VPN vs protokol udaljene radne površine: u čemu je razlika?

Kao i vatrozidi koji štite podatke vašeg računala, i VPN (virtualna privatna mreža) i RDP (protokol udaljene radne površine) štite identitet vašeg računala na mreži. Možete pretpostaviti identitet posve različitog računala koje se nalazi u drugoj regiji, državi i zemlji.


I VPN i RDP mogu vam pomoći da promijenite svoju IP adresu. Međutim, obojica se koriste u različite svrhe i pružaju korisnicima određene značajke. Ako ne znate pravu mogućnost izbora, evo što trebate znati o VPN-u i RDP-u.

VPN vs RDP

VPN vs protokol udaljene radne površine

VPN i RDP

VPN i RDP su vrlo slični, a istovremeno potpuno različiti. I VPN i RDP na neki način kriptiraju vaš internetski promet. Oboje pružaju privatni pristup poslužitelju ili uređaju koji se mogu nalaziti tisućama kilometara dalje.

Ako ste ikada koristili Teamviewer ili slične aplikacije, znate što je RDP i kako možete pristupiti računalu ili poslužitelju s bilo kojeg mjesta.

S druge strane, postoje i velike razlike. VPN omogućuje da izgledate kao drugi poslužitelj u vjerojatno drugoj zemlji. S druge strane, RDP vam omogućuje da se ponašate poput tog poslužitelja i koristite njegove resurse kao što ste ga izravno koristili lokalno.

Što je VPN?

VPN označava Virtual Private Network. VPN kriptira vaš internetski promet i usmjerava ga preko posredničkog poslužitelja. Dok šifriranje vaše podatke čini sigurnim, poslužitelj posrednika skriva vaš stvarni IP na internetu, a web stranice na kojima pristupate mogu vidjeti IP poslužitelja na koji ste povezani. Jednostavno rečeno, skriva vašu IP adresu, omogućuje vam pristup sadržaju ograničenom u vašoj regiji i osigurava vašu mrežu.

Sigurnost i privatnost najveće su prednosti koje VPN ima nad RDP-om. VPN-u je potrebna robusna enkripcija za učinkovit rad i skrivanje korisničkog identiteta. Međutim, RDP-ovima ne trebaju vrhunska sigurnost i privatnost za rad.

Dno crta, s VPN-om, moći ćete pristupiti geografski ograničenom sadržaju (poput Netflixa ili web lokacija zabranjenih u vašoj zemlji), ali i dalje ćete koristiti svoje računalo i bez obzira na ograničene resurse..

Što je RDP?

RDP je protokol za udaljenu radnu površinu, program koji omogućuje korisnicima daljinski pristup okruženju ili poslužitelju osobnog računala dok se prikazuju na drugom korisničkom uređaju. Uspostavlja virtualnu vezu između dva uređaja i dozvoljava jednom da kontrolira drugi.

RDP omogućuje računalu da emitira zaslon na drugo računalo. Kao korisnik u potpunosti imate kontrolu nad host uređajem. Možete čak koristiti lokalne datoteke domaćeg računala, instalirani softver, programe i računalnu snagu.

Iako je “RDP” naziv određenog Microsoftovog programa razvijenog za udaljenu radnu površinu, vani su dostupni brojni drugi softveri za udaljene radne površine. Različiti programeri RDP-a nude različite i jedinstvene značajke za privlačenje korisnika.

Neki dopuštaju korisnicima da se pridruže postojećoj sesiji korisnika i daljinski upravljaju uređajem, dok prikazuju kontroliranu sesiju na drugom zaslonu. Ostali nude čak i značajke za prikazivanje crnog zaslona tijekom sesije upravljačkog uređaja.

Iako obojica imaju svoje prednosti, razlog zašto bi netko mogao koristiti RDP preko VPN-a je taj što RDP nudi moć upravljanja drugim uređajem, potencijalno udaljenim tisuću milja. Superkompjuterom možete kontrolirati svu njegovu računalnu snagu, poseban softver i zemljopisni pristup s normalnog prijenosnog računala ili računala.

Ograničenja RDP-a

Postoje određena ograničenja RDP-a. Ako ne koristite lokalizirani RDP, potreban vam je brzi internet i pristojno računalo da biste pravilno upravljali drugim uređajem. Šaljete i primate velike gomile informacija, uključujući pokrete miša, naredbe aplikacija, grafiku na zaslonu i pozadinske zadatke, a za sve ove radnje potrebno je puno resursa da bi se upravljalo. Iako se tim radnjama lako može lokalno upravljati, rukovanjem njima putem interneta veza može biti spora i zaostajala.

Da ne spominjemo, domaćin računalo je također otvoreno za potencijalne prijetnje na mreži tijekom sesije. To je slučaj ako administrator uređaja ne primijeni određena ograničenja koja će ugroziti vašu sesiju. Potencijalne prijetnje uključuju otmicu veze koja može dovesti do infiltriranog i ugroženog uređaja.

Usporedite to sa sigurnim VPN-om i nudi velike brzine (barem vrhunski VPN pružatelji usluga).

Što trebaš?

Na kraju, sve se svodi na vaše potrebe. Dakle, razmotrimo korisnike kako bi vidjeli što je najprikladnije za vrstu korisnika. Najbolji način razdvajanja korisnika je namjera upotrebe, bilo da koristite uslugu za poslovnu ili osobnu upotrebu.

Poslovanje

Ako tražite siguran i privatni pristup internetu za svoje zaposlenike kada rade u javnim prostorima ili inozemstvu, VPN je vaš najbolji izbor.

 • Da biste zaposlenicima osigurali siguran središnji poslužitelj, koji također sadrži važne datoteke, morate se odlučiti za VPN
 • Ako vi ili vaš zaposlenik trebate centralni sustav na udaljenoj lokaciji (zbog geografskih ograničenja), morat ćete ići s RDP-om.
 • Ako vi ili vaši zaposlenici trebate pristupiti računalima na daljinu radi tehničke podrške, održavanja ili rješavanja problema, koristite RDP

Pojedinac

 • Ako trebate pristupiti sigurnoj i privatnoj mreži, idite s VPN-om
 • Ako želite strujati omiljeni sadržaj koji nije dostupan u vašoj regiji ili putujete u inozemstvo, koristite osobni VPN
 • Da biste učinili svoj Internet sigurnijim, sakrili svoj IP ili identitet, koristite VPN
 • Da biste izbjegli bilo kakav internetski nadzor ili cenzuru, odaberite VPN

Rijetki su slučajevi kada je pojedincu potreban RDP za pristup udaljenom računalu, ako ne i udarac. Ove situacije uključuju hitne slučajeve, kada korisnik mora daljinski pristupiti svom kućnom računalu, prijateljevom računalu ili pustiti svog pouzdanog prijatelja da pristupi svom.

Ako ste pojedinačni korisnik, s općenitim svakodnevnim potrebama, VPN bi obavio posao umjesto vas. Sakrivat će identitet vašeg računala, omogućiti vam da promijenite lokaciju, izbjeći nadzor, strujati geografski zaključan sadržaj, osigurati internet i ponuditi brojne druge pogodnosti.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map