Kako instalirati VPN na ruter – jednostavan način

Kako postaviti VPN vezu na moj usmjerivač? Pitanje je koje često postavljamo ovdje u VPN Guruu. Instaliranje VPN-a na Windows, Mac, Android ili iOS relativno je jednostavno zahvaljujući namjenskim VPN aplikacijama. Međutim, mnogi uređaji nemaju VPN klijent. Stoga ćete umjesto njega morati instalirati VPN na usmjerivač. Na taj će način svaki uređaj spojen na taj usmjerivač dijeliti svoju VPN vezu. To uključuje vaše PS4, Xbox One, Smart TV, Apple TV, Roku i Amazon Fire TV Stick. U donjem vodiču ‘Kako instalirati VPN na usmjerivač’ možete pronaći detaljne upute o tome kako postaviti VPN vezu na usmjerivač..

Kako instalirati VPN na ruter - jednostavan način

Kako instalirati VPN na ruter – jednostavan način

Najbolji VPN za usmjerivače

Prije nego što počnete postavljati VPN vezu na usmjerivaču, prvo se morate prijaviti kod pružatelja VPN usluga. Pouzdane premium VPN usluge vraćati će vam oko 8 do 10 $ mjesečno, ali ulaganje je vrijedno vašeg novca. Tijekom godina pregledali smo dosta VPN-ova. Evo najboljih VPN dobavljača za usmjerivače od 2017. Svi VPN-ovi u nastavku imaju izvrsnu korisničku uslugu koja je nužna pri postavljanju VPN-a na usmjerivač. To znači da uvijek postoji pomoć koja je spremna da vam odmah pomogne, u slučaju da naiđete na bilo kakve probleme tokom postupka instalacije.

Kako instalirati VPN na ruter – korak po korak

Prvi korak – instalirajte DD-WRT

Prije svega, morate znati da nisu svi usmjerivači VPN kompatibilan. Ako imate ISP modem, sigurno ne možete instalirati VPN na njega. Ako vaš trenutni usmjerivač nije spreman za VPN, možete kupiti usmjerivač koji je kompatibilan s VPN-om i zatim taj sekundarni usmjerivač spojiti s trenutnim usmjerivačem. Sve što trebate učiniti je povezati WAN port (internetski port) VPN usmjerivača na LAN port trenutnog usmjerivača pomoću Ethernet kabela. Pogledajte ilustraciju u nastavku. Ruter 2 u ovom slučaju bi bio vaš ruter s omogućenom VPN-om dok je Router 1 vaš modem.


Spajanje dva usmjerivača pomoću Ethernet kabela

Spajanje dva usmjerivača pomoću Ethernet kabela

Nakon što spojite dva usmjerivača kao što je prikazano na slici iznad, drugi usmjerivač će dijeliti internetsku vezu prvog usmjerivača. Sada možete instalirati DD-WRT na drugi usmjerivač i na njemu naknadno postaviti VPN vezu. Evo popisa najpopularniji router-kompatibilni VPN. Imajte na umu da instalacija VPN-a uključuje treperi usmjerivač s DD-WRT. Dakle, budite dodatno oprezni.

 • Asus
 • Belkin
 • bizon
 • Cisco
 • D-Link
 • TP-LINK
 • Linksys
 • MikroTik
 • Netgear

Kompletan popis DD-WRT kompatibilnih usmjerivača zajedno s njihovim brojem modela možete pronaći ovdje. Kad to učinite, možete započeti s Instalacija DD-WRT koristeći ovo vodič.

Drugi korak – instalirajte VPN klijent na svoj usmjerivač

Pod pretpostavkom da ste se prijavili ExpressVPN, dobit ćete e-poštu dobrodošlice koja sadrži potrebne licence. Jednom kada kliknete na ovu vezu, slijedite ove korake do postavi VPN klijent na vašem usmjerivaču. Ako koristite neku drugu VPN uslugu, potrebne su upute i praktički iste.

 1. Prijavite se na svoj ExpressVPN račun i odaberite “Postavi ExpressVPN”.
 2. Odaberite “Ručno konfiguriraj”, a zatim odaberite “OpenVPN”.
 3. Preuzmite datoteku ‘.ovpn’ na PC ili Mac.
 4. Sada otvorite konfiguraciju vašeg usmjerivača. To možete učiniti tako da u adresnu traku preglednika upišete IP adresu rutera. Većina usmjerivača ima 192.168.0.1, 192.168.1.1 ili 192.168.1.254 kao svoju IP adresu.
 5. Na upravljačkoj ploči DD-WRT odaberite “Usluge”, a zatim “VPN”.
 6. Obavezno omogućite opciju “Pokreni OpenVPN klijent”. 
  1. Sada morate ući u ‘IP / Server server’‘Luka’, TLS ključ za authCA Cert, javni klijent Cert, i Privatni ključ klijenta.
  2. Za oboje IP / ime poslužitelja i Luka, otvori .ovpn config datoteka koju ste preuzeli ranije pomoću uređivača teksta.
  3. Iz datoteke .ovpn kopirajte tekst između i . Zatim ga zalijepite u polje TLS Auth Key.
  4. Za CA cert, kopirajte tekst između  i   i zalijepite ga u CA Cert polje.
  5. Kopirajte tekst između i i zalijepite ga u Javni klijent Cert polje.
  6. Konačno, kopirajte tekst između i i zalijepite u Privatni klijent polje.
 7. Kliknite na Uštedjeti, a zatim kliknite Primijenite postavke za uspostavljanje veze s VPN-om.
 8. Sada kliknite na Status > OpenVPN.  Ako ste ispravno konfigurirali VPN klijent na vašem DD-WRT usmjerivaču, trebali biste vidjeti status ‘Povezani uspjeh’.

Kako instalirati VPN na ruter

Instaliranje VPN-a na usmjerivač temeljen na DD-WRT ili Tomato može biti miran zadatak. Međutim, ako pažljivo slijedite upute, cijeli postupak bi trebao trajati manje od 15 minuta. Na kraju će svi vaši uređaji moći imati koristi od VPN veze. To znači da će sav vaš internetski promet biti sigurno šifriran. Također ćete moći mahnuti zbog geografskih ograničenja koja su nametnuta vašim omiljenim streaming uslugama, uključujući Netflix, HBO GO, Hulu, BBC iPlayer, Hotstar i mnoge druge.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me