VPN vs Tor za Torrenting anonimno

Trebam li koristiti Tor ili VPN za preuzimanje torrenta anonimno? To je pitanje koje su nam postavili naši čitatelji. I virtualne privatne mreže i Tor preglednik omogućuju vam anonimni pristup internetu. Ali koji je bolji za anonimne bujice? U ovoj VPN usporedbi s Torom razmotrit ćemo prednosti i nedostatke korištenja svake metode s Bittorrent, uTorrent ili sličnim P2P aplikacijama za preuzimanje torrenta.


VPN vs Tor za anonimnu torrenting

VPN vs Tor za Torrenting anonimno

Internet se s vremenom razvija i isto je i kod web tehnologija. Prošli su dani statičnih web stranica i potreba da se čeka dok se elementi web stranica stalno učitavaju. Možete kupiti 4G LTE uređaje koji vam omogućuju pristup internetu velikom brzinom dok ste u pokretu!

Danas je moguće i putem Interneta preuzimati medijske datoteke i sadržaje velikih dimenzija, čak i ako nemate vrlo brzu vezu. Kao i milijuni drugih web korisnika, i vi možete koristiti torrent softver i P2P usluge za preuzimanje HD filmova i sličnih datoteka velikih dimenzija koje se protežu danima bez ikakvih problema. Torrenti su postali popularni nakon ukidanja popularnih servisa za dijeljenje datoteka poput Limewire i Napster. Međutim, da biste izbjegli dobivanje kršenja autorskih prava ili DMCA obavijesti, svoje aktivnosti preuzimanja torrenta morate provoditi anonimno.

Potreba za anonimnošću prilikom preuzimanja torrenta

Tehnologija dolazi uz bok, a primjenjiva je i za bujice softvera. Torrenting se ne smatra nezakonitim činom, ali ponekad se možete prizemljiti na temelju čimbenika poput web lokacija kojima pristupate i sadržaja koji preuzmete. Ponekad se torrent korisnici nađu u pravnom problemu jer nesvjesno završavaju s preuzimanjem sadržaja za koji ne znaju da mogu biti ilegalni.

U stvari se mogu optužiti za ilegalni pristup i preuzimanje materijala zaštićenih autorskim pravima dok koristite Torrent softver i posljedice mogu biti ponekad ozbiljne.

Štucanje povezano s bujicom potaklo je milijune korisnika takvih usluga na korištenje određenih usluga i softvera koji im nude određenu privatnost na mreži. Nekoliko je opcija koje možete izabrati za bujice dok ostanete nevidljivi na mreži. Prije odabira jedne mjere potrebno je razmisliti o prednosti i nedostatku takvih mjera. Većina torrent korisnika svjesnih privatnosti pribjegava korištenju bilo VPN usluga ili Tor mreže.

Torrenting putem VPN-a

Virtualna privatna mreža ili VPN, nekad omiljena među štreberima i korporativnim ljudima, sada je u širokoj uporabi milijuna korisnika interneta širom svijeta. To je tehnologija koja vam omogućuje pristup webu i izvršavanje gotovo svih zadataka na mreži, a istovremeno učinkovito maskiranje IP adrese vašeg računala. Bilo koji subjekt koji nadgleda internetski promet ne može utvrditi IP adresu i oni završavaju s virtualnim IP-om koji koristi davatelj VPN usluga. Imajte na umu da neke VPN usluge podržavaju P2P aplikacije, dok druge ne.

VPN također dolazi s poklopcem šifriranja, čime se minimizira rizik od gubitka podataka ili krađe na mreži. Možete upotrebljavati Torrents preko VPN usluga i istovremeno postići oba cilja – anonimnost i preuzimanje ogromnog sadržaja po Vašoj pogodnosti.

Probijanje kroz Tor

Tor mreža se također pojavila kao popularna opcija za web korisnike, uključujući one koji preferiraju bujice zbog anonimnosti. Ono što je izvorno stvoreno za potrebe Ratne mornarice SAD-a postalo je preferirana usluga za web korisnike koji su voljni izbjeći cenzuru ili praćenje od strane različitih entiteta.

Ovi korisnici koriste preglednik Tor koji koristi mrežu Tor za anonimnost pretraživanja weba. Međutim, nije isto što i VPN. Tor u osnovi preusmjerava web promet svojih korisnika kroz razne čvorove i na taj način identificira stvarni IP postaje težak.

Međutim, Tor nije bio osmišljen za preuzimanje datoteka anonimno. Tor možete upotrijebiti samo za spajanje na tracker datoteke koju želite preuzeti. Peer-to-peer veze usmjeravaju se izvan Tor. U osnovi se DHT oslanja na UDP transportni protokol i Tor ne može podnijeti UDP veze.

