Biztonságos vásárlás vagy nyilvános WiFi hálózatokban történő bankolás közben

A modern technológia sok kényelmet adott nekünk. Ahelyett, hogy otthon maradna, és fontos munkát végezne online, az okostelefonok és a nyilvános WiFi révén köszönhetően útközben is kezelhetjük a feladatokat. Függetlenül attól, hogy online fizet, vagy vásárolja meg kedvenc cikkeinket, és miután kézbesítettük őket küszöbünkre, mindezt telefonunkról meg tudjuk csinálni, mindaddig, amíg hozzáférünk a nyilvános hálózatokhoz. Valójában az emberek széles körben használják a nyilvános hálózatokat, mivel megtakarítják az internetes számlákat. De mennyire biztonságos??


Biztonságos vásárlás vagy nyilvános WiFi hálózatokban történő bankolás közben

Biztonságos vásárlás vagy nyilvános WiFi hálózatokban történő bankolás közben

A kiberbűnözés növekedése

Az elmúlt tíz évben megduplázódott azok száma, akik mobil eszközöket és nyilvános hálózatokat fizetnek be és vásárolnak. 2007-ben az embereknek csak 30% -a tette ezt.

Most az emberek több mint 60 százaléka használja nyilvános WiFi-t vásárláshoz és banki szolgáltatásokhoz (bár nem szabad bejelentkeznie érzékeny fiókokba nyilvános WiFi-vel – várjon, amíg hazaérkezik).

Ezen túlmenően azonban ez egyre több számítógépes bűncselekményhez vezetett. A pénzügyi adatok ellopásától az eszköz tartásáig a váltságdíjig az online bűncselekmények típusai elképesztő jellegűek. Legtöbbjük azért történik, mert az emberek érzékeny információkat fednek fel a nyilvánosság számára.

Legyen okos online

Noha nem lehet távol maradni az okostelefonok és a nyilvános hálózatok által kínált minden kényelmi funkciótól, bizonyos biztonsági intézkedéseket be kell tartani az érzékeny adatok biztonságának megőrzése érdekében. Akár vásárlási, akár banki alkalmazást használ, vagy nyilvános WiFi hálózaton belép a webhelyre, megfelelő biztonsági intézkedések nélkül anélkül adhat el létfontosságú adatokat.

Mind a vásárlás, mind a banki szolgáltatások érzékeny feladatok, mivel tranzakciókkal járnak. Ez az oka annak, hogy a kiberbiztonsági szakértők figyelmeztetnek arra, hogy ezeket a feladatokat nem szabad nyilvános hálózatokon keresztül elvégezni. Használhatja a nyitott WiFi-t a vonaton vagy a repülőtéren, és a bűnözők továbbra is érzékeny adatokat foghatnak el. De ez nem az egyetlen kockázat.

Az online biztonsági beállítások szigorítása nem védi meg a vállszörfösöktől – a bűnözőktől, akik információt lopnak, egyszerűen csak a válla felett néznek, hogy megnézhessék, mit gépelnek..

Ha egyáltalán nem lehetséges, hogy a nyilvános hálózatokban ne végezzen vásárlási vagy banki feladatokat, akkor megteheti bizonyos lépéseket, hogy megvédje magát. Az első dolog, amit meg kell tennie, ellenőriznie kell, hogy a használt webhely vagy alkalmazás jogszerű-e.

Ezt a webhely domain nevének ellenőrzésével lehet megállapítani. Ha a webhely biztonságos, akkor a domain név „HTTPS” betűvel kezdődik. Ha nem a „HTTPS” -nel kezdődik, és ha nincs zöld lakat jel, akkor a webhely nem biztonságos, és az adatok nem titkosítva. Ha törvényes vásárlási vagy banki alkalmazást használ, minden adatátvitelnek biztonságos SSL titkosítással kell történnie.

frissítés!

Egy másik fontos biztonsági intézkedés, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni, a számítógép és az antivírus program frissítése. Ezeket a frissítéseket soha nem szabad figyelmen kívül hagyni, mert jobban megvédik az eszközt az online fenyegetésektől.

Ha a számítógépe nem a legfrissebb rosszindulatú szoftvereket használja, akkor ki vannak téve az online fenyegetéseknek. A rendszeres frissítések elvégzése alapvető fontosságú a készülék egészsége és az adatok biztonsága szempontjából. Ez csak okos. 

Az emberek általánosan elkövetett hiba a kék e-mailekre adott válaszok, amelyek nagy kedvezményt vagy csábító üzletet kínálnak. A linkre kattintva csaló webhelyre kerülhet, és letölthet egy vírust, vagy bezáródhat az eszközéről.

Hasonlóképpen egy olyan levél, amely úgy tűnik, hogy a bankjától személyes adatokat kér, valószínűleg kétes levél. Egyetlen bank soha nem kér személyes adatokat ügyfeleitől. Ennek emlékezete megakadályozza, hogy olyan intézkedést hajtson végre, amelyet hamarosan meg fog bánni.

Hozzáadott biztonságú VPN

Ezen óvintézkedések betartása ellenére továbbra is fennáll az adatlopás veszélye. Ebben az esetben a VPN a legjobb megoldás. A virtuális magánhálózat olyan szoftver, amely biztonságos alagút útján továbbítja az adatokat az eszköz és a VPN-kiszolgáló között.

Olyan, mint a saját magánhálózata, ahol senki másnak nincs hozzáférése az Ön által küldött vagy kapott adatokhoz. Ha a készüléken VPN-t használ minden online tevékenységhez, akkor senki más – az internetszolgáltatójától a számítógépes bűnözőkig – nem tudja elfogni az Ön adatait, mert erős titkosítás védi azokat..

Online biztonságos vásárlás – Extra tippek

Az alábbi videó, a NordVPN jóvoltából, további információkat nyújt az online vásárlás biztonságos ügyben történő végrehajtásáról.

A te döntésed

A VPN-k különféle típusúak, ingyenesen fizetett, olcsó és prémium szintű. A prémium szolgáltatások a legújabb és legbiztonságosabb alagút-protokollokat használják, és rendelkeznek minden olyan funkcióval, amelyet a VPN állítólag kínál. Az ingyenes vagy olcsó szolgáltatások gyakran lassúak, nem kínálnak sok funkciót, és elavult protokollokat használnak, amelyek nem nyújtják a legjobb biztonságot. Ha nyilvános WiFi-t kell használnia vásárláshoz és banki szolgáltatásokhoz, akkor a maximális biztonság érdekében mindig telepítsen VPN-t a készülékére. Vannak rossz karakterek is odakint. 

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me