Unatoč tome, zemlja se još uvijek nalazi kao top 10 najgorih zemalja s internetskom cenzusom 2020. Uzbekistanske vlasti ograničavaju pristup sadržaju koji se protivi vladajućoj političkoj stranci. Web stranice koje se bave socijalnim pitanjima u Uzbekistanu također su jako filtrirane i ograničene. Iako platforme društvenih medija poput Facebooka, YouTubea i Twittera nisu zabranjene u zemlji, vlada snažno promiče korištenje svojih uzbekistanskih kolega. Filtriranje i nadzor na velikim stranicama na društvenim mrežama nametnuo je stav samocenzure kod većine korisnika interneta u Uzbekistanu.

Vijetnam

U Vijetnamu je tijekom posljednjih nekoliko godina došlo do velikih poboljšanja dostupnosti interneta. Unatoč tome, okruženje cenzure, filtriranja sadržaja i praćenja komunikacije još uvijek stavlja Vijetnam kao 7. zemlju na ovoj listi. Vijetnam redovito bez objašnjenja blokira platforme društvenih medija, poput Facebooka i Instagrama.

Sadržaj antivladinih osjećaja u zemlji kontinuirano nije dostupan. Ono što je u vijetnamskim propisima najzanimljivije, jest istaknuti fokus na ograničavanje društvenog i političkog sadržaja. To potiče okruženje samocenzure između novinara, blogera i korisnika društvenih medija u cjelini.

Saudijska Arabija

Saudijska Arabija slijedi restriktivnije internetsko okruženje od zabranjenog. Platforme društvenih medija poput Facebooka, Instagrama i Twittera dostupne su u SA. Međutim, vlada strogo regulira sadržaj na tim platformama. Novinari, blogeri i građani podjednako prakticiraju strogu autocenzuru kada je u pitanju politika, religija i kraljevska obitelj. VoIP usluge su blokirane unutar zemlje, iako je obrazloženje tih blokova više usmjereno na monopolizaciju telekomunikacija nego išta drugo.

Saudijska Arabija redovito blokira web stranice za koje smatra da su štetne, ilegalne, antiislamske i uvredljive. Web lokacije koje distribuiraju autorsko zaštićene materijale, poput Pirate Baya, također su nedostupne. ISP-ovi Saudijske Arabije također zabranjuju web stranice i stranice društvenih medija koji raspravljaju o ljudskim pravima i oporbenim političkim organizacijama. Unatoč svemu, vlasti Saudijske Arabije vrlo su transparentne kada je u pitanju blokirani sadržaj i web stranice. Mnogi korisnici interneta u Saudijskoj Arabiji pribjegavaju VPN-ovima za pristup globalnom internetu, iako su samo najviši VPN-ovi u stanju zaobići ograničenja zemlje. Saudijska Arabija, međutim, blokira Tor.

Pakistan

Pakistan je 2016. godine usvojio Zakon o sprječavanju elektroničkih zločina, koji je proširio sposobnost vlade da zatvori pakistanske internetske korisnike zbog kritika na pravosudni sustav, vojsku i islam općenito. Platforme društvenih medija, poput Facebooka i Twittera, redovito se suočavaju s zabranama na temelju gore navedenih kriterija. Zemlja redovito nadzire izvještaje o oporbenim prosvjedima, tako da su mnogi mirni protesti u potpunosti utvrdili nedostatak medijskog izvještavanja.

Vlada često onemogućuje mobilni internet u cijeloj zemlji i ne omogućuje pristup internetu u mnogim ruralnim i zapadnim pakistanskim područjima. Web-mjesta koja pripadaju opozicijskim političkim strankama unutar Pakistana također su redovito blokirana, bez objašnjenja zašto se ti blokovi provode. Nakon niza hapšenja neovisnih blogera, novinari, blogeri i građani podjednako su počeli slijediti stroge prakse samocenzure. To se najviše očituje u temama vezanim za socijalnu pravdu, političku opoziciju ili antiislamsko raspoloženje.

Bahrein

Bahrein se može pohvaliti nekim od najboljih prodora interneta i brzinom na svijetu, ali vlada je učinila ogromne korake kako bi suzbila neraspoloženje putem interneta. Web stranice i sadržaji koji favoriziraju lide šiitske manjine i političke stranke redovito podliježu filtrima i zabranama. Vlada također periodično filtrira i zabranjuje internetske stranice i sadržaje povoljne za šiitsku manjinu i njene vođe. U stvari, pristup internetu u cijelosti nije bio u šiitskom gradiću Diraz, koji se i danas bavi internetskim policijskim satom..

Vlada Bahreinija kontinuirano blokira internetske stranice i platforme društvenih medija oporbenih stranaka. Iznosi vijesti moraju dobiti odobrenje od Bahreinove uprave za masovne medije kako bi mogli dijeliti novosti na svojim web stranicama i stranicama društvenih medija. Dobra vijest je da su VPN-ovi i proxy poslužitelji još uvijek dostupni za upotrebu u Bahreinu, jer vlada nije bila u mogućnosti primijeniti vatrozid dovoljno jak da blokira ove alate.

Nečasni spomenici:

Evo zemalja koje nisu ušle u top 10, ali zaslužuju spomenuti bilo koji način:

 1. Ujedinjeni Arapski Emirati
 2. Egipat
 3. Rusija
 4. Tajland
 5. Gambija
 6. purica

Prvih deset zemalja s najgorom internetskom cenzusom 2020. – završne misli

Imate ga, 10 najgorih zemalja zbog internetske cenzure u 2020. godini. Imajte na umu da Sjeverna Koreja nije dostupna na ovom popisu zbog otuđenosti od ostatka svijeta. U suprotnom, svrstao bi se u kategoriju najgorih zemalja na Internetu uopće. Kao i uvijek, ako se planirate preseliti u bilo koju od ovih zemalja, predlažemo da poduzmete mjere predostrožnosti potrebne za sigurnost na mreži i privatnost na mreži. Možete koristiti vjerodostojnog davatelja VPN usluga, poput ExpressVPN-a, koji će vam pomoći da zaobiđete ograničenja koja nalazite u tim zemljama. Također ćete moći zaobići prakse nadzora i praćenja gore spomenutih vlada.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map