Kako instalirati VPN na usmjerivač rajčice

Mnogi VPN korisnici žele znati kako mogu instalirati VPN klijent na svoj Tomato usmjerivač. Instaliranje VPN-a na usmjerivač izvrstan je način za proširenje zaštite VPN-a na sve vaše internetske uređaje bez potrebe da ručno konfigurirate svaki uređaj koji nije spreman za VPN. U ovom ćemo vodiču objasniti zašto želite koristiti usmjerivač rajčice, koji VPN trebate koristiti i kako postaviti VPN klijent na vaš Tomato usmjerivač. 

Kako instalirati VPN na usmjerivač rajčice

Kako instalirati VPN na usmjerivač rajčice

Što je rajčica?

Rajčica je opcija firmvera s otvorenim izvorima koja može poboljšati funkcionalnost usmjerivača. Ugrađeni softver je operativni sustav koji usmjerivač koristi. Baš kao i kod DD-WRT-a, možete usmjerivati ​​ruter (promijeniti firmware) pomoću Tomato-a za otključavanje širokog spektra mogućnosti usmjerivača. S Tomatoom, usmjerivač će moći:

 • Povećajte svoju bežičnu pokrivenost.
 • Pratite širinu pojasa.
 • Osigurajte svoju mrežu.
 • Segmentirajte bežičnu mrežu putem podrške za VLAN.
 • Integrirajte BitTorrent & Tor klijent na vašem usmjerivaču.

Usmjerivači rajčice također imaju mogućnost podržavanja VPN instalacija. Instaliranje VPN-a na usmjerivač vam omogućuje istovremeno zaštitu svih povezanih uređaja. Također ćete moći proširiti mogućnost VPN-a za deblokiranje regionalnih ograničenja na bilo koji uređaj koji želite. Drugim riječima, ovo će pokriti uređaje koji nemaju izvornu VPN aplikaciju poput Xbox One, PS4, svih Smart TV-a (Apple, Android i Fire Stick uključeni).


Najbolji VPN za usmjerivač rajčice

Prije pokretanja postupka konfiguracije koji ću vam diktirati u nastavku, trebate znati koji VPN trebate koristiti na usmjerivaču rajčice. Naš stručnjak za VPN, Charles, već je napisao detaljan članak o najboljim VPN-ovima za usmjerivač rajčice. U članku, Charles predlaže korištenje ExpressVPN-a na usmjerivačima paradajza zbog konfigurabilnosti VPN-a i dugog popisa besprijekorno isporučenih značajki.

Dva su načina na koje možete konfigurirati VPN na Tomato Routeru: OpenVPN i PPTP. Ranije ću vam objasniti kako instalirati VPN klijent pomoću oba protokola. Imajte na umu da ću pomoću ExpressVPN-a pokazati kako prolaziti kroz obje metode. Ako ne upotrebljavate ExpressVPN, i dalje možete upotrijebiti korake koje sam spomenula u nastavku za instaliranje VPN klijenta.

Kako instalirati VPN na usmjerivač rajčice pomoću OpenVPN

Prva metoda pomoću koje možete instalirati VPN klijent na vaš Tomato Router je korištenjem OpenVPN. Evo kako to učiniti, korak po korak, koristeći ExpressVPN:

Priprema za instalaciju

 1. Prijavite se na svoj ExpressVPN račun. Kliknite na Postavljanje na više uređaja.
 2. Kliknite na Ručna konfiguracija (lijeva strana ekrana), zatim odaberite OpenVPN (desna strana ekrana).
 3. Kopirajte i zalijepite karticu Korisničko ime i Lozinka u dokument na koji ću se pozvati kasnije.
 4. Preuzmite i spremite .ovpn datoteku ili lokaciju na koju se želite povezati s popisa OpenVPN konfiguracijske datoteke. 
 5. Otvorite novu karticu u svom web pregledniku i idite na stranicu postavki rutera (upravljačka ploča). To možete učiniti tako da upišete IP usmjerivač u adresnu traku preglednika. Prema zadanim postavkama to će biti 192.168.1.1 ili 192.168.2.1.
 6. Kliknite na VPN tuneliranje zatim odaberite Klijent OpenVPN.

