Zašto ne biste trebali ukorijeniti svoj Android uređaj

Ne ukorijenite svoj Android uređaj


Zašto ne biste trebali ukorijeniti svoj Android uređaj

Što je ukorjenjivanje?

Korijen Android uređaja je isti koncept kao Hack za iOS. Omogućuje korisnicima neograničenu kontrolu nad njihovim uređajima operacijski sustav, i imat ćete pristup na razini administratora za sve. Kao rezultat toga, to ćete moći Prilagodba svoj uređaj i zaobići ograničenja koje proizvođači telefona nameću.

A ako uspješno pokrenete svoj Android uređaj, uživat ćete u mnoštvu prednosti, uključujući:

  • Duži vijek trajanja baterije: Možete poboljšati sveukupne performanse telefona, uključujući produljenje trajanja baterije.
  • Instalirajte bilo koju aplikaciju: Izbjegavanje ograničenja proizvođača znači da ćete moći preuzeti bilo koju aplikaciju na svoj uređaj, bilo da je u Trgovini Play ili ne.
  • Prilagodba uređaja: Ne morate se ograničavati na teme koje vam pruža administrator. Kad svoj uređaj korijenite, možete prilagoditi grafiku i teme po svojoj želji.
  • Najnovija softverska ažuriranja za zastarjele telefone: Ako imate telefon koji više ne podržava najnoviju verziju Android OS-a, ukorijenjivanje je vaš jedini izbor (ako ne želite kupiti novi uređaj). Dobit ćete najnovija ažuriranja softvera iako imate stari telefon.
  • Izbriši bloatware: Proizvođači prodaju Android uređaje s unaprijed instaliranom softverom koji ne možete izbrisati. To čine zato što im programeri plaćaju da prikažu demonstracije svojih proizvoda. Taj će softver smanjiti brzinu vašeg uređaja, ali ako ga možete izbrisati ako korijenite telefon.
  • Sigurnosna kopija podataka: Korisnici Androida mogu sigurnosno kopirati sve svoje podatke i prenositi ih na drugi uređaj.

Unatoč svim tim prednostima, većina tehnoloških stručnjaka savjetuje protiv ukorjenjivanja vašeg Android uređaja jer to dolazi značajan rizik.

Zašto biste trebali izbjegavati ukorijeniti svoj Android uređaj

Ukorijeniti vaš Android uređaj znači potpunu slobodu pristupa svom operativnom sustavu i jezgri. Ali dolazi po rizičnoj cijeni kao što ćete morati uklonite sigurnosne postavke koje je proizvođač instalirao. Ovo će vaš uređaj učiniti ugroženim opasnim zlonamjerni softver i cyberattacks.

Postoji i puno drugih nedostataka, uključujući:

Ukinuta garancija

Većina tvrtki to ne voli kada zaobiđete tvorničke postavke i ograničen pristupni prostor. Kao rezultat toga, jamstvo će se poništiti, što znači da ako vaš uređaj ne radi, proizvođač neće pokriti štetu.

Mogućnost okretanja telefona

Uključivanje uređaja vjerojatno je najveći udarac koji ćete primiti ako ukorenjenje pođe po zlu. Izraz znači da je vaš telefon više neće raditi, postajući tako beskorisna kao cigla. Vidite, svaki Android uređaj ima jedinstvenu metodu ukorjenjivanja, a proizvođač ih obično prilično brzo zalijepi kako bi spriječio svaki pokušaj. Stoga postoji veliki rizik da naletite na probleme, posebno ako niste napredni tehnički korisnik. Napokon ste petljanja s jednim pogrešnim potezom s operativnim sustavom i softverom vašeg uređaja i vaš telefon više nikad neće raditi.

Ranjivost na zlonamjerni softver i hakove

Uživat ćete u mnogim prednostima prilikom pokretanja svog korijena, poput pristupa mnogo većoj aplikaciji. Ali to dolazi na štetu visoko sigurnosnih postavki Androida koje štite vaš telefon. Kao rezultat toga, dobit ćete više ranjiv na zlonamjerni softver i druge cyber prijetnje. Zato nemojte zaobilaziti instalaciju nijedne aplikacije na koju naiđete jer bi ona mogla ukrasti vaše podatke. Također preporučujem da preuzmete robustan antivirusni ili VPN usluga za zaštitu vašeg uređaja ako se odlučite iskorijeniti.

