WiFi hakiranje: kako se hakeri probijaju u vašu bežičnu mrežu

“Mislim da je moj Wi-Fi hakiran.” Rečenica koja je prije desetak godina vjerojatno bila nezamisliva – ovih dana potpuno razumljiva. Hakiranje je postalo toliko rasprostranjeno da neće biti iznenađenje ako netko vašu vezu nadzire. Postoje milijuni uređaja koji svake godine budu pogođeni, a hakeri uspijevaju ukrasti važne podatke, poput lozinki banke i brojeva kreditnih kartica.


WiFi hakiranje: kako se hakeri probijaju u vašu bežičnu mrežu

Uvijek povezan – Ili život oko WiFi žarišta

WiFi hakiranje

Iako se može činiti teškim, istina je da je vrlo lako hakirati Wi-Fi ako nije dobro zaštićen. Ako haker dobije pristup vašem kućnom Wi-Fi mreži, oni mogu vidjeti sve transakcije koje se obavljaju preko povezanih uređaja. Postoji mnogo metoda u kojima hakeri hakiraju Wi-Fi. Evo nekoliko najčešćih načina.

njuškanje

Hakeri koriste njuškanje da otmu paket koji putuje između Wi-Fi usmjerivača i spojenog uređaja. Nakon što je paket otet, haker ga može pročitati ili modificirati. Međutim, ako usmjerivač ima VPN instaliran na njemu, paket će biti šifriran, što hakeru neće biti lako dešifrirati.

Podvala

Vaši uređaji (uključujući telefone i računala) pamte Wi-Fi mreže i automatski se povezuju s mrežama koje pamte. Haker može postaviti Wi-Fi mrežu s istim SSID vjerodajnicama kao zapamćena mreža. To će zavarati uređaj i automatski će se povezati s hakerskom mrežom. Haker može tada nadzirati sav promet koji prolazi kroz njegov Wi-Fi. Međutim, ako na svom uređaju imate VPN, sav promet bit će šifriran i stoga ga je teško nadzirati.

Kartiranje pristupne točke

U ovoj se metodi haker povezuje s nesigurnim mrežama kako bi ukrao podatke. Zove se i opskrba vozilom, uglavnom se vrši u vozilu u pokretu. Haker se vozi oko grada kako bi pronašao nesigurne mreže. Ako mreža tvrtke nije osigurana, haker će se povezati s njom kako bi ukrao osjetljive podatke tvrtke.

Kako ostati siguran od Wi-Fi sjeckanja

Iako ne postoji takva mogućnost kao što je hakiranje, hakeri sigurno možete otežati stvari.

Omogući WPA2

Obavezno omogućite WPA2 enkripciju za bežičnu zaštitu. Ako je vaša sigurnost zastarjela, vaša bežična mreža može biti hakirana za nekoliko minuta. Osim WPA2, provjerite je li vaš SSID jak. Upotreba zadanog naziva usmjerivača olakšava hakerima proboj u vaš sustav.

S unaprijed određenim SSID-om, hakeri mogu upotrijebiti tablicu da se podudaraju s najčešćim lozinkama za uobičajene zadane SSID-ove. Obavezno stvorite dugački SSID zajedno s jakom lozinkom kako biste spriječili hakere da provale u vašu mrežu.

Uključite vatrozid

Vaš usmjerivač ima ugrađeni vatrozid. Obavezno je omogućite jer će ona učiniti vašu mrežu manje vidljivom. Postoje neki vatrozidi koji rade u prikrivenom načinu rada i osiguravaju skrivanje mreže. Ispitajte vatrozid nakon konfiguriranja da biste bili sigurni da savršeno funkcionira.

Koristite VPN

Koristite VPN na usmjerivaču. Na taj način, čak i ako se haker uspije probiti u mrežu, neće moći pročitati poruke jer će biti šifrirane. Postoji nekoliko izvrsnih VPN-ova koji nude 256-bitnu enkripciju za cijene od čak 10 USD mjesečno. Neki nude čak i jeftinije cijene. Pazite da ne idete za besplatne VPN-ove jer ne pružaju odgovarajuću zaštitu i imaju nekoliko sigurnosnih rupa.

Kada kupite VPN, pitajte ih može li se njihov servis instalirati na usmjerivač. Vrhunske tvrtke nude instalaciju rutera zajedno s pravim uputama koje će vam pomoći.

Onemogućite mogućnost administracije putem bežične mreže

Kada je uključena opcija Administrator putem bežične mreže, možete ostvariti svoja administrativna prava putem Wi-Fi-ja. To znači da haker može ostvarivati ​​i administratorska prava s udaljene lokacije. Kad je ova značajka isključena, morat ćete spojiti Ethernet kabel na usmjerivač da biste unijeli promjene. Haker bez fizičkog pristupa usmjerivaču to neće moći učiniti i tako će vaša mreža biti sigurna.

Kako znati jeste li već hakirani?

Što ako je vaš usmjerivač već hakiran? Evo kako to znati.

Provjerite popis priključenih uređaja

Prijavite se na stranicu usmjerivača s korisničkim imenom i zaporkom. Svi usmjerivači imaju različite specifičnosti, ali ako pretražite, naći ćete stranicu sa statusom svoje Wi-Fi veze. Tražite riječi kao što su Popis uređaja, Priloženi uređaji, Povezani uređaji ili Kućna mreža. Pri tome će se navesti uređaji koji su trenutno spojeni na vaš usmjerivač. Ako pronađete neke nepoznate uređaje, oni bi mogli pripadati nekome tko njuška.

Koristite aplikaciju

Pomoću aplikacije možete pronaći i nepoznate uređaje na vašoj mreži. Neke takve aplikacije su Wi-Fi inspektor, F-Secure Router Checker i Watcher za bežičnu mrežu.

WiFi hakiranje – završne misli

Ako nađete uljeza na vašoj mreži, nemojte paničariti. Jednostavno resetirajte svoj SSID, promijenite lozinku i povećajte sigurnost. Kad promijenite SSID, svi će se uređaji odjaviti s mreže. Sada samo promijenite lozinku tako da se uljez ne može ponovno prijaviti. Zatim slijedite sve dane korake za povećanje sigurnosti kako se više ne bi mogli infiltrirati.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me