Proces instalacije

 1. Na kartici Osnove kopirajte niže postavke. Unesite korisničko ime i lozinku koje ste spremili u koraku 3. 
 2. U Adresa / Luka poslužitelja polje koje vidite iznad, morate otvoriti .ovpn datoteka u uređivač teksta (poput bilježnice) i kopirajte / zalijepite naziv klastera udaljenog poslužitelja i the luka: 
 3. Idi na Napredna kartica. Kopirajte podatke sa snimke zaslona u polje Prilagođena konfiguracija polje. Zatim kliknite Uštedjeti. 
 4. Podaci na kartici Napredno trebali bi izgledati na slici ispod: 
 5. Za popunjavanje ključevi morate kopirati i zalijepiti podatke s .ovpn datoteka.
 6. Za Statički ključ polje, traži i oznake i kopiraj tekst između. Početi sa “POČETI statički ključ OpenVPN” i stani nakon “Prekini statički ključ OpenVPN”. Zalijepite informacije u polje. 
 7. Tijelo za certifikate polje: potražite i oznake.
 8. Klijentov certifikat polje: potražite i oznake.
 9. Klijentski ključ polje: potražite i oznake.
 10. Kliknite na Uštedjeti.

Vaš VPN klijent sada je instaliran na vaš Tomato Router! Da biste se povezali na VPN poslužitelj, kliknite na Započni sada i pričekajte da se uspostavi veza.

Status svoje veze možete provjeriti klikom na ikonu Status kartica.

Kako instalirati VPN na usmjerivač rajčice pomoću PPTP-a

Druga metoda pomoću koje možete instalirati VPN klijent na vaš Tomato Router je korištenjem PPTP-a. Trebali biste znati da je ova metoda manje sigurna od korištenja OpenVPN-a. Evo kako to učiniti, korak po korak, koristeći ExpressVPN:

 1. Prijavite se na svoj ExpressVPN račun. Kliknite na Postavljanje na više uređaja.
 2. Kliknite na Ručna konfiguracija (lijeva strana ekrana), zatim odaberite PPTP & L2TP / IPSec (desna strana ekrana).
 3. Kopirajte i zalijepite karticu Korisničko ime i Lozinka u dokument na koji ću se pozvati kasnije. Kopirajte i Adresa poslužitelja koju želiš koristiti. 
 4. Otvorite novu karticu u svom web pregledniku i idite na stranicu postavki rutera (upravljačka ploča). To možete učiniti tako da upišete IP usmjerivač u adresnu traku preglednika. Prema zadanim postavkama to će biti 192.168.1.1 ili 192.168.2.1.
 5. Unesite administratora Ime i lozinka za vaš usmjerivač. Kliknite na Prijaviti se.
 6. Kliknite na VPN tuneliranje u lijevom izborniku. Odaberi PPTP klijent. 
 7. Za konfiguriranje PPTP klijent, trebali biste učiniti sljedeće:
  1. Ček Počnite s WAN-om polje.
  2. Uđi adresa poslužitelja, korisničko ime, i lozinka uštedjeli ste u koraku 3.
  3. Odaberite Auto mogućnost za Šifriranje.
  4. Odaberite Ekskluzivan mogućnost za Prihvatite DNS konfiguraciju polje.
  5. Ček MPPE veza bez državljanstva polje.
  6. Ček Stvorite NAT u tunelu polje.
 8. Kliknite na Uštedjeti. Konfiguracija PPTP klijenta trebala bi izgledati na slici ispod: 

Vaš VPN klijent sada je instaliran na vaš Tomato Router! Da biste se povezali na VPN poslužitelj, kliknite na Započni sada i pričekajte da se uspostavi veza.

Da biste prekinuli vezu s PPTP VPN vezom, kliknite na Stani sada u prozoru za konfiguraciju PPTP klijenta.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me