Zlonamjerne aplikacije za ukorijenjenje

Manje korisni korisnici pribjegavaju se aplikacijama radi korijena svojih uređaja, a neke od njih mogu biti zlonamjeran. Ako preuzmete softver koji sadrži zlonamjerni softver, hakeri će imati potpun pristup vašem telefonu i podacima. Oni se čak mogu pozabaviti vašim softverom jer to nećete imati Androidove sigurnosne postavke da te zaštiti.

Problemi s ažuriranjem

Neki korisnici Androida koji su ukorijenili svoje pametne telefone izvijestili su da ih više ne primaju Ažuriranja OTA od proizvođača. Ova ažuriranja ispraviti greške i poboljšati ukupni učinak uređaja, a da ne spominjemo izgladiti sve moguće kršenje sigurnosti. Ako odlučite pokrenuti svoj telefon, bolje se pripremite na mogućnost da nećete primati službena ažuriranja. To znači da ćete se redovito susretati s pogreškama i problemima u radu s uređajem.

Sigurnosni problemi

Prije sam spomenuo da su hakeri mogli pristupiti vašem telefonu i ukrasti vaše podatke putem zlonamjernih aplikacija. Ali to nije njihov jedini način. Oni također mogu upotrebljavati vaše uređaje USB priključak. Zbog toga morate biti sigurni da ste uključili svoj pametni telefon na pouzdana uređaja ili su zavjese za vas.

Smanjite sigurnosne rizike – nabavite VPN

Bez obzira jeste li odlučili iskoristiti svoj uređaj ili ne, uvijek je najbolje opremiti se uređajem VPN. Ovaj alat šifrira sve vaše podatke i mrežne aktivnosti, što hakerima, davateljima internetskih usluga i državnim agencijama onemogućuje da vas prate. To je morati imati ako vas Android-ove sigurnosne mjere više ne štite.

Virtualne privatne mreže (VPN-ovi) preusmjerite internetsku vezu putem jednog od njegovih privatnih, sigurnih poslužitelja. Oni vam također daju nova IP adresa s lokacije vašeg poslužitelja i koristite sigurno protokoli za enkripciju za prikrivanje podataka. Kao rezultat toga, zlonamjerni softver i hakeri neće moći utjecati na vaš telefon, a vaš ukorijenjeni uređaj ostat će netaknut.

VPN-ovi također omogućuju lažno predstavljanje vaše mrežne lokacije i zaobići geo-ograničenja, što znači da možete deblokirati mnoštvo web stranica i strujnih kanala.

Najbolji VPN za Android ukorijenjene uređaje

Korisnici Androida koji su iskoristili svoje uređaje moraju biti budni pri odabiru svog davatelja VPN-a. Dobivanje lažne usluge neće vas zaštititi od gore spomenutih rizika. Stoga se ne pretplatite na besplatni VPN-ovi jer koriste slaba šifriranja koja se lako mogu probiti. Također čuvaju zapisnike vašeg prometa i prodaju ih trećim osobama.

Umjesto toga, pucajte za davatelje koji su zaradili burne kritike od korisnika i stručnjaka iz industrije. preporučam ExpressVPN, vrlo pouzdana VPN usluga koja nudi najbolje sigurnosne značajke. To uključuje šifriranje vojnog stupnja (AES 256-bitni), a ubojiti prekidač, i zaštitu protiv DNS propušta. Također ne pohranjuje vaš internetski promet niti prati vaše mrežne aktivnosti.

Uvijek možete otkazati pretplatu i dobiti potpuni povrat novca u prvih 30 dana koliko tvrtka ponudi 30-dnevna garancija povrata novca politika.

Neke su alternative gotovo jednake, ali moj izbor broj jedan je ExpressVPN.

Zašto se ne biste trebali ukorijeniti na Android uređaju – dijeljenje riječi

Pa pretpostavljam da je pitanje vrijedno milijun dolara: Mislite li da je vrijedno korijeniti vaš Android uređaj? Ne bih je preporučio jer ulozi su previsoki. Imate povjerenje u nepoznatu aplikaciju s vrlo kompliciranim postupkom, bilo kojim pogrešnim potezima, i možete ljubiti svoj uređaj zbogom. Čak i ako sve ide savršeno po planu, telefon i dalje riskirate: Nema pouzdanog antivirusa, nema redovitih ažuriranja, sigurnosnih pitanja i nema jamstva. Po mom mišljenju, to ne vrijedi.

Ali ako inzistirate na ukorenju vašeg Android uređaja, tada ćete dobiti robusnu VPN uslugu poput ExpressVPN je kritično. Bit će tvoj samo crta obrane protiv zlonamjernog softvera i hakera.

Jeste li ikad pokrenuli Android uređaj? Podijelite svoje iskustvo s nama u odjeljku za komentare.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me