Zašto je rizično koristiti WiFi hotela i kako ostati siguran

Je li hotelski WiFi siguran? Je li hotelski WiFi siguran za upotrebu? Ako niste svjesni privatnosti, znat ćete da se nije sigurno povezati s javnom Wi-Fi mrežom kao što su to mogli postaviti hakeri. Iako poznati hotel nikada neće pokušati ukrasti vaše podatke, mogao bi postojati haker koji postavi lažni Wi-Fi pristupnu točku i imenuje ga “Hotel WiFi.” Ako se povežete s njim, oni mogu vidjeti sve podatke koje šaljete i primate na toj mreži.

Zašto je rizično koristiti WiFi hotela i kako ostati siguran

Zašto je rizično koristiti WiFi hotela i kako ostati siguran

Je li hotel WiFi siguran i siguran?

Korištenje VPN-a može vas zaštititi od ove vrste napada, ali mnogo gostiju koristi VPN-ove, što ovo čini efikasnim napadom i haker može dobiti pristup svojim lozinkama e-pošte, lozinkama na društvenim mrežama, pa čak i podacima o banci i kreditnoj kartici.

Haker također može ostaviti virus na računalu putem te mreže. A ako je haker stvarno dobar, mogu se poslužiti ovom metodom za proboj u sigurnosni sustav hotela i kradu detalje o gostu. Ako ste putnik, ovo su zastrašujući podaci.


Zašto koristiti Hotel WiFi?

Povezivanje putem 4G mobilnih podataka može biti jako skupo, posebno ako putujete. Putnici uglavnom traže načine uštede nekoliko MB-a gdje god mogu, što hotelski Wi-Fi čini atraktivnom ponudom. Ako niste oprezni, troškovi mobilnih podataka mogu se potrošiti na stotine dolara. Zbog toga upotreba hotelskog Wi-Fi-a postaje prisila za većinu putnika.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih biste možda željeli ostati povezani na internetu čak i dok odmarate. Ako ste na poslovnom putovanju, apsolutno je potrebno koristiti mrežu. Čak i ako ste na svom osobnom putovanju, željeli biste koristiti mape da biste pronašli upute, društvene medije za dijeljenje slika, pa čak i prevodili ako ste u drugoj zemlji. A sve to ne možete učiniti s vašim mobilnim podacima.

4 opasnosti korištenja Hotel WiFi

Ako koristite hotelski Wi-Fi, ovo su mogući napadi s kojima se možete suočiti.

 • Ponovni napad: S ovim napadom haker ponovno reproducira sesiju autentičnosti korisnika. Na taj način oni mogu dobiti pristup mreži i dobiti privatne podatke svoje žrtve.
 • Napad prisluškivanja: Kao što smo ranije raspravljali, u ovom napadu haker može stvoriti mrežu kako bi namamio žrtvu. Ako se žrtva pridruži mreži, njihovi podaci bit će ugroženi.
 • Napad analize prometa: U ovom napadu, haker može špijunirati hotelsku mrežu i vidjeti podatke koji se na njoj prenose.
 • Rječnik napada: U ovom napadu haker pokušava upotrijebiti riječi iz rječnika da bi pogodio lozinku mreže. Uključuje metodu brutalne sile primjenom svih mogućih lozinki.

Hoteli su jednostavne mete

Hakeri smatraju hotele laganim ciljevima jer putnici koji se zaustavljaju u hotelima uglavnom ne žele koristiti njihove mobilne podatke jer mogu biti skupi. Većina putnika ovih dana traži hotele s Wi-Fisom. Najčešći oblik napada hotspota je prisluškivanje gdje haker postavlja lažnu mrežu i namamljuje žrtvu da je koristi. A ako planirate odsjesti u hotelu koji nije pouzdan ili jeftin, za početak bi mogla biti hakirana njegova mreža.

Kako ostati siguran kada se koristi hotel WiFI

Ako ne možete vjerovati hotelskoj Wi-Fi sigurnosti, kako ostati na mreži dok putujete? Evo nekoliko savjeta.

 • Ne pridružite se niti jednoj Wi-Fi mreži istog naziva kao vaš hotel. Umjesto toga, pitajte hotelske vlasti za detalje o Wi-Fi-u.
 • Provjerite detalje zaštite. Siguran Wi-Fi zaštićen je WPA2. To možete provjeriti tako da otvorite mrežne značajke i odaberete Wi-Fi.
 • Provjerite radi li lozinka. Pokušajte se povezati s pogrešnom zaporkom. Ako se i dalje spaja, onda je učvršćen.
 • Koristite VPN. Kad se povežete putem VPN-a, sav promet je šifriran, pa čak i ako mrežu kontrolira haker, neće moći pročitati ništa što pošaljete.

Najbolje VPN za korištenje tijekom boravka u hotelu

Tamo postoje brojni davatelji VPN usluga, za koje svi tvrde da su najbolji. Kad je u pitanju top VPN koji će se koristiti u hotelu, želite biti sigurni da vam VPN nudi aplikacije za uređaje koje namjeravate koristiti dok boravite izvan kuće. Ovi uređaji uključuju PC, Mac, Android, iPhone i iPad. Također želite provjeriti ima li VPN ispravna pravila o povratu sredstava. Na taj način svoj novac uvijek možete dobiti samo u slučaju da VPN ne radi kako je reklamirano. Sve u svemu, ovdje su najbolji VPN-ovi za hotele.

Ostali načini za zaštitu

Osim VPN-a, evo nekih drugih načina pomoću kojih možete ostati zaštićeni.

 • Ažurirajte svoj operativni sustav. Budući da sve velike softverske tvrtke nastavljaju s pokretanjem novih ažuriranja zakrpama i ispravkama programskih pogrešaka, ažuriranje vašeg operativnog sustava značit će da je vaš uređaj siguran.
 • Uvijek koristite HTTPS web stranice jer to znači da su sigurni. HTTPS treba posebno koristiti kada dijelite svoje osobne fotografije ili videozapise.
 • Nemojte provjeravati svoje bankovne račune niti vršiti mrežne kupnje dok ste na javnom Wi-Fi-ju.
 • Ako se povežete s hotelskim Wi-Fi-jem, provjerite je li mogućnost dijeljenja datoteka isključena. Ako je uključeno dijeljenje datoteka, haker može dobiti pristup datotekama na vašem uređaju.

Zašto je riskantno koristiti hotelski WiFi – završne misli

Sve ove prakse pomoći će vam da ostanete sigurni, ali najbolji način da ostanete zaštićeni na javnom Wi-Fi-ju je VPN. Kada koristite VPN, možete pristupiti svojim bankovnim računima i vršiti online kupnju jer su sve vaše transakcije potpuno sigurne, pa čak i ako haker ima kontrolu nad mrežom na kojoj ste, i dalje ne može pročitati vaše podatke.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me