VPN vs antivirus: što je najbolje za internetsku zaštitu u 2020. godini

Svi koji posjeduju računalo i koji su svjesni mrežne sigurnosti upoznati su s antivirusnim softverom i virtualnim privatnim mrežama (VPN-ovima). Ako su vam potrebni načini zaštite sebe i svojih podataka kad ste na mreži, ovo su vrhunska rješenja.


VPN vs antivirus: što je najbolje za internetsku zaštitu u 2020. godini

VPN vs antivirus: što je najbolje za internetsku zaštitu u 2020. godini

Web je opasno mjesto na kojem u svakom digitalnom kutku nešto vreba mračno. Čuvanje podataka od prevare i hakera ovih dana postaje sve teže. Dakle, koji su najbolji alati koje možete upotrijebiti u borbi protiv nepoznatih opasnosti virtualnog svijeta? Evo gdje se pojavljuju VPN-ovi i antivirusni softver.

I VPN i antivirusni klijenti štite vaše računalo od prijetnji. Dakle, dugotrajna sumnja koju bi mogli imati je da li ih možete zamijeniti jedni s drugima.

VPN i antivirusni programi – razlike

Iako se na površini čini da se obje koriste u slične svrhe, imaju dublje razlike.

Što VPN radi

Virtualna privatna mreža nudi vam potpunu privatnost kad ste na mreži. Možete održavati privatnu komunikaciju sa sigurnom šifriranom vezom VPN-a. Treće strane ili hakeri ne mogu vidjeti vaše podatke ili aktivnosti pregledavanja jer će sav vaš internetski promet biti šifriran. Skriva vašu originalnu IP adresu usmjeravajući vaš internetski promet preko šifriranog tunela.

Što Antivirus radi

Antivirusni softver skenira web stranice koje posjećujete i ostale uređaje na koje se povezujete na vaš sustav. Otkriva dolazne prijetnje poput virusa, trojanaca i crva. Ostale skrivene prijetnje uključuju zlonamjerni softver koji ulazi u vaš sustav, ostaje skriven i zarazi vaše datoteke. Kad antivirus otkrije zlonamjerni softver, šalje ga u karantenu, odakle možete poduzeti odgovarajuće mjere.

Krenimo sada dublje u funkcionalnost antivirusnog softvera i VPN-a i naučimo što može bolje zaštititi vašu internetsku privatnost. Ali prvo, morate znati s kakvim se prijetnjama suočavaju na mreži.

Prijetnje na Internetu s kojima se suočavate

Digitalni svijet pun je opasnosti, koje mogu biti pogubne za nedužne korisnike koji ne sumnjaju na web stranice koje posjećuju. Posvuda su snažne prijetnje, u svim veličinama i oblicima.

Oni se zajedno nazivaju zlonamjernim softverom ili zlonamjernim softverom. Oni su u obliku softverskog programa koji vaš uređaj može unijeti putem vašeg preglednika. Špijunski softver, trojanci, virusi, adware i crvi su nekoliko vrsta. Neki od njih mogu nanijeti nepopravljivu štetu vašim podacima i hardveru. Oni mogu zaraziti vaš uređaj, izbrisati datoteke i usporiti obradu.

  • Virusi pokretanja sustava su oni koji su prisutni u CD-ROM-ovima i drugim vanjskim uređajima za pohranu. Kada govorimo o pohrani u oblaku, to su vrlo rijetke pojave.
  • Trojanci su izvršni programi koji na površini nalikuju korisnim aplikacijama. Sadrže skrivene viruse u sebi.
  • Crvi su destruktivni programi koji imaju mogućnost zaraziti različite uređaje repliciranjem.

Međutim, obrana zlonamjernog softvera nije vaša briga samo tijekom pregledavanja. Postoje i druge opasnosti, s kojima se možete susresti tijekom streaminga ili preuzimanja podataka s interneta. Krađe identiteta, neželjena pošta i krađe identiteta najčešće su prijetnje s kojima se svi suočavaju. Internet cenzura i kazne za pristup ograničenom sadržaju također ovise o zemljopisnom položaju.

Hakeri pristupaju vašem poslužitelju koristeći ranjivosti u DNS-u (sustav naziva domena), poznat kao DNS napad. Jedan od najboljih napada je napad Denial-of-Service (DoS) koji vas privremeno isključuje s weba. Iznad svega, postoji porast nadzora od strane vlada, davatelja internetskih usluga, tvrtki i cyber kriminalaca koji vaše podatke miniraju u različite svrhe.

No dobra je vijest da antivirusni softver i VPN-ovi mogu obraniti vaše računalo od tih cyber prijetnji. Pogledajmo njihove ključne prednosti i potencijalne slabosti.

Antivirusni softver

Antivirusni softver uspoređuje sve vaše pokrenute programe s postojećim popisom poznatih prijetnji. Pretražujući vaš uređaj na postojanje zlonamjernog softvera i procjenjujući rad na računalu osigurava da nema opasnosti.

Kad god se povežete s internetom, otvoreni ste za primanje zlonamjernog softvera putem bilo kojeg kanala koji koristite. Kad koristite klijente e-pošte, web stranice, aplikacije ili nove datoteke, novi se kôd predstavlja procesor vašeg uređaja. Antivirusni softver to može spriječiti. Taj se sumnjivi kôd otkrije u antivirusnom skeniranju koje biste trebali stalno pokretati. Kôd se izolira i automatski se uklanja.

Nažalost, on ima samo ograničen popis poznatih i postojećih prijetnji. Ali iz dana u dan pojavljuju se nove prijetnje i antivirusna rješenja trebaju se neprestano razvijati. Zbog toga biste trebali povremeno ažurirati softver.

Virtualna privatna mreža

VPN može kamuflirati vaš identitet i zaštititi privatnost na mreži. Hakeri, kriminalci i neke vlasti špijuniraju mrežne aktivnosti ljudi. Ali kad se korisnici odluče za VPN-ove, te ih špijunske agencije ne mogu naštetiti. VPN-ovi koriste postupak tuneliranja i kapsuliraju vaše podatke, što ga čuva skrivenim od znatiželjnih očiju. Uspostavlja kriptiranu vezu koja vaše podatke i aktivnosti čini nečitljivim za vlade, špijunske agencije ili cyber-kriminale.

Pomoću VPN-a možete ostati anonimni putem interneta povezivanjem na web putem njihovog sigurnog privatnog poslužitelja. Na taj se način vaša istinska IP adresa čuva skrivenom. U nekim zemljama vlade zabranjuju neke web stranice ili ograničavaju građaninu pristup internetu. Korisnici i dalje mogu pristupiti tim cenzuriranim sadržajima, blokiranim TV mrežama i drugim ograničenim uslugama putem VPN poslužitelja.

Kvalitetni VPN-ovi također koriste sigurnosne ventile i automatske sklopke za isključivanje za dodatnu sigurnost. Prekidaju vašu vezu s Internetom ako se VPN poslužitelj prekine. To je posebno važno jer ako VPN poslužitelj ne radi, vrata su ostavljena za praćenje.

No što se tiče zaštite vašeg računala od zlonamjernog softvera, VPN-ovi zaostaju. Moguće je preuzeti viruse ili zaražene datoteke ako niste oprezni i kliknuti na sumnjive veze.

Presuda

Sada kada ste naučili osnovne razlike između obojice, trebalo bi biti jasno da alat koji koristite ovisi o vašim potrebama. Ako vam treba internetska zaštita i privatnost, trebali biste potražiti poznati VPN. Ona sprečava hakere da se pretvaraju u vaše aktivnosti i štiti vaše osjetljive podatke od krađe. Ali, ne možete reći da vam VPN nudi 100% zaštitu.

Iako su najbolji VPN-ovi koji imaju ugrađenu zaštitu od zlonamjernog softvera, on nije tako učinkovit kao onaj koji dobivate s klijentima antivirusa. S druge strane, antivirus ne može ponuditi anonimnost i privatnost na mreži. Činjenica je da VPN-ovi i antivirusni softver dobro funkcioniraju nadopunjujući se, ne natječući se jedni s drugima. Bolje je kombinirati ih kako biste maksimalno iskoristili oba ova alata.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me