VPN vs Tor – Zašto je VPN bolji za bujice

Iako vam i VPN i Tor nude anonimnost na mreži, razboritije je korištenje prvog nad drugim – ako je bujica ono što želite. Razlozi su navedeni u nastavku:

 • I VPN i Tor pomažu u skrivanju stvarne IP adrese vašeg računala i čine vas nevidljivima na mreži, ali učinkovitost nije ista. VPN je učinkovitiji kada želite izbjeći znatiželjne oči na mreži i želite da vaš IP ne bude praćen u većini situacija. Tor privlači više pozornosti vladinih tijela i drugih internetskih čuvara nego VPN. Osim toga, Tor povezuje IP koji nudi vaš ISP, a praćenje Torinog korisnika ponekad može biti lakše. Ako aplikacije koje koristite putem Interneta procure vaš identitet, Tor vas zaista ne može pokriti.
 • Većina korisnika postaje nestrpljiva tijekom preuzimanja velikog sadržaja putem bilo koje usluge. Tor će biti sporiji za bujice jer usmjerava promet kroz nekoliko čvorova. VPN brzine mogu se razlikovati ovisno o određenim čimbenicima, ali obično je brži od Tora u većini situacija. Dakle, možda biste više voljeli VPN nego Tor dok mučite teške medijske sadržaje poput HD filmova itd.
 • Kada se povežete s VPN poslužiteljem na Mac, PC, Android ili iOS uređaju, sav vaš internetski promet bit će šifriran. Sve što radite na mreži proći će kroz taj VPN poslužitelj. Što se tiče anonimnosti na mreži, ne mogu se zamisliti bolje mogućnosti.
 • Kad god preuzmete datoteku putem P2P aplikacija poput uTorrent, vaša se javna IP adresa dodaje u bujicu. Drugim riječima, vaša javna IP adresa javno je vidljiva svima, uključujući i trolove s autorskim pravima. Kad se povežete s VPN poslužiteljem, IP adresa VPN poslužitelja dodaje se u bujicu bujica, a ne vaša. Nitko ne može utvrditi koje bujice preuzimate.

Korisni savjeti za anonimnu bujicu

Koristiti ćete dolje navedene savjete za bujicu dok ostanete anonimni online:

 • Upotreba VPN-a definitivno je oprezna za korištenje torrenta, ali morat ćete odabrati i pravu VPN uslugu ili aplikacije. Postoji na desetine besplatne VPN usluge, ali imaju nekoliko svojstvenih ograničenja. Oni dolaze s gasom na širini pojasa, podataka i drugim ograničenjima. Dakle, možete provjeriti probne ponude plaćenih VPN usluga i nakon toga odabrati onu koja najbolje odgovara vašim potrebama. S tim u vezi možete i čitati VPN recenzije na mreži.
 • Onda su tu neke VPN usluge koje bilježe aktivnosti korisnika. To morate imati na umu dok koristite VPN usluge. No, također je istina da svi VPN davatelji ne održavaju ili čuvaju zapisnike sa zlonamjernom namjerom. Ponekad zapisivanje podataka klijenta pomaže im u rješavanju problema povezanih s mrežom, a također pomaže u osmišljavanju i provedbi novih mjera radi bolje brzine.
 • Kao i VPN usluge, također morate pažljivo odabrati torrent softver i uslugu. Ovo je važno jer internetske službe za nadzor čuvaju na popularnom torrent softveru više od ostalih. Međutim, bilo bi pogrešno odabrati novu torrent uslugu nasumično. Neke, takve usluge dolaze s prijetnjom adwarea i ugrađenog softvera za praćenje.
 • Također je presudno kako i kada preuzimate sadržaj putem torrent stranica. Na primjer, možda imate želju preuzeti i pogledati najnoviji film Transformers ili True Detective ili animirani film s velikim brojem publikacija. Međutim, ima smisla ako pričekate nekoliko mjeseci, a zatim ga provedete kroz bujice. Ovo će vam pomoći da u velikoj mjeri izbjegnete cenzuru na mreži.

Najbolji VPN-ovi za torrenting

Ako želite detaljni pregled najboljih VPN usluga koje možete koristiti za bujice, pogledajte ovaj pregled. Ukratko, VPN usluga koju koristite za preuzimanje torrenta trebala bi ponuditi sljedeće značajke.

 • Sigurna enkripcija podataka
 • Kill-Switch značajka
 • Do 256-bitne AES enkripcijske snage
 • Ažurirani VPN protokoli
 • Aplikacije za sve vaše uređaje
 • Stroga politika zabrane zapisa
 • Brzi VPN poslužitelji.

Na temelju gore navedenih značajki, ovdje su najbolje VPN usluge za bujice od 2017. godine.

VPN vs Tor za anonimni torent – sažimajući sve

U pogledu anonimnog preuzimanja torrenta, usporedba VPN-a i Tor-a ne predstavlja previše smisla. VPN je brži, lakši za upotrebu, i što je najvažnije nudi višu razinu privatnosti i sigurnosti u usporedbi s Torom. Tako ćete imati koristi odabirom VPN-a nad Torom za torrent. Međutim, trebali biste biti oprezni u odabiru i torentnog softvera, kao i pružatelja VPN usluga, u smislu pokušaja izvući maksimum iz bilo kojeg od njih